АКТУЕЛНО

НАЈАВА: Трећи Мојковачки марш биће у недељу 7. 1. 2018.


Драга браћо и сестре,

У сусрет једном од највећих хришћанских празника – Божићу, дану рођења сина творца Исуса Христа, Удружење грађана „Мојковчани“ организује трећи Моковачки марш до Бојне Њиве.

У времену напада подивљалих хорди ратника, синови љутих црногорских брда, стадоше на бранику своје постојбине и у заштиту братског народа.

Завршна фаза чувене „Мојковачке операције“, била је битка за Урошевину и Бојну Њиву. Борбе су започете нападом аустроугарске војске (око 20.000 војника) под командом Вилхелма Фон Рајнера, на малобројну црногорску војску (6.500 бораца), којом је командовао сердар Јанко Вукотић.

6. и 7. јануара 1916. године вођене су највеће битке по снази, па су се слутње сердара Јанка Вукотића, о крвавим бадњацима обистиниле. Борбом прса у прса, одбрањени су претходно заузети положаји над Бојном Њивом од стране аустроугарске војске.

Да сила Бога не моли, али да Бог силу не воли, свједочи славна побједа Црногоске војске на Мојковцу.

Стога браћо и сестре, дужни смо као потомци славних јунака, да још једним маршом у низу одамо почаст палим прађедовима и да се поклонимо сјенама наших предака.

СВИ НА МАРШ!

ИЗВОР:kolubarskimars.rs

—————

1.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. nista ne ostavi jaci utisak na mene od nase istorije, nego kad sam citala o ovoj neverovatnoj borbi i junastvu koje vise ne postoji.
  pisete da pozivate potomke slavnih boraca, al samo ovo drugo ima tezinu!
  potomci su u misjoj rupi dok pomahnitali vlastodrzac uz asistenciju policije (a oni bi kanda bili ti potomci), organizuje it godine u godinu pederbal u srcu kulovgrada.
  e sad vidite dje ste slavni potomci? smejurija!
  crna gora je toliko mala a kakve srca junacka je iznedrila, samo je Bogu poznato.

  Свиђа ми се