АКТУЕЛНО

Поносно и достојанствено Српска прославила 26. рођендан (ФОТО/ВИДЕО)


Република Српска прославила 26. рођендан! У Бањалуци је Дан Републике обиљежен низом манифестација којима су присуствовали званичници Републике Српске, Србије, представници Српске у институцијама БиХ, те бројне званице из региона и свијета.

Свечани дефиле (фото: Фејсбук) -

Свечани дефиле (фото: Фејсбук)

У Спортској дворани Борик одржана је свечана академија. На сцени је било скоро 200 извођача, неколико хорова, симфонијски оркестар, глумци Народног и Дјечијег позоришта. Предсједник Српске Милорад Додик, обраћајући се присутнима, подсјетио је да је Република Српска настала као израз жеље нашег народа да живи у слободи и миру.

Потпредсједник Владе Србије Небојша Стефановић, рекао је да се српски народ радује успјеху Србије, као што се Србија увијек радује сваком кораку којим се јача Република Српска.

Глумац Лазар Ристовски, истакао је у свечаној бесједи, да Дрина не раздваја Србе и да су Србија и Српска једно.

Свечаној академији претходио је свечани дефиле, одржан на Тргу Крајине.

1.800 учесника свечаног дефилеа, које је поздравио велики број грађана, кренули су од Трга Републике ка Тргу Крајине, гдје су свечано постројени, а дочекао их је предсједник Српске Милорад Додик, честитавши им Дан Републике.

Свечаном постројавању, осим предсједника, присуствовали су и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијерка Српске Жељка Цвијановић, министар одбране Србије Александар Вулин, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, као и принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић.

Дефилеу и постројавању присуствовали су и министри у Влади Српске, посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници Српске у институцијама БиХ, званице из региона и свијета.

Обраћајући се присутнима, предсједник Српске је рекао да се српски народ увијек борио за слободу коју је несебично дијелио са другима.

– Славимо дан када је српски народ на овим просторима остварио историјску тежњу за слободом. Створили смо Републику која је одраз српског народа. Наш народ се увијек борио за државу, а тамо гдје је српски народ ту је и његова држава – навео је Додик.

Навео је да је данашње окупљење у част велике идеје да Срби са ове стране Дрине имају своју државу.

– Данашње окупљање је у част Републике Српске. Данас када славимо Дан Републике ми смо захвални и Србији, јер је увијек, као и данас са нама. Српски народ данас има двије државе- Србију и Републику Српску – нагласио је предсједник Додик, додавши да сви знају да је Српска са Србијом једно.

– Они који су хтјели да нам забране постојање, морају да знају да ово окупљање не може да нестане. Ово окупљање је за мир – навео је предсједник Додик.

Он је истакао да Српска данас одаје почаст свим страдалим за њено стварање и постојање. Подсјетио је да је 30.000 грађана својим животима бранило слободу српског народа и за Српску дало оно највише што што су имали- свој живот.

Додик је захвалио и политичком и војном руковоству Српске које је стварало њену историју, бранило њене интересе и захваљујући којима се и ове године одржао величанствен скуп поводом рођендана Српске.

Предсједник Додик је захвалио учесницима параде, окупљеним грађанима и гостима као и свима онима који данас нису могли да присуствују свечаностима обиљежавања Дана Републике, изражавајући наду да ће Српска сваке године бити све више држава, у инат онима који заговарају њен нестанак.

Свечани дефиле (Фото: РТРС)

Свечани дефиле (Фото: РТРС)

Почасна јединица МУП-а Републике Српске била је постројена на Тргу Крајине у част предсједника Републике, којем је њихов командант предао рапорт. У дефилеу је учествовао Заставни вод формиран од полицијских службеника Почасне јединице коју чине полицијски службеници Управе за обезбјеђење личности и објеката и Полицијске управе Бањалука.

Заставни вод предводили су командир и носилац заставе са пратиоцима, а припадници вода носили су свечану униформу, били су наоружани полуаутоматским пушкама, а командир је носио официрску сабљу.

Свечани дефиле (Фото: РТРС)

Свечани дефиле (Фото: РТРС)

У свечаном дефилеу учествовао је први ешалон, формиран од полицијских службеника Специјалне антитерористичке јединице, те други, трећи и четврти ешалон, формиран од полицијских службеника Јединице за подршку полицијских управа Бањалука, Градишка, Приједор, Бијељина, Зворник, Источно Сарајево и Фоча.

Пети ешалон, који је учествовао у дефилеу, формиран је од полицијских службеника чете Посебних снага полиције полицијских управа Бањалуке и Приједора, а шести, седми, осми и девети ешалон од кадета 19. класе Полицијске академије.

У свечаном дефилеу учествовао је ешалон Борачке организације Републике Српске, ешалон мјешовите мирнодопске јединице Ветерана Републике Српске, а у једном строју су били очеви, синови и кћери Републике Српске.

Од Трга Републике до Трга Крајине дефиловао је и ешалон Савеза ратних војних инвалида, студенти Републике Српске који су носили велику заставу Републике Српске, ешалон Републичке управе цивилне заштите са специјализованим јединицама, ешалон професионалне територијалне ватрогасне јединице Бањалука, те представници спортских клубова, цивилних институција, организација и удружења.

Обиљежавање Дана Републике Српске почело је програмом за дјецу, односно информативно-забавном представом у Дјечијем позоришту Републике Српске. Затим су додијељена одликовањазаслужним институцијама и појединцима у Палати Републике.

Додјела одликовања (Фото: РТРС)

Додјела одликовања (Фото: РТРС)

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је да је Република Српска држава српског народа, али да је увијек спремна да прихвати све оне који желе да живе овдје поштујући њене институције.

– Република Српска је довољно широка и јака да прихвати све оне које желе да живе на њеној тероторији и прихвате њене вриједности – рекао је Додик.

Предсједник Српске одликовао је бившег предсједника Србије Томислава Николића Орденом Републике Српске на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије, Републике Српске и других држава и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послијератном развоју Републике Српске.
Додик одликовао Николића (Фото: РТРС)

Додик одликовао Николића (Фото: РТРС)

Николић је, након што је примио одликовање, рекао је да се 27 година бавио политиком и да је, између осталог, био предсједник Србије.

– А за предсједника Србије два највећа изазова су Република Српска и Косово и Метохија. Ако је пут да се Српска и Србија приближе и уједине једна другој ваша самосталност, онда вам од срца желим да се то и догоди. – рекао је Николић.

Додао је да је Српска свих ових претходних година била на искушењима, нарочито за вријеме рата.

– И када остарим и не будем у могућности да будем са вама овдје, овај орден ће ме усправити у знак поштовања и љубави према Српској – рекао је Николић.

За нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Аустрије и Републике Српске, као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији у послијератном развоју Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Ханса Кристијана Штрахеа, вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије, Орденом Републике Српске на ленти. Одликовање је у име Штрахеа преузео замјеник градоначелника Беча и потпредсједник Слободарске партије Јохан Гуденус.

Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске, Додик је одликовао Марка Павића, бившег градоначелника Приједора, Мићу Мићића, градоначелника Бијељине и Емира Кустурицу, прослављеног српског филмског редитеља.

Марко Павић је изразио захвалност народу и Војсци Републике Српске који су створили Републику.

– Ова одликовања имају већу тежину, јер се додјељују поводом Дана Републике и имамо додатну обавезу да се боримо за Републику Српску и да памтимо оне који су живот дали за њу – рекао је Павић.

Кустурица се, након што је примио одликовање, захвалио предсједнику Српске и честитао грађанима и званичницима Дан Републике, рекавши да је сјећање база српског народа и Републике Српске, те да наша идеја о слободи треба да се пројектује и на очувању језика.

Он је рекао да велике силе већ седам вијекова проводе геноцид над српским народом.

Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем за рад и изванредне заслуге на учвршћивању мира и међународне сарадње између Аустрије и Републике Српске, као и за личне резултате и достигнућа, чији значај има размјере и допринос афирмацији Републике Српске, предсједник Српске одликовао је Јохана Гуденуса, замјеника градоначелника Беча.

Поводом Дана Републике Српске у Административном центру Владе Српске уприличен је свечани пријем који је организовао предсједник Републике Милорад Додик.

Након прославе Дана Републике за бројне госте и званичнике, славље је настављено концертом у Бањалуци на Тргу Крајина. Прва је наступила група Траг, а за њом и Биљана Крстић и група Бистрик. Допринос су дали и они који су протеклих 26 година ставарали поп-рок сцену Републике Српске – Група Балкан експрес и Миро Јањанин. 26. рођендан Републике Српске завршен је спектакуларним ватрометом тачно у поноћ.

Република Српска је основана 9. јануара 1992. године као Република српског народа у БиХ. Основали су је посланици Скупштине српског народа у БиХ, након што су прегласани у кључним питањима у Скупштини БиХ која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

ИЗВОР: РТРС

Градови и општине у Српској обиљежили Дан Републике 

Поводом обиљежавања Дана и крсне славе Републике Српске, чланови младих СНСД-а у Добоју раширили су у центру града велику заставу Српске.
Добој - застава - Фото: РТРС

Добој – застава, Фото: РТРС

„Застава је дуга 26 метара колико и Република Српске има година, а у част оних који су је стварали положили смо вијенце на споменике“, рекла је Сања Вулић, предсједница Актива младих СНСД-а Добој.

Припадници Удружења ветерана Петог одреда специјалне бригаде МУП-а Републике Српске у Добоју организовали су данас, поводом Дана Републике, акцију добровољног давања крви којој се одазвало 100 људи.

Акцији, под мотом „Крв за Српску“, на Одјељењу за трансфузиологију Болнице „Свети апостол Лука“ у Добоју, одазвали су се чланови удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и мото-клубова, са подручја Дервенте, Шековића, Модриче, Бањалуке.

Добој: Припадници Удружења ветерана Петог одреда специјалне бригаде МУП-а Републике Српске (Фото: СРНА)

Добој: Припадници Удружења ветерана Петог одреда специјалне бригаде МУП-а Републике Српске (Фото: СРНА)

Приједор

У Приједору је данас подијељено 150 „Пасоша Републике Српске“, током прославе Дана Републике коју је на малом градском тргу организовала приједорска организација Младих социјалдемократа у сарадњи са Градским одбором СНСД-а.

Замјеник предсједника Градског одбора СНСД-а Приједор Драгослав Кабић нагласио је да су многи животи дати за Републику Српску, која је једина вриједност око које се сви заједно могу окупити и која мора бити остављена у аманет будућим генерацијама.

Приједор - подјела пасоша (Фото: СРНА)

Приједор – подјела пасоша (Фото: СРНА)

Секретар Младих социјалдемократа Републике Српске Миленко Вујковић честитао је Дан Републике свим грађанима, истичући да су дијељењем „Пасоша Републике Српске“ на својесврстан начин жељели да промовишу туристичке потенцијале.

Вишеград и Андрићград

Свечаности поводом Дана Републике у Вишеграду почела су литургијом у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду, након чега су положени вијенци на споменик руским добровољцима и споменик борцима у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату на Тргу палих бораца. Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић организоваће пријем а након тога биће упроличе и пригодни умјетнички програм. На свечаностима које ће данас у Вишеграду бити организоване поводом 9. јануара – Дана Републике биће послужена традиционална српска јела како би се и на тај начин показало богатство народа Српске и дала подршка прослави и очувању Дана Републике. На приједлог општинске управе српску славску трпезу припрема Младена Гојковић из Чачка.

Дан Републике-Вишеград (Фото: СРНА)

Дан Републике-Вишеград (Фото: СРНА)

Бијељина

У војној цркви у Бијељини данас је ломљењем славског колача прослављена крсна слава и Дан Републике Српске, као и завјетна крсна слава Спомен-храма Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских.

Војни свештеник Васо Поповић рекао је новинарима да Српска православна црква и српски народ прослављају Светог архиђакона и првомученика Стефана као праведника који је примјер како се треба понашати и у страдању.

Бијељина: У војној цркви у Бијељини ломљењем славског колача прослављена крсна слава и Дан Републике Српске (Фото: СРНА)

Бијељина: У војној цркви у Бијељини ломљењем славског колача прослављена крсна слава и Дан Републике Српске (Фото: СРНА)

Поповић је истакао да су крсна слава и Дан Републике Српске, као и завјетна крсна слава Војне цркве у бијељинској касарни „Војвода Степа Степановић“, свечано прослављени у овом храму са народом Семберије, уз крсни колач и славско жито.

Уз иконе, у храму је истакнута и српска застава са грбом двоглавог орла, за коју протонамјесник Васо Поповић каже да је симбол јединства српског народа, једно тијело као један народ који воде двије власти, црквена и свјетовна, али под једном круном, симболишући јединство на путу спасења.

Зворник

Поводом Дана отаџбине свечано и у Зворнику. Зворнички Млади социјалдемократи су поводом 26. рођендана Српске у центру града организовали акцију подјеле пасоша Републике Српске грађанима и на тај начин пожељели сву срећу отаџбини у временима која долазе. Симболично, први пасош уручен је градоначелнику Зворника Зорану Стевановићу, који је истакао да би и Зворник у наредним мјесецима требало да добије улицу „9. јануар“. На данашњи дан створена је отаџбина, данас јој желимо да буде још јача, развијенија и вјечна, порука је из Зворника.

Фоча

Дан Републике Српске – 9. јануар обиљежен је у Фочи служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске на гробљу Божовац, посјетом спомен-соби и полагањем цвијећа на централни споменик српским жртвама Одрамбено-отаџбинског рата.

На пријему за званице, замјеник начелника општине Зоран Елез рекао је да је Српска настала као израз жеље и потребе српског народа за заштитом својих права, интегритета и живота на вјековним огњиштима.

„Република Српска је настала вољом народа да живи од свог рада, на својој земљи у просперитетној и праведној држави. За ту идеју животе су дали најбољи српски синови, а многи су и рањени“, рекао је Елез.

Он је навео да је трајна обавеза Српске да брине о онима који су је стварали, те да је Дан Републике велики празник који ће се увијек славити и коме ће се грађани Српске увијек радовати.

Елез се захвалио фочанској омладини која је синоћ уз бакље, ватромет и велику слику Светог Стефана честитала Српској 26. рођендан.

Козарска Дубица

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић честитао је грађанима Дан Републике Српске и позвао Дубичане да вечерас дођу на концерт на градском тргу.“Прослава ће почети у 21.00 час, а присутне ће забављати `НГ бенд` и `Крајишки трубачи` из Бањалуке. Прославу ће употпунити ватромет.

Нови Град

На мјесном гробљу Липа у Сводни код Новог Града данас су положени вијенци и прислужене свијеће код споменика браћи Марчета који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце су положили и свијеће прислужили представници Борачке организације Нови Град, мјесне Борачке организације и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Нови Град, а парастос је служио парох свођански Зоран Благојевић.

На славонском ратишту је 1991. године погинуо Душан Марчета, а двије године касније, 11. јануара 1993. године на Сувој Међи погинула су и његова браћа Драго и Боро.

Њихова мајка Кристина Марчета, која је умрла 24. јула 2005. године, за живота је одликована Орденом Милоша Обилића, Душан и Драго постхумно су одликовани Медаљом заслуга за народ, а Боро Орденом мајора Милана Тепића.

Градишка

У Градишци је данас, поводом обиљежавања 9. јануара – Дана Републике Српске, служен парастос и положени вијенци на централно спомен-обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.

Начелник општине Градишка Зоран Аџић рекао је да је дужност представника власти и грађана да се на Дан Републике поклоне сјенима погинулих бораца који су поставили темеље Републике Српске.

„Они су дали своје животе да бисмо ми данас уживали у слободи и градили Републику Српску“, рекао је он.

У Градишци је данас служен парастос (Фото: СРНА)

У Градишци је данас служен парастос (Фото: СРНА)

Дервента

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Централном спомен-обиљежју палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, данас је и у Дервенти обиљежен Дан Републике Српске и 26 година од њеног настанка. Парастос су служили православни свештеници Црквене општине Дервента.

На тим поводом уприличеном свечаном пријему о историјату Републике Српске и значају 9. јануара говорио је Савко Пећић, бивши командант Осињске бригаде.

Дервента: Полагање вијенаца (Фото: СРНА)

Дервента: Полагање вијенаца (Фото: СРНА)

Начелник општине Дервента Милорад Симић рекао је да је и у Дервенти, као и у читавој Републици Српској, свечан дан.

„Дервента и њени грађани се поносе тиме што се боримо да будемо бољи дио Републике Српске. Нама је Република Српска све, једино тако можемо опстати, а опстајући, радећи и градећи, можмо бити срећни и задржати младе људе овдје, истакао је Симић“, упућујући честитке поводом Дана Републике.

Прослава у Требињу

Дефилеом аутомобила улицама града и музичким програмом у Требињу ће и ове године бити обиљежен 9. јануар – Дан Републике Српске. Из Борачке организације, која је и организатор обиљежавања, грађани су позвани да у поподневним часовима својим возилима украшеним заставама Републике Српске учествују у колони. Од 20.00 часова биће приређен и ватромет са Црквине. Након ватромета, под платанима биће организован концерт Баје Малог Книнџе, који ће се у случају кише одржати у спортској дворани „Милош Мрдић“.

Власеница

У Власеници ће вечерас, на Тргу српских бораца, бити одржана свечаност поводом прославе 9. јануара, Дана Републике Српске. Из општинског Одбора за прославу Дана Републике су позвали становнике Власенице да у што већем броју присуствују свечаности. Биће организован културно-забавни програм, те народно весеље уз кувано вино.

Трново

Свечано ће бити и у Трнову. У Центру за културу биће одржан пригодни културно – умјетнички програм на којем ће наступити чланови Српског културно-умјетничког друштва „Војковићи“ Источна Илиџа – фолклорна секција Трново, Етно-група „Трново“ и изворна група „Трновке“.

Језеро

Поводом Дана Републике данас је у Храму Цара Лазара у Језеру служен парастос за погинуле борце у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.Након парастоса, делегације општине, Борачке организације и породица погинулих, положиле су вијенце на спомен-обиљежје за 33 погинула борца са подручја Језера.

Језеро - служен парастос за погинуле борце у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату (Фото: СРНА)

Језеро – служен парастос за погинуле борце у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату (Фото: СРНА)

Начелник општине Језеро Снежана Ружичић рекла је новинарима да су у овој општини обиљежили Дан Републике, сјећајући се оних који су дали животе за Српску.

„Данас је рођендан Републике. То је и дан слободе нас православаца на овим просторима. Желим да овдје живимо дуго у слози, радости и разумијевању“, навела је Ружичићева

Петрово

У Спомен-соби у згради општине Петрово данас су у оквиру обиљежавања 9. јануара – Дана Републике, прислужене свијеће и положено цвијеће за погинуле српске борце у одбрамбено-отаџбинском рату.

„Наше највеће хероје не смијемо заборавити никада, а посебну почаст одајемо им данас, на рођендан домовине коју су својим животима одбранили“, рекао је начелник општине Озрен Петковић.

Он је поручио да је обавеза да се у миру чува оно што је одбрањено у рату, саопштено је из Општинске управе.

„Свим српским херојима нека је вјечна слава, а Републици Српској срећан рођендан“, навео је Петковић.

Сребреница

Више десетина младих окупило се данас на градском тргу у Сребреници гдје прослављају Дан Републике Српске.Младима, који славе уз музику и кувано вино, почели су да се придружују и старији суграђани.

Поводом прославе 9. јануара, Дана Републике, начелник Сребренице Младен Грујичић и делегације локалних српских удружења произашлих из рата јуче су у Спомен-соби положили цвијеће настрадалим српским цивилима и војницима из ове општине у одбрамбено-отаџбинском рату.

Сребреница - Дан Републике Српске (Фото: СРНА)

Сребреница – Дан Републике Српске (Фото: СРНА)

Грујичић је организовао и свечани пријем поводом Божића и Дана Републике Српске за представнике вјерског, политичког, културног и привредног живота ове општине, те за представнике породица погинулих и ратне војне инвалиде.

Улице Сребренице украшене су заставама Републике Српске.

Чајниче

У Дому културе у Чајничу одржана је свечана академија поводом Дана Републике, а начелник те општине Горан Караџић рекао је да народ мора бити јединствен – да би се очувала Република Српска.

„Многи су своје животе дали за стварање Републике Српске. То нико не смије да руши. Нигдје нема бољих услова за живот и рад као у Републици Српској, али треба сви да се ујединимо да бисмо могли функционисати на прави начин“, нагласио је Караџић.

Он је рекао да велико присуство грађана синоћњој академији у Чајничу указује на значај те манифестације, те додао да се руководство општине потрудило, као и раније, да Дан Републике буде обиљежен достојанствено.

„Девети јануар, Дан Републике Српске, увијек ће се обиљежавати у општини Чајниче“, поручио је Караџић.

Прњавор

Млади Општинског одбора СНСД-а у Прњавору данас су, поводом обиљежавања Дана Републике, дијелили суграђанима на градском тргу „Пасош Републике Српске“ у којима се налазе основни подаци о Српској и туристичким потенцијалима.

Млади социјалдемократи су на тргу истакли и велику тробојку са натписом „Срећан ти рођендан, Републико!“.

Прњавор: Дан Републике Српске - Подјела пасоша (Фото: СРНА)

Прњавор: Дан Републике Српске – Подјела пасоша (Фото: СРНА)

Предсједник младих СНСД-а Немања Лукић рекао је да је циљ истицања заставе да се покаже да млади воле Републику Српску.

„Жеља нам је и да покажемо да поштујемо жртве одбрамбено-отаџбинског рата чији су животи уграђени у темеље Српске“, нагласио је Лукић.

Поводом 26. рођендана Републике Српске данас је у Модричи десет атлетичара рекреативаца трчало 26 километара улицама овог града.

Девети јануар, Дан Републике Српске, свечано је обиљежен и у Вишеграду полагањем вијенаца на споменик Руским добровољцима, као и на споменику погинулим борцима. За 34 погинула борца са подручја општине Језеро положени су вијенци на спомен-обиљежје, док су у Костајници представници општине и Борачке организације положили вијенце на спомен-обиљежје погинулима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

ИЗВОР: РТРС

***

ПОВЕЗАНО:

*Република Српска слави 26. рођендан

———

10.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.