АКТУЕЛНО

РТ: Небензја – Ако пратимо логику САД, онда смо требали одржати састанке СБ УН после догађаја у Фергусону


Сазивајући састанак Савета безбедности УН-а са захтевом да се подрже антидвладне демонстрације у Ирану, САД покушавају да подрију мандат СБ УН-а, који се не бави унутрашњим питањима земаља, изјавио је руски изасланик УН-а.


„Очигледно жалимо због губитка живота као последица демонстрација које нису биле тако мирне. Међутим, дозволите Ирану да се бави својим властитим проблемима, посебно пошто се управо то дешава“, рекао је руски изасланик у УН-у Василиј Небензја.

Он је позвао САД да не скрећу пажњу са важних међународних питања којима би требало да се бави Савет безбедности УН.

„Трошите енергију Савета безбедности уместо да је усредсредите на решавање кључних кризних ситуација у Афганистану, Сирији, Либији, Ираку, Јемену, Северној Кореји и на афричком континенту. Уместо тога, ви предлажете да се умешамо у унутрашње послове неке државе“, истакао је Небензја.

„Не желимо да се мешамо у дестабилизацију Ирана или било које друге земље.“

Он је такође подсетио Вашингтон на сопствену историји сузбијања протеста.

„Ако пратимо вашу логику, онда смо требали одржати састанке Савета безбедности после догађаја у Фергусону или након разбијања силом протеста „Окупирај волстрит“ на Менхетну“, рекао је Небензја.

Са друге стране, амерички амбасадор Ники Хејли похвалила је протесте у Ирану као „моћни изражај храбрости народа“ те саопштила да су они „спонтани израз основних људских права“. Истакла је да је Иран упозорен и да „цео свет гледа“.

Ирански амбасадор оценио је да САД злоуптребљвају своју положај као сталне чланице Савета безбедности.

 

ИЗВОР: Восток / РТ

————-

6.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић