АКТУЕЛНО

Одговор Форума београдских гимназија премијерки Ани Брнабић: „Премијерка је омаловажила наставничку професију“


Школско звоно је за ђаке а не за наставнике:

Премијерка је омаловажила наставничку професију

Форум београдских гимназија сматра изјаву премијерке Ане Брнабић, дату медијима 20. децембра 2017. године, неодмереном и штетном по српску просвету.

         

Својом неспретном изјавом, премијерка Републике Србије г-ђица Ана Брнабић (у даљем тексту: премијерка) је свесно или несвесно увредила све просветне раднике, омаловажила њихов рад и поставила их на стуб срама.

У изјави датој медијима, а у вези усвајања Закона о запосленима у јавним службама, премијерка је нагласила да у будућности плата неће бити једнако увећавана онима који проводе на радном месту по 12 сати, као онима који у учионици проводе по три сата дневно – алудирајући на радно време наставника.

Форум београдских гимназија, пре свега, подсећа премијерку да наставник дневно држи 5,8 часова, а не 3 часа са ђацима (норма је 24 часа недељно) и да се школским звоном не завршава његов радни дан, већ се наставља седницама и другим активностима у школи, као и код куће, и неретко траје много дуже од осам сати. Значи – школско звоно је за ђаке а не за наставнике.

Питамо нашу премијерку, да ли радни дан глумца траје два сата (колико траје представа) и да ли радни дан хирурга траје два сата (колико траје операција)?

Да ли је могуће да наша премијерка мисли да глумац глуми „из главе“, без припреме? Да ли је могуће да наша премијерка мисли да хирург на операцију долази право са пијаце? Да ли је могуће да наша премијерка ненамерно прави овакве омашке, тврдећи два пута у два месеца да наставници читају новине на часу и да раде три сата дневно?

Дозвољавамо да је наша премијерка, док је била ученица, могла имати ниподаштавајући став према својим наставницима, што би могла бити последица младалачке незрелости, али како схватити да једна премијерка има овакво мишљење о онима који образују и васпитавају децу?

Слободни смо и да поставимо питање премијерки, шта можемо да очекујемо од деце и родитеља ако она, која се налази на челу државе, по други пут у последња два месеца, јавно види просветне раднике као нераднике који читају новине на часу, раде 3 сата дневно и који не заслужују повећање плата?

Наглашавамо премијерки да њен посао није да одређује основ за повећање зараде („број радних сати проведених на раду“ – како она каже), јер време проведено на раду утврђује Закон о раду, а не премијерка. Њено је само да повећа или да не повећа плату.

Ипак, уколико наша премијерка буде дошла до сазнања о томе да неки наставник чита новине на часу и ради 3 сата дневно, да неки глумац излази на сцену не знајући шта треба да глуми, или да неки хирург са пуним цегером улази у операциону салу, дакле – ако наша премијерка осети грађанску дужност да друштву скрене пажњу на неиспуњавање нечијих радних обавеза, слободна је да о томе информише надлежне инспекције.

До тада, молимо премијерку да убудуће, у даљим својим иступима, не навлачи гнев јавности на узвишену наставничку професију, да не омаловажава труд свих часних наставника који поштено зарађују своју наставничку плату и да не урушава српску просвету.

 

У Београду, 22.12.2017.

Председник: Александар Марков

24.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

3 replies »

 1. Ко се придружио следећем захтеву до сада:

  Click to access 2017_09_22LTG.264112342.pdf


  Колико знам, нико није подржао. Чак ни просветни радници! Па зашто онда да их председник Владе Ана Брнабић поштује? Зато што су закукали ТЕК када су лично погођени? Зашто сада не реагују моје колега са свих универзитета и факултета у Србији? Зар тај став председника Владе Ане Брнабић не погађа и њих? Зар учитељи и средњошколски наставници не припремају, не образују, не васпитавају децу да би могли да посталну добри студенти? Не реагују зато што не осећају да тај став председника Владе Ане Брнабић њих (директно) погађа.

  Пре неки дан је био протест против отимања деце из породице, од родитеља или старатеља који су преузели родитељске обавезе. Ко је од просетних радника био на протесту? Не знам, али да ли просветни радници свих нивоа и рангова реагују на то? Нисам сазнао да реагују. Можда и не реагују јер то њих (још увек директно) не погађа. А радници, сељаци, трговци, … сви Срби и Србкиње? Не реагују јер то њих (још увек директно) не погађа. Не погађа директно ни отимање Срба и Србкиња и њихово насилно преобраћање у Косоваре, засад само на Косову и Метохији.

  Зашто нас председник Владе Ане Брнабић не би и даље уништавала када се овако понашамо? А уз то следи политику Александра Вучића који јој даје пуну подршку.

  МНОГО сам тужан због оваквог стања у мом, нашем, Србском народу.

  Свиђа ми се

  • Sta Brnabic zna o nasoj prosveti kad je dobila diplomu na nekoj sestorazrednoj skoli u Engleskoj. Pitajte nekog skolovanijeg engleza da li je cuo za njenu skolu. A i sta je briga za prosvetu, za otimanje dece, za Kosovo i Metohiju itd. Ona brine o LGBT i vazno je da su ove godine imali nekoliko paradiranja. Mi smo kao narod krivi sto smo im sve to dozvolil, treba uciti od hrvata kako se cuva svoj narod i drzava. ali mi smo samo gradjani a ne Srbi.

   Свиђа ми се