АКТУЕЛНО

Горан Лучић: МАЈКА


Мајка

Мајка је ријеч која те учи, 
Погледи њежни који те буде,
Најљепше добро што за те мучи,
Мајка је Господ што рађа људе.

Она је птица док гнијездо чува,
Љубећи `тиће и свијет тад љуби,
Јер цвјетна грана постаје сува,
Мајчине милошти када се губи.

Мајка је извор љепоте, наде,
Личности, рода, царства и свијета,
Утјехе, лијека, осмијеха, правде,
Мириса, латице, лептира, цвијета.

Мајке су ријеке, живота знаци, 
Што руше немоћ и поглед груби,
Свијета ће нестат када се мајци,
Запријечи пута да чедо љуби.

И биће блага, о роде мили,
Господства, славе, цара и свеца, 
И ведрог неба, злата у свили, 
Док мајке буду љубила дјеца!

Г.Л.

Данас су Материце, друга недеља пред Рождество Христово, највећи помен хришћанској мајци и жени!
На овај дан најприличније је поменути и освјестити, да је српски народ обавезан, зарад опстанка и части, у свим својим већим градовима подићи споменик Српској мајци.
Мајка је очувала српски народ и државу; удахнула снагу нашим најбољим војсковођама и свецима, љекарима и књижевницима, пјесницима и задужбинарима. Она их је научила да све што чине буде на корист и радост њиховом српском роду.

Не би било Светог Саве без материнске љубави и освећеног подоја Свете Анастасије Српске.
Зар би српски народ имао одакле срочити свој најљепши философско-поетски запис, да малог Рада, будућег владику Његоша Другог, мајка Ивана није повила вијенцем горске радости и склада.
Ко би васкрсао прах Србије да одважна и поносна мајка Марица није указала Ђорђију Петровићу на дубоко српско поријекло и завјете.
Да ли би се одбранила част те васкрсле Србије и њен народ уписао међу херојске родове ратништва, да мајка Анђелија није имала вјере да роди и витештвом нахрани војводу Живојина Мишића, као своје тринаесто дијете.
Ко је сачувао и залијечио геноцидима унакажену Херцеговину, Далмацију, Лику, Банију, Босну, Славонију, Косово и Метохију, ако не српска мајка која је и у јами рађала и чувала пород.
Да ли би се на Мојковцу запалили бадњаци братољубља и жртве Српства ради, да није било српске мајке у Црној Гори и Василије Вукотића међу рововима?

Српска мајка са пушком брани своју дјецу и имовину у селу Прекале код Истока, Метохија.
Забиљежио Миољуб Јелесијевић у септембру 1988. године.

Поводом 18. годишњице од злочиначко-поробљивачког бомбардовања Србије и Црне Горе 1999. године,
24. марта 2017. године у Београду је свечано откривена спомен-плоча Српској мајци испред Дома Војске Србије у Београду.
Ово мјесто симболично је одабрано, јер је здање и подигнуто добровољним прилозима српских официра и војника из Балканских и Првог свјетског рата, а некада се звало Ратнички дом.
На здању српског ратништва, преживјелог на путу Голготе, мјесто је захвалност Оној која је била преносница духовне и животне снаге за ту побједу.
Како је образложено, то је мали биљег захвалности свим српским мајкама које су кроз историју чувале и васкрсавале српски народ, враћајући га међу државотворне народе свијета слободнијег, љепшег и јачег него што се тај свијет икад и могао надати.
Овај споменик је захвалност и свим мајкама које су у страшној новопоробљивачкој 1999. години, рађале и храниле српску дјецу, која сада пуне 18 година.

Фото: МОНДО/ Михаела Шљукић Бандовић

На спомен-плочи, у облику цвијета васкрсења, приказани су ликови:

– Свете Анастасије Српске, мајке Светог Саве,
– Преподобне Евгеније, а српске Кнегиње Милице, мајке Светог деспота Стефана Лазаревића,
– Преподобне Мати Ангелине Бранковић, српске деспотице,
– Мајке Макрене Спасојевић, мајке српског војника Маринка из Првог свјетског рата. Мајка Макрена је трагајући за сином у вихору рата наишла на српског краља Петра Првог Карађорђевића; замоливши Краља послала је по њему вунене чарапе свом сину Маринку. Краљ је на све начине покушао да их уручи војнику, али он је већ био погинуо.
– Мајке Милунка Савић, српске хероине и најодликованије жене у Првом свјетском рату, али и у историји ратништва. Милунка Савић је уз своју кћер отхранила још три усвојене дјевојчице.
– Мајке Дијане Будисављевић, супруге српског хирурга Јулија Будисављевића, која је спасила хиљаде српске дјеце из хрватско-усташких логора за српску дјецу, и удомљавајући их у хрватске-римокатоличке породице покушала им отворити пут спаса.

Српска мајка Милица са дјецом бјежи пред усташама из Козарске Дубице 1942. године.
Забиљежио ратни фотограф Жорж Скригин.

У средини овог српског Материнског цвијета је лик који симболично представља Мајку свих српских ратника и бранича, хранитеља и добродетеља, а испод „цвијета“ су приказани ликови, забиљежени од ратних фотографа, Српске мајке са Козаре у Другом свјетском рату и Српске мајке из Метохије, у комунистичком скривеном насиљу арнаутског геноцида на Косову и Метохији с краја 20. вијека.

Као епитаф свесрпске захвалности Српској мајци, у бронзи је урезано:

„Бдијући над колевкама, 
бделе сте над судбином народа.“

Дародавац одлива у бронзи је Момчило Моша Тодоровић са породицом, а аутор рељефа Мирко Мркић Острошки.

 

Горан Лучић Ђурица

————–

24.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ТАКО ЈЕ СРБСКЕ МАЈКЕ СУ РАДЂАЛЕ ЧУВАЛЕ ЂЕЦУ ОД зликоваца турака МУШКА ЂЕЦА СУ СА ОЧЕВИМА СЕ УЧИЛА РУКОВАЊУ САБЉОМ КУБУРОМ А ЖЕНСКА ЂЕЦА ДОМАЋИНСТВУ ТАКО ЈЕ БИЛО ОД КОСОВА ДО КОСОВА И СВЕ ДО ПРЕД ПОЧЕТАК ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА ДРЖАЛА СЕ ТРАДИЦИЈА КАД НА ЖАЛОСТ ЗАВЛАДАШЕ лажни проборци партизани 1944 ДО ДАНА ДАНАШЊЕГ СВЕ СУ УНИШТИЛИ КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ ВЕРУ ПРАВОСЛАВНУ ВОЈСКУ ПОЛИЦИЈУ ЦАРИНУ ПОСТА НА ЖАЛОСТ ОД СРБИЈЕ циганија чифутска шиптарска и курватска НИКАКО СЕ НЕ СЛАЖЕМ ДА БУДЕМ ОТВОРЕН БЕОГРАД ЈЕ ПРИЗНАО ТЗВ комунистичке лажне границе ДОК ЈЕ СРБА ХЕРЦЕГОВАЦА НЕЋЕ ВИШЕ БИТИ УБИСТВА СРБА И СРБА НА СВЕТОМ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ САМО ДА СЕ ДРЖИМО ОД БЕРАНА ДО КАЛИНОВИКА РОДИ МАЈКА СРБКИЊА МНОГО ЧЕТНИКА И БИЛЕЋА ТРЕБИЊЕ ГАЦКО НЕВЕСИЊЕ ПОКАЗА ЗУБЕ рватима И балијама У ПРВОМ ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ И ОД 1991 ДО 1995

    Свиђа ми се