АКТУЕЛНО

НСЗ: Кроз програме самозапошљавања прошло 4.000 људи


У Србији је 2017. сопствени бизнис почело близу 4.000 људи уз помоћ субвенција Националне службе за запошљавање (НСЗ), а исти број новорегистрованих предузетника уз помоћ тог програма очекује се и у 2018. години, изјавио је директор НСЗ Зоран Мартиновић.

фото: БЕТА

„Велико је интересовање за тај програм. Отприлике задовољавамо нешто изнад 50 одсто од броја заинтересованих за субвенције НСЗ. Трудићемо се и у 2018. да најквалитетнији програми и најбољи бизнисмени добију наше субвенције“, казао је Мартиновић агенцији Бета.

Он је подсетио да подстицаји НСЗ за самозапошљавање, односно покретање сопственог бизниса износе од 180.000 до 250.000 динара, у зависности од категорије којој незапослени припада.

Мартиновић је навео да ће програм самозапошљавања бити подстакнут и новцем из фондова ЕУ.

„Очекујемо да ће још око 500 људи добити ту субвенцију из донација“, казао је он.

Они који су почели сопствени посао пре свега се баве занатима, услугама и прерађивачком индустријом, јер су то области у којима, како је истакао, може да се започне и одржи бизнис.

„Ми не финансирамо трговину и пољопривреду, јер постоје други програми који то подстичу“, казао је Мартиновић.

Директор НСЗ навео је да ће се и у 2018. години знатна средства бити издвојена за преквалификацију.

„Настојаћемо да обезбедимо да се што већи број заинтересованих преквалификује“, рекао је Мартиновић додајући да је све већ интересовање страних инвеститора, нарочито на југу и северу Србије за преквалификацију радника за специфичне послове.

Он је навео и да ће НСЗ наставити и са класичним програмима обука за тржиште рада за занимања попут пекара, месара, књиговође, али да ће доминантне бити обуке за ИТ, које би требало да прође више од 1.000 људи.

„Поред стручњака за ИТ, који су стално у дефициту, у 2018. очекује се наставак потражње и за занимањима из области грађевинарства попут зидара, молера, заваривача, као и из области угоститељства и туризма, али све више се траже и текстилни радници – кројачи и шивачи“, рекао је Мартиновић.

ИЗВОР: БЕТА

————

4.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић