АКТУЕЛНО

Благоје Мишић: Опрема Србског војника из 13.-14. века


Опрема Србског војника из 13.-14. века. Нек погледају господа редитељи како је био опремљен СРБСКИ средњовековни војник. Није био у ритама, него врхунски опремљен.

Пешадија опремљена наоружањем у које спадају:

Мач-кратки
Мач-дуги
Мач-дворуки 
Сабља
Бодеж
Нож-било какав
Јатаган
Секира-лака једносекла
Секира-лака двосекла
Секира-тешка једносекла
Секира-тешка двосекла
Маљ
Малет
Млат
Топуз-бодљикави
Топуз-чист
Буздован-бодљикави
Буздован-шестоперац
Волжа
Халебарда
Била
Била са куком
Виле
Копље-кратко
Копље-дуго
Чекић-једноруки
Чекић-дворуки
Лук-кратки
Лук-дуги
Самострел
Арбалет
Мотка-свих величина и облика бодљикава или не
Ланац са куглом
Мотика
Срп
Коса
Колац

Пешадија опремљена одбрамбеном опремом у коју спада:

Грудни оклоп-кожни
Грудни оклоп-верижни
Грудни оклоп-крљушт
Грудни оклоп-метални делови
Грудни оклоп-метална плоча
Штитници за руке, ноге, врат, главу-кожа, метал, шкрге, карике, тврдо штепана тканина

СРБСКИ ВОЈНИК ИЗ ДОБА НЕМАЊИЋА 13-14 век. БИЈЕ БОЈ СРЦЕ У ЈУНАКА, АЛИ БИЈЕ И СВЕТЛО ОРУЖЈЕ: Ево на шта је личила СРБСКА ВОЈСКА у Средњем веку !!!

—-

11.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. ВАЗДА ЈЕ СРБСКА ВОЈСКА БИЛА ДОБРО ОПРЕМЉЕЊА ЈЕДИНО НА ЖАЛОСТ ДАНАС НИЈЕ ОПРЕМЉЕЊА ТРЕБАЛИ БИ ДА ИМАМО БРЗЕ ЧЕТНИЧКЕ ОДРЕДЕ НЕДОСТАЈУ СРБСКИ ОФИЦИРИ ПОДОФИЦИРИ ПОШТО НА ЖАЛОСТ СРБИЈАНСКА ВОЈСКА УЧЕСТВУЈЕ У ВОЈНИМ ВЕЖБАМА СА нато окупатором А ДА СЕ ЗАМАЖУ ОЧИ СРБИМА ПОНЕКАД И СА РУСИЈОМ НА ЖАЛОСТ ВЕЋИНА ЈЕ ОТИШЛА ЗА јевропом УМЕСТО ДА ДРЖЕ СРБСТВО ЈЕР ПОНОСНО ЈЕ БИТИ СРБИН СА ОБРАЗОМ ЧОЈСТВОМ ПОШТЕЊЕМ СССС

  Свиђа ми се

 2. КОМУНИСТИЧКА ГАРНИТУРА РТС

  Наравно да је постојала добро опремљена српска војска. Да није добро опремљена, да ли би могла да добије било коју битку против тадашње највеће и најопремљеније војске на свету, византијске војске? Не би могла. И обрнуто. Ако је добила неке битке, а добила их је, то значи да је била и добро опремљена и добро увежбана и имала добре војсковође.
  Зато се и поставља питање зашто је у серији Немањићи све окренуто наглавачке? Постоје два одговора:
  1) да нису умели боље и
  2) да нису хтели боље.
  Ако би био први разлог, иако ни за њега нема оправдања, нацији би лакше то пало него да је разлог да нису хтели боље.
  Ако телевизију РТС посматрамо од њеног настанка па на овамо, можемо лако да закључимо да је увек била антисрпска и да је скоро све што је снимљено било против српских националних интереса. Није то случај само са партизанским филмовима, већ и са серијским програмом, па чак и са дечјим програмом. За детаљнију анализу свега било би потребно много простора, али обратимо пажњу на један мање значајан податак: да ли има филма у коме четници нису масни, прљави и распојасани кољачи? Нема. А да ли су тако приказане усташе? Не, они су униформисана и озбиљна војска, са црним униформама која убија четнике и по мало цивиле, али без масакрирања. О партизанима да и не говоримо.
  Садашња руководећа гарнитура РТС-а је црногорска, тако да није чудно како изгледа и Жупан Немања и његова војска. Немања изгледа као неки побуњеник са масном косом, а војска му је смакљава и делује недисциплиновано. Нема господског понашања, нема блиставе војничке опреме, нема уверљивог приказа битке, нема ничега што заиста подсећа на средњи век. Изађу на ливадицу и то непокошену.
  Та комунистичка РТС гарнитура није могла ни милиметар да одмакне од својих комунистичких клишеа у којима је све српско накарадно, чак и када се радња серије дешава у дванаестом веку. Они једноставно нису способни да размишљају српски, нису способни да нешто српско прикажу у позитивном смислу и афирмативно. Приказаће све што је негативно у вези династије, а само минимум нечега што може да се прихвати. Њихов ментални комунистички склоп их гони да бирају и лоше глумце и лоше режисере и лоше писце сценарија. Они имају способност да умртве и оно што би могло да буде добро.
  Читам да се оправдавају тиме да је било потребно више пара и да су мало потрошили јер су штедели. Каква глупост и какво просто оправдање. Ако је било мало пара није ни требало почињати снимање док се не обезбеди толико колико је новца потребно за једну захтевну историјску серију из средњег века. И зашто су штедели? Да се додворе?
  Сматрам да је серија снимљена из нама још увек непознатог правог разлога и да ће нас то сазнање тек запрепастити. Снимање серије на овакав начин је принцип црногорске освете по хрватском моделу са Вељком Булајићем и осталим комунистичким сатрапима.

  Мића из Ниша

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.