АКТУЕЛНО

Свесрпски савез ветерана „БОЈЕВО БРАТСТВО“: Слобода за Јурија Меља! Зауставите политички прогон!


Обраћање Свесрпског савеза ветерана „БОЈЕВО БРАТСТВО“

Уједињеним нацијама, председнику Републике Литваније и Владе,
ратним ветеранима Заједнице Независних Држава, балтичким државама, Грузије, ветеранима Светске федерације ветерана

у вези са кривичним поступком у Литванији из политичких разлога и хапшењем пуковника и војног пензионера Јурија Меља

 

12. марта 2014. године, ухапшен је држављанин Русије Јуриј Мељ, рођен 18.09.1968. године, родом из Украјине, од стране државне службе за заштиту границе при Министарству унутрашњих послова Литваније, на граници са Калининградском области, где је стално живео и са чије територије је у више наврата путовао у Литванију.

Јуриј Мељ се терети за злочине против човечанства и ратне злочине по кривичном поступку и истраге литванског тужилаштва, покренутим у вези са догађајима у Виљнусу 13. јануара 1991. године. Руски држављанин је оптужен да је командовао посадом тенка током војне операције у обнови уставног поредка у Литванској ССР, он је испалио три хица у ваздух. Кривичним законом Литваније, Јурију Мељу за овај преступ предвиђен је доживотни затвор.

Сада се Јуриј Мељ налази у Централном затвору у Виљнусу. Многобројне доказе за ублажавање мера ограничења, суд је одбио.

Према мишљењу стручњака из области права, у вези ситуације Јурија Меља, литвански државни органи крше бројне одредбе међународног права, које регулишу одговорности држава у области људских права. Посебно, грубо кршење је неоправдано бескрајно продужавање притвора ухапшеном, без пресуде.
Осим тога, упознати смо са неоговарајућим условима у којима се чува Јуриј Мељ, одређених међународниим конвенцијама.
Горе наведене околности су отежаване присуством дијабетеса од кога је оболео руски грађанин.

Независни правни стручњаци су убеђени у то да Канцеларија генералног тужиоца Републике Литваније спроводи необјективну и политички мотивисану истрагу кривичног дела, у оквиру ког су оптужени Јуриј Мељ и други.

Поред тога, измене у литванском законодавству, које омогућавају квалификацију оптуженима за кривична дела као криминалне, извршене су две деценије након догађаја у Виљнуском ТВ центру. Стога је реч о кршењу од стране литванских власти међународног законодавства и принципа неприхватљивости доношења кривичног закона са ретроактивним дејством.

Ми, чланови Свесрпске организације ветерана „Бојево братство“, изражавамо наш протест и љутњу због кршења права ветерана, држављанина Русије, и његовог задржавања у таквим условима.
Оптужбе против њега за ратне злочине и злочине против човечности измишљене су, јер је као војник извршио дужност на заштити уставног поредка и јавног реда у Литванији у јануару 1991. године. Истовремено, 6. септембар 1991. године се сматра полазном тачком за независност прибалтичких држава, након чега уследило колективно признавање ових република и њихово приступање у Уједињеним нацијама.

Оптужбе против Јурија Меља су уцена Русије. Истовремено, активности Виљнуса које су у супротности са међународним правом стварају директну претњу по здравље и живот грађанина Руске Федерације.

Позивамо Уједињене нације, председника и владу Литваније да зауставе ту политичку уцену и иживљавање над човеком, руским држављанином!

Слобода за Јурија Меља!
Зауставите политички прогон!

Свесрпски савез ветерана „БОЈЕВО БРАТСТВО“

—————-

18.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »