ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

После прве епизоде серије Немањићи, разочарење је било мој једини и горки осећај…


HEMАЊИЋИ – 1.епизода

Пише: Зоран Јовановић
1.1.2017.

Искрено сам се надао да ће серија о славним Немањићима нашој деци приближити историју ове славне лозе, али је разочарење било мој једини и горки осећај… бар на почетку овог серијала.

Критичари ће рећи своје, али ја ћу са кратким освртом рећи моје, можда лаичко мишљење, гледаоца испред малог екрана:

Стефан Немања, по изласку из тамнице потпуно исто изгледа као пре бацања у њу, или пак као велики жупан у свом дому, мада примећујем нешто више жедан… Неодољиво подсећа на Робинзона Крусоа или каквог пустињака, а никако на човека који се у то време потписивао краснописом док је Барбароса то чинио палцем (посведочиће историјски документ из Ниша)!
(При томе улога је додељена глумцу који је бесрамно критиковао и изјавама фалсификовао српско историјско наслеђе?!)

Византијски цар Манојло Комнин више личи на одбеглог продавца са битољске на београдску пијацу, притом користећи модерне фразе попут „имаш петљу“, „улазите у игру“ са овдашњим македонским акцентом… a сва енергичност најмоћнијег светског владара тога времена исказана је у пљескању шакама приликом прања руку.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Деца Стефана Немање, као да су извучена из клупа неке престижне основне школе у центру метрополе или „Прве београдске гимназије“, па право у Рашку са све савременим акцентом и жаргонима овдашњих ђака… једино се мали Растко издвојио својим искреним плачом из колевке и пружањем руку ка родитељима, као да жели да поручи – „вадите ме одавде“!

Обе војске малобројне, попут „Дружине Пере Квржице“ или „Сињег Галеба“ млатарају мачевима к’о моткама по Царској бари, при томе држећи пажњу гледалаца искључиво због смеха који изазивају а мени лично, горчину у устима…

Престоница попут винкиншких бунгалова, индијанских вигвама (перца не недостају) a одоре глумаца налик на циганске луталице, са све песмом и мечкама са познатих вашара…

Могао бих ја о овоме још дуго, али нећу, празник је, па да вам не „трошим“ слободно време. Надам се (малчице) и са зебњом чекам другу историјску епизоду. Овога пута без деце, за сваки случај.

Могуће је да је буџет за снимање овако важне серије заиста био јако мали али га онда није ни требало снимати.

Овако брукамо славне претке, но истине ради, можда је и тако поштеније, јер као потомци и јесмо спали на малопре поменуту реч – БРУКА.

Свети Немањићи опростите нама недостојнима.

16 replies »

 1. Potpuno razocarenje u istorijsku seriju. umesto spekakla od serije koja bi imala ogrpmnu popularnost i gledanost u regionu ,dobili smo nulu od produkcije,bolje su odradjene sve dosadasnje serije ,Vratice se rode,Montevideo,Selo gori baba se ceslja ,Stizu dolari, Porodicno blago, a bolja je produkcija cak i Bolji zivot i Srecni ljudi,.koje su produkcija od pre 30 godina, a na osnovu dosada vidjenog,ovo nije umetnost ,ovo je tuga,gluma je na nivou osnovnoskolske predstave, u estetiku i na sve bitne dvorce izgled crkve odecu i sve ostalo, nije ni pokusano da se docara tadasnjost na lep nacin,dostojan ovakvih licnosti ,porodice nemanjic, kao i srbije toga vremena. serija uradjena toliko jadno da lici na nekakvu grubu skicu i plan za pravljenje iste, bez ikakvog ozbiljnog scenarija i rezije ,zapleta ,dobre glume, drame, komedije, emocija i bilo cega,amateri sa ulice bi je lepse i bolje napravili nemanjicima u cast. pa bugari hiljadu puta bolje naprave serije o nekakvim kriminalcima, a da ne pricam o nekim lepsim temama ili najvaznijim, poput ove nama,istorijski gledano,jer ponos i dika drzave srbije su nemanjici. Da mi je neko rekao da je ovo skica po kojoj ce snimiti nesto ozbiljno pa da razumem ali ovo je sramota i bruka, potpuno sam razocaran. Mogli su barem radnju i dramatizaciju da odrade kako valja,za to nisu poterbne pare vec ozbiljan prstup scenariju, kada se pravi ovakva velicina od serije to treba da bude filmski spektakl,gde ce biti drame trilera i uverljivo odradjena svaka scena od dramskih pauza ,besprekorne glume i mimike ,zapleta, pomalo humora, odlicne filmske muzike,savrsene glume,pa na dalje . Kao gradjanina Srbije licno me pogadja i zao mi je sto se dozvolio ovako nedopustivo veliki promasaj od strane produkcije, ova serija stvarno jadno izgleda,umesto velikog uspeha i ponosa citave Srbije na jednu ovakvu seriju ,na temu Nemanjica i zlatne epohe nase, Srpske istorije.

  Свиђа ми се

 2. ЦРНОГОРСКА ПРЕВАРА

  Серија Немањићи је црногорска превара и намерна подметачина. Као прво, директор РТС је црногорац Бујошевић, главни лик Немање је додељен србомрсцу Нелевићу. Ко му је доделио улогу? Нормално Бујошевић. Где ћеш боље: наше паре, наша телевизија, наша најсветлија историја, наш најсветији лик, а доделе га србомрсцу који је још и лош глумац. Одвратно.
  Ајде поштено да се питамо, да ли је ово српска или црногорска серија? Све сами црногорци. Срби не би, бре, овако упропастили своје драге ликове. Да ли би Срби представили свог ЖУПАНА Немању у ритама? Никад. Пре Немање смо имали педесетак краљева (што се и даље крије), значи имали смо традицију, постоје слике, фреске. Да ли се на некој виде рите? Не. Или, зашто су га приказали с масном косом? Да ли је наш владар, а касније монах, тако изгледао? Свакако да није. Е то је освета црногораца по хрватском рецепту. Чим су се домогли могућности одмах су је искористили. Исто као Вељко Булајић.
  А писац сценарија је родом из Хрватске. Можда није Хрват, али није показао ни да је Србин. Исто и онај са РТС-а, бивши министар, колико се сећам, Цинцар, Влах или тако нешто. Па како онда да ми Срби будемо задовољни серијом? Немогуће. Режисер Маринковић није дорастао тако великој серији и озбиљном послу, а биће да је мундијалиста чим је дозволио да она дечурлија у серији употребљавају новобеоградски. Да ли је Маринковић слушао шта глумци изговарају за време снимања или је био у кафани? Њих серија није ни дотакла. Они су само извршили оно што се од њих тражило. Као плаћеници. Дубравка Мијатовић се хвали како је пуно читала о Немањићима, а онако изговара текст. Па шта би тек било да није читала, кад и овако не уме да акцентује две реченице? Да ли се стиди кад чује себе? Вероватно не. Она и не схвата суштину примедбе, они су набеђени глумци, глумци монополисти, режисери монополисти, писци сценарија монополисти. Шта да очекујемо од писца сценарија који има скоро сто година, добро није баш сто, али он човек не зна где се налази, нити у ком веку се одиграва радња серије. Исто тако и онај црногорац Ћетковић изађе на РТС и без стида изјави да су они прилагодили изговор савременој публици. Као да смо ми неписмена руља и сада ће да нас замајава и објашњава нам зашто је у серији такав говор.

  Него, како је почетак показао, ко зна шта нас у наставку серије очекује? Тек ће да нас излуде. Можда је цела серија снимљена само да би народу приказали како је папа Хонорије доделио круну Стефану Првовенчаном. А није тако било. Стефан Првовенчани се крунисао у Жичи уз сагласност Византије, а не папе. О томе постоје докази.

  Мића из Ниша

  Свиђа ми се

 3. Што годинама трпите то смеће са телевизије, а упорно и даље очекујете нешто друго .. е па стварно треба да се запитате – не о телевизији, него о себи!

  Што рече један алкохоличар: „Докторе – гори ми желудац! Ево попио сам литар коњака – а оно и даље исто!?“

  Свиђа ми се

 4. Само наставак(на моју жалост) сатанизације свега Србскога што постоји, што је постајало и онога што ће тек настати. Као да су серију снимале – невладине организације…

  Свиђа ми се

 5. За вријеме Броза, успјех у каријери мјерио се поенима колико се пљувало по свему што је Српско.Тако су неки добро испекли свој занат и показали својој дјеци и унуцима како се то успјешно ради и каријера на пропасти свога народа гради.Њима су врата на запад била шитом отворена и били су у елитној бригади која је онако фино полако бешумно уништавала свој народ.Сада се то ради много директније јер на помолу нема никога ко би им нешто смио рећи ,акамоли учинити.Тско је снимљено на хиаљаде лажних историјских филмова у којима су Срби некаква сорта полу дивљег, суманутог,запуштаног, неотесаног и неодгојеног свијета коме ништа није свето и који не вјерују ни ушта и не показују ништа осим тоалног примитивизма и дивљаштва.Глсвни глимац у овој серији није сличајно одабран јер се доказао код Мила у Милогори да је мајстор свог заната и да ће своју улогу до краја одиграти.Ми ако желимо опстати као народ морамо заиста да да се оплијевимо од корова у коме не може да се види шта смо посадили и шта узгајамо.Брука је ријрч која нема снагу да искаже нашу муку и несрећу која нас је снашла.

  Свиђа ми се

 6. Придружујем се мишљењу господина Јовановића. Мада, да будем искрена и нисам очекивала бог-зна-шта. Од овакве ТВ на којој харају разне Ковачевићке, Јовичевићке и ини антисрби, није се ништа добро могло очекивати. Ништа ми се није допало, радња развучена, костими очајни, онај несрећни византијски цар као да је дошао право из серије Село гори! Све у свему, промашај! Жао ми је што се није имало више енергије и стила!.Кад само помислим како би БиБиСи снимио овакву серију! А није да не умемо, него се послу приступило „лако ћемо“ и крајње аљкаво. Зато је и учинак овакав. Не очекујем боље ни у идућим епизодама. На жалост!

  Свиђа ми се

 7. Одлична анализа прве епизоде серије, од које се може очекивати само понижавање србске историје и славних предака. Све је то са једним циљем да младима не буду узор свети преци.

  Свиђа ми се

 8. Разочарати се могу само они који су нешто очекивали од овог серијала. Зар ико при здравој памети може очекивати да ће издајнички режим који поклања КОСМЕТ шиптарима, дозволити да се сними нека честита серија о највећој срспкој династији? Ако те неко превари сто пута, зар заиста можеш вјеровати да ће сто први пут бити поштен?

  Свиђа ми се

 9. Slazem se sa piscem ovog teksta gospodinom Zoranom.Jos ima argumenata za kritiku,ali hajde sad.Ali,zar je moguce da se u ulozi Stefana Nemanje nadje najveci srbomrzac.Bolje da nije serija ni snimana kada nemamo pravog glumca koji je u dusi Srbin.Bolje da je uzet bilo koji strani glumac,ako nemamo adekvatnog,vise bi pokazao postovanja i volje da se docara slavno i sveto ime Stefana.Sramota.

  Свиђа ми се

 10. У овом времену наложене и наређене промене свести Србства ништа друго од овог РТС нисмо могли ни очекивати! Све је то само извршавање налога радо добијања лове која им је обећана…

  Свиђа ми се