АКТУЕЛНО

Проф.др Миладин Шеварлић: Молим ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ да НЕ ПОТПИСУЈУ Декларацију којом се Зелена странка залаже за УВОЗ И ПРОМЕТ ГМО И ПРОИЗВОДА ОД ГМО у Србији, ако су потписали да повуку свој потпис


Поштовани грађани и посебно активисти еколошких организација у Србији, у току је велика обмана коју широм Србије спроводи Зелена странка прикупљајући потписе грађана који не читају текст и нису упознати са садржајем њихове наводне „Декларације против ГМО“.

проф. др Миладин Шеварлић

Прочитајте текст Декларације о ГМО којом Зелена странка  предлаже Народној скупштини да ДОЗВОЛИ УВОЗ И ПРОМЕТ ГМО И ПРОИЗВОДА ОД ГМО у Србији и тиме доприноси Монсанту и другим мултинационалним корпорацијама, увозничком лобију и иностраном ланцу хипермаркета да остварују профит на тржишту Србије које ће им (и лобистичким антинационалним залагањем !!!) омогућити режим који не сме да распише референдум са питањем грађанима: Да ли сте ЗА или ПРОТИВ увоза, узгоја, прераде и промета ГМО и производа од ГМО у Србији?

Предлогом оваквог текста Декларације о ГМО и  Зелена странка се сврстала међу иностране и домаће факторе који раде на очигледну штету српске пољопривреде и пољопривредника, српског спољнотрговинског биланса пољопривредно-прехрамбених производа и, посебно, против здравствене безбедности садашње и будућих генерација житеља Србије!

У својству аутора текста прве Декларације против ГМО који су једногласно усвојили одборници Скупштине града Чачка 30. јануара 2013. године, а затим, укључујући и текст ЗЕЛЕНИХ СРБИЈЕ (а не и овај текст Зелене странке), закључно са 20. децембром 2016. године и одборници у Скупштини општине Сјеница – што чини укупно 136 општина и градова или 80,5% од укупно 169 локалних самоуправа у Централној Србији и АП Војводини, молим ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ да не дају своје потписе за Декларацију којом се Зелена странка залаже за УВОЗ И ПРОМЕТ ГМО И ПРОИЗВОДА ОД ГМО у Србији, а уколико су је већ потписали да захтевају од Зелене странке да њихове потписе повуку са ове антинационалне Декларације о ГМО. 

Унапред захвалан за очекивано савезништво у активностима за СРБИЈУ БЕЗ ГМО коју може сачувати само заједништво и слога грађана Србије!

 

Како радили тако нам Господ Бог помогао!

 

Аутор текста прве Декларације о ГМО

Проф. др Миладин М. Шеварлић

==========================

Проф. Др Миладин М. Шеварлић

Редовни професор – у пензији, Пољопривредни факултет – Универзитет у Београду ( www.agrif.bg.ac.rs )

Почасни професор Волгоградског државног аграрног универзитета, Русија ( www.volgau.com )

Редовни члан Научног друштва Србије ( http://nds.edu.rs )

Редовни члан Научног друштва економиста Србије (http://nde.ekof.bg.ac.rs )

Народни посланик и члан Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду ( www.parlament.rs )

Председник Савеза пољопривредних инжењера и техничара Србије (основан 1868. године, www.sits.rs )

Председник Управног одбора Друштва српских домаћина ( www.drustvosrpskihdomacina.org.rs )

Председник Републичке комисије Сусрети села Србије, Културно-просветна заједница Србије ( http://www.kultura.gov.rs/cyr/lista-ustanova/%D0%9A )

Специјални саветник за агропривреду, Економски институт, Београд ( www.ecinst.org.rs )

Члан Управног одбора Српске књижевне задруге, Београд (https://www.facebook.com/Skzadruga )

Е-пошта: Miladin.Sevarlic@agrif.bg.ac.rs

***

Прочитајте предложену Декларацију о ГМО Зелене странке грађанима Србије

 

 http://www.zelenastranka.rs/peticija-za-usvajanje-deklaracije-o-gmo/

PREDSEDNICI NARODNE SKUPŠTINE

Na osnovu Ustava Republike Srbije, član 107, stav 1. i Zakona o Narodnoj Skupštini, član 40., stav 1, tačka 1) i Poslovnika Narodne skupštine, član 150. stav 1 i član 190. stav 1. podnosim

DEKLARACIJU O ZABRANI GAJENJA GENETIČKI MODIFIKOVANIH KULTURA I OBAVEZNOM OBELEŽAVANJU PROIZVODA KOJI SADRŽE GENETIČKI MODIFIKOVANE ORGANIZME ILI PRODUKTE NASTALE PRERADOM GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA

Narodni poslanik
mr Goran Čabradi

Na osnovu odredbi Ustava Republike Srbije (Službeni Glasnik RS, broj 98/2006) o zaštiti zdravlja stanovništva (član 90.), zaštiti životne sredine (član 74.), i obaveštavanju javnosti (član 51.) i u skladu sa Zakonom o genetički modifikovanim organizmima (Službeni Glasnik RS, broj 41/2009), Narodna skupština Republike Srbije donosi:

DEKLARACIJU O ZABRANI GAJENJA GENETIČKI MODIFIKOVANIH KULTURA I OBAVEZNOM OBELEŽAVANJU PROIZVODA KOJI SADRŽE GENETIČKI MODIFIKOVANE ORGANIZME ILI PRODUKTE NASTALE PRERADOM GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA

 1. Narodna skupština Republike Srbije proglašava celokupnu teritoriju Republike Srbije za teritoriju izuzetu od gajenja genetički modifikovanih organizama (u daljem tekstu: GMO).
 2. Narodna skupština Republike Srbije stupiće u kontakt sa drugim državama, oblastima ili posebnim teritorijama u Evropi u cilju ustanovljavanja i proglašavanja teritorije Republike Srbije za GMO netolerantnu, odnosno, priključivanje Evropskoj konferenciji regiona bez GMO – European Conference of GMO – free Regions.
 3. Narodna skupština Republike Srbije zahteva potpunu i doslednu primenu Zakona o genetički modifikovanim organizmima, objavljenu u Službenom Glasniku Republike Srbije, broj 41/2009 (u daljem tekstu Zakon o GMO) na celokupnoj teritoriji Republike Srbije.
 4. Narodna skupština Republike Srbije obavezuje se da, bez jasno iskazane referendumske volje građana Republike Srbije, sa jasnim pitanjem „Da li ste za izmenu važeće zakonske regulative u oblasti gajenja GMO na teritoriji Republike Srbije?“, i ponuđenim odgovorima „ZA“ i „PROTIV“, neće dozvoliti promenu Zakona o GMO, a čija bi promena mogla biti zatražena od Vlade Republike Srbije, političkih partija ili Narodnih poslanika.
 5. Narodna skupština Republike Srbije obavezuje se da će institucionalno pomagati sve aktivnosti usmerene u promociji i obrazovanje poljoprivrednih proizvođača u smeru organske i klasične poljoprivredne proizvodnje, kao i promociji korišćenja zdravstveno bezbedne hrane stanovništvu Srbije.
 6. Narodna skupština republike Srbije obavezuje se da će putem svog institucionalnog statusa uticati na medijske javne servise u Srbiji da promovišu zdravstveno bezbednu hranu.
 7. Stupanjem na snagu ove Deklaracije sve opštine i gradovi na teritoriji Republike Srbije proglašavaju regionima izuzetim od gajenja GMO, a Narodna skupština Republike Srbije daje preporuku opštinama i gradovima da se priključe Evropskoj konferenciji regiona bez GMO – European Conference of GMO – free Regions.
 8. Narodna skupština Republike Srbije zahteva od Vlade Republike Srbije da u roku od 90 dana izradi poseban Pravilnik o načinu obeležavanja proizvoda koje su izrađeni od GMO, ili sadrže GMO u komponentama proizvoda, u bilo kojoj koncentraciji, svih proizvoda, za koje postoje uvozne dozvole, pri čemu obeležavanje mora biti nedvosmisleno, jasno i vidljivo.
 9. Narodna skupština Republike Srbije zahteva od Vlade Republike Srbije da u roku od 180 dana izvrši izmene sve Zakonske regulative, kojom će se sprečiti registrovanje ili uvoz novih proizvoda koji su izrađeni od GMO, ili sadrže GMO u komponentama proizvoda.

U korist zdravlja stanovništva – Srbije bez GMO

Predsednica Narodne skupštine
Republike Srbije

Maja Gojković

***

Обавештење за медије сачинио, обојио и послао Проф. др Миладин Шеварлић

—————-

29.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Хвала на информацији.
  Уосталом, ако су већина грађана против ГМО производа довољно је да прочитају декларацију Зелене странке. Па није ваљда неко неодговоран да потписује нешто непрочитано.

  Свиђа ми се