analysis

EDITORIAL- Let’s Not Forget: The tragic faith of Serbs & Jews in WWII Croatia…


Чланак је „ФБР Едиторијал“ и ФБР превод на енглески текста који је аутор преузео са ФБ странице Историја Срба, и садржаја фотокопије усташког прогласа (у прилогу):

Фејсбук странца Историја Срба: „Хрватски поглавник Анте Павелић је 12 дана после доласка у Загреб и преузимања власти издао „Законску одредбу о забрани ћирилице“ (објављена је у „Народним новинама“ бр. 11 од 25. априла 1941. г.). 3. јуна 1941. укинуте су све српске школе, одгајалишта и сиротишта (објављено у истим новинама бр. 56 од 21. јуна 1941. г.).
„Србима-православцима наређено је у Загребу, као и у осталим градовима, да носе око руке плаву траку“ на којој је имало да буде слово „Р“ (латиницом) чиме се одмах јасно ставило до знања какав положај у усташкој НДХ могу да заузимају Срби.

Тако је овај знак „Р“ – „pravoslavac“ – планиран да буде гетовски знак за проказаних око 2 милиона Срба у НДХ, који су морали или да приђу „вјери дједова“ (како су Усташе називале римо-католичку веру) или „да се уклоне из НДХ и то или емиграцијом у Недићеву Србију или одашиљањем Богу на истину, са спасеним или неспасеним душама“.“

Serbian FBReporter in English

Let’s Not Forget: The tragic faith of Serbs & Jews in WWII Croatia…

EDITORIAL– In WWII Nazi Croatia, a.k.a. “NDH”- stands for “Independent State of Croatia” (which expanded with Hitler’s approval to the entire territory of today Bosnia and Herzegovina, parts of Serbia and parts of Montenegro) two million Serbs were forced to wear “blue badge” with the sign “P”, which would indicate their Serbian nationality and Orthodox Christian religion- While around 40,000 Croatian Jews were forced to wear yellow badge with the Jewish star.

At least half of those Serbs perished (over a million) in Croatian concentration camps (and „pogroms in open“), which exceeded in brutality and savagery, even the most notorious German camps, while around 80% of Jews (over 30,000) were savagely exterminated in Croatian death camps, along with Serbs.

While the world is mostly aware of the tragic fate of Jews in WWII Croatia, the genocide…

View original post 749 more words

1 reply »

  1. ХВАЛА ЗА НАШЕ ЂЕДОВЕ СРБСКЕ ЧЕТНИКЕ КОЈИ СУ БРАНИЛИ ЂЕЦУ СТАРЦЕ И ЖЕНЕ ОД рватских крвопија ДА НИЈЕСУ ОНИ ТАДА БИЛИ У СРБСКИМ ПЛАНИНАМА СРБА НЕ БИ БИЛО УОПШТЕ У ЖИВОТУ ЖИВЕЛИ СРБСКИ ЧЕТНИЦИ И НЕДИЋЕВЦИ ВАЗДА СЕ БОГУ МОЛИМ ДА ИМ БОГ ДАДНЕ ВЈЕЧНИ ЖИВОТ У РАЈУ ХВАЛА ТИ БРАТЕ МИОДРАЖЕ ШТО ПИСАНИЈЕМ ПОДСЕЋАШ НА СРБСКУ СЛАВНУ ИСТОРИЈУ СССС

    Свиђа ми се