АКТУЕЛНО

РТ: Ердоган – САД и Израел желе да зграбе природне ресурсе Ирана, Пакистана и других муслиманских земаља


Турски лидер оптужио је САД и Израел да се мешају у унутрашње послове Ирана и Пакистана, као и других муслиманских земаља, због жеље да би зграбили њихове природне ресурсе.


„Не можемо прихватити да се неке земље, пре свега САД и Израел, мешају у унутрашње послове Ирана и Пакистана“, рекао је Ердоган новинарима у Истанбулу.

У уторак је председник САД Доналд Трамп пружио подршку протестима „против бруталног и корумпираног иранског режима“ који су избили прошле недеље.

Иако Ердоган није разјаснио „мешање“ САД-а у унутрашње послове Пакистана, примедба је упућена вероватно због одлуке САД да обустави средства за безбедност земље која би износила преко милијарду долара. Вашингтон оптужује Исламабад да пружа уточиште талибанским милитантима и да не предузима „одлучне акције против тероризма“.

„Америчко и израелско уплитање у унутрашња питања земаља, првенствено је подстакнуто жељом због богатог подземног богатства тих земаља“, тврди Ердоган.

„Две земље, као и друге западне државе, циљају првенствено муслиманске нације, окрећући људе једне против других“, додао је Ердоган.

„Катастрофални резултати таквог мешања могу се видети у Сирији, Ираку, Палестини, Египту и другим земљама. Иста ствар је у Либији, Тунису, Судану и Чаду. Земље у којима су немири посејани су муслиманске земље. Ове земље имају своје богатство које припада њима“, рекао је Ердоган.

„Целокупно човечанство мора ово да зна, и да промени овакав став.“, додао је он.

Изјаве Ердогана подударају се са званичним ставом Техерана, који је оптужио САД, Израел и Саудијску Арабију да подстичу протесте у земљи. Ирански јавни тужилац Мохамад Џафар Монтазери саопштио је у четвртак да је бивши оперативац CIA-e идентификован као Мајкл Андреа, заједно са неименованим агентом Мосада, организовао покретање немира. Саудијска Арабија, према наводима тужиоца, платила је сва средства за подстрекавање немира.

ИЗВОР: Восток / РТ

———-

6.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић