АКТУЕЛНО

Миладин М.Шеварлић: ИЗ ДУШЕ СЕЉАЧКОГ СИНА – Опет на штету сељака


Републичка скупштина усвојила је Закон о буџету за 2018.годину са 150 гласова ЗА, 12 ПРОТИВ, два посланика нису гласала, а одсутних је било чак 86. Зашто сам један од посланика који је гласао против?

Прво, јер ни у протеклих годину и по дана овог сазива Скупштине није разматран ни завршни рачун Републике за 2016.годину који је у планираном износу био 1.085 милијарди динара. А истовремено чак и удружења грађана са свега три члана и с нула прихода у току године обавезна су да поднесу обрасце свог завршног рачуна АПР-у и да за то плате 1.200 динара таксе. Зашто преко 30.000 удружења морају да предају држави чак и празан завршни рачун, а највиши државни орган не мора да усваја „завршни рачун Србије“?

Друго, јер и после три године примене није укинут Закон о привременом уређивању пензија.

Треће, јер се, и поред значајног повећања буџета за развој задругарства, неће испунити обећање Владе да ће се у наредне две године подстицати развој нових и јачање постојећих укупно 500 задруга – будући да ће се по речима ресорног министра Кркобабића с издвојених 825 милиона динара у 2018.години подстицати свега 60-ак уместо обећаних 240 задруга!

Четврто – и најважније, наставља се вишедеценијско смањење буџета за пољопривреду и село испод минималних 5% укупних пореских прихода, а да нико из министарства финансија и пољопривреде не сме или не жели да јавно саопшти колико је буџет за пољопривреду и село мањи од законом прописаног?! Како Скупштина сваке године може да доноси законе о буџету који су супротни Закону о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју, које је такође донела, а да не поштује иста највиша државна институција? Зашто онда пољппривредници морају да поштују законе о порезима, доприносима, акцизама?

А Министарство пољопривреде ће према Закону о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју бити оштећено за 5,3 милијарде динара у 2018.години! Истовремено, Влада је себи повећала издвајања из буџета за скоро пет милијарди или за чак 47,84%, док је партијама (а не посланичким клубовима!) чији су посланици заступљени у Скупштини, из буџета издвојено више од 75,4 милиона динара. Толико о томе колико ће се 2018.године посветити значајнија пажња пољопривреди.

Зато сам, колико је мени познато, једини посланик у досадашњој историји Скупштине Србије који је непосредно изгласавању овог „незаконитог“ закона председнику упутио Захтев за проверу основаности навода и непотписивања Указа о проглашењу Закона о буџету Републике Србије за 2018.годину:
„Поштовани Председниче Републике Србије,
господине Александре Вучићу,

Сматрајући да Народна скупштина Републике Србије нема право да доноси законе који су у супротности с раније донетим законима од стране исте институције, захтевам да проверите основаност навода и непотписивања Указа о проглашењу Закона о буџету Републике Србије за 2018.годину због тога што је предложени износ буџета за Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – раздео 24. у износу од 44.109.239.000 РСД за 5.320.761.000 РСД или за 10,6 одсто мањи од припадајућег дела буџета Републике Србије за 2018.годину који, по члану 4. Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју („Сл.Гласник РС“, бр. 10/2013, 142/2014, 103/2015 и 101/2016) и по члану 5. Закона о буџетском систему („Сл.Гласник РС“, бр. 54/09, 73/10, 101/10, 101/11, 93/12, 62/13, 63/13 – исправка, 108/13, 142/14, 68/15 – др.закон, 103/15), треба да износи минимално 49.430.000.000 РСД!

У очекивању да ћете пажљиво размотрити основаност мог захтева и поступити у складу са Вашим уставним правима и дужностима, као и да ћете ме обавестити о својој одлуци, унапред Вам захваљујем.

Проф.др Миладин М.Шеварлић, народни посланик“

Иако до сада нисам добио никакав одговор, очигледно је да га председник није уважио јер је Закон усвојен и објављен у Службеном гласнику 17.децембра.

Посебно треба истаћи да се од доношења Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју (2013) минималних 5% од укупних пореских прихода не односи само на „субвенције у пољопривреди“, већ на укупан буџет Министарства пољопривреде – укључујући и плате запослених, путовања и све друге расходе, што раније није био случај код нас нити се субвенције и подстицаји у било којој другој земљи поистовећују с укупним буџетом Министарства пољопривреде. Да су се примењивали ранији прописи из „пропалог жутог режима“ с иситим коалиционим партнером СПС, пољопривредници, на само име „субвенција и подстицаја“ требало је у периоду „напредног СНС режима“ и истог колалиционог партнера да добију још 74 милијарде динара у периоду 2013-2018.године!

 

Аутор је угледни пољопривредни стручњак у овом делу света и нестраначки посланик

Проф.др Миладин М.Шеварлић

—————–

28.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. Крађе и само-крађе и за то нико не одговара.
    Александар Вучић, председник Србије се не осећа позваним да одговори на постављено му питање?!

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.