АКТУЕЛНО

СЕЛЕ СЕ У ФРАНЦУСКУ: Рекордан број тражилаца азила у 2017. години, највише Албанаца


Француска бележи рекордан број захтева за азил у 2017. години, и то највише Албанаца, иако су њихови изгледи да добију статус избеглица много мањи у односу на особе из ратом разорених земаља

Француска бележи рекордан број захтева за азил у 2017. години, и то највише Албанаца, иако су њихови изгледи да добију статус избеглица много мањи у односу на особе из ратом разорених земаља, као што су Сирија или Авганистан, изјавио је данас директор Француске канцеларије за заштиту избеглица и лица без држављанства (ОФПРА) Паскал Брис.

Према његовим речима, званични подаци показују да је азил у Француској прошле године тражило 100.412 особа, што је 17 одсто више у односу на годину дана раније. Он је за телевизију Си-њуз истакао да је то највиши број тражилаца азила у последњих најмање 40 година, пренео је АП.

Према подацима ОФПРА, број захтева за азил из Албаније порастао је за 66 одсто у односу на 2016, али је њихова стопа прихватљивости ниска – само 6,5 одсто, додаје Ројтерс.

Као пример за поређење, британска агенција наводи да је стопа прихватљивости захтева за азил за Сиријице била 95 одсто, 85 одсто за Авганистанце, а 59 одсто за оне који долазе из Судана.

Брис је талас захтева за азил из Албаније назвао „цикличним феноменом“.

Албанци су се „попели“ са трећег места у 2016. на врх листе тражилаца азила у 2017, испред Авганистанаца и Суданаца, док су Сиријци ниже на лествици.

ИЗВОР: НОВОСТИ

————–

8.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »