АКТУЕЛНО

Љубинка Боба Недић: Јер тако је и у Европској унији


Реченица из наслова је постала дежурни алиби за све лоше и непромишљене одлуке, небулозне законе, сулуде потезе власти. Чини се да је небитно да ли ћемо икада постати део Европске уније, или то да ли ће она 2025. године постојати, да ли ће облик у коме ће постојати нама одговарати, и пре свега то да ли је већина грађана Србије уопште за улазак у ЕУ. Битно је да се потези незналица правдају. Некада је то алиби за незнање, некада за намештене тендере и богаћење оних невидљивих, а тако блиских властима.

фото: СРБски ФБРепортер


И све је то зарад добробити грађана, јер ако је тако у Европској унији, то не може да не ваља.
Што се просвете тиче, док крупним корацима хрли ка ЕУ, на добром је путу да стигне у Танзанију.

Крајем 2017. године, анкетирани грађани су оцењивали министре, и министар просвете је једва добио прелазну оцену.

Крајем 2017. године, председница Владе је оцењивала рад министара и изјавила да је најзадовољнија радом Министарства просвете.

Грађани су оцену дали вероватно на основу личног искуства са системом образовања, као родитељи, доскорашњи ученици, баке и деке ученика. Министарка је оцену дала на основу увођења Информатике као обавезног предмета од петог разреда основне школе.

Дигитализација.
Јер тако је и у Европској унији.

Наравно, председницу Владе и министра просвете не занима постојећи извештај ОЕЦД-а који недвосмислено показује да дигитализација није донела очекиване помаке у образовању ни у једној земљи, и да се огроман новац потрошен на дигитализацију сматра промашеном инвестицијом. Не занима их ни закључак ове међународне организације да на напредак у систему образовања највише могу да утичу наставници. Наше власти једино наставнике игноришу.

Инклузија.
Јер тако је и у Европској унији.

Увођење деце са посебним потребама у редовну наставу директно је последица активности невладиног сектора и  лоби група. Као врућ кромпир ти су ученици из специјалних школа пребачени у редовне школе, наставницима који се ни један једини дан нису школовали за такав рад, без претходног оснаживања школа у смислу запошљавања већег броја специјалних педагога, психолога, логопеда и слично.
Наравно, власт није искористила искуство земаља за којима каскамо неколико деценија. То су земље које су одавно покушале да уведу инклузију и одавно од ње одустале, јер се испоставило да је са инклузијом образовање постало неквалитетније и за децу са посебним потребама, али и за остале ученике.

Нема понављања разреда.
Јер тако је и у Европској унији.

И опет смо накарадно протумачили и још накарадније реализовали идеју која и није била лоша. Прво, није тачно да нигде нема понављања. Друго, постоје решења која су између редовног наставка школовања и понављања разреда. Треће, тамо су школе оснажене за рад са таквим ученицима, кроз запошљавање већег броја стручних сарадника и другачију структуру радног времена оних наставника који раде са њима. Оснажена је и породица, па се читаво друштво озбиљно заузима за децу која се налазе у тој граничној зони и суштински им помаже да превазиђу тренутне проблеме.
Код нас се, због дрске непромишљености просветних власти и неозбиљног приступа овом проблему, све своди на поклањање двојки.

Електронски уџбеници.
Јер тако је и у Европској унији.

Каква лаж!
Не само да се није одустало од класичних папирних уџбеника, већ постоје и научне студије које доказују да се много успешније учи са папира, него са екрана. Да ли је опет у питању незнање, или прилика да неко добро заради, или неспособност да се уведе ред на тржишту уџбеника – нејасно је. Јасно је, међутим, да опет имамо тему за замајавање јавности и егзалтиране наступе на конференцијама за новинаре.
Електронски додаци уџбеницима јесу сјајна ствар. Додатни материјал за учење у електронском облику јесте сјајна ствар. Провлачење информатике кроз све предмете, понека презентација, филмић, игрица -да! Електронски уџбеници – не, никако!

Примера позивања на Европску унију и усаглашавање домаћег законодавства са европским, има још много. Паметних примера, нажалост, нема. Као да се нико не пита да ли су те измене заиста добре за нас, да ли нам помажу, да ли унапређују наш живот.

Што је још важније, упорно се баве козметичким променама, док суштински важне ствари остају недирнуте.

Шта је оно што се у Европској унији никада не би толерисало, а код нас се брижљиво гаји?

1) преобимно, неповезано, а понекад и бесмислено градиво

2) непостојање наставничких факултета

3) одељења са 30 ђака

4) бесмислене и неделотворне казнене мере за непожељно понашање ђака

5) игнорисање наставника при осмишљавању реформских корака

6) непостојање јасних циљева и визије развоја просветног система

7) милион наставних предмета

8) изостанак хоризонталне повезаности наставних садржаја

9) школе без ограђених школских дворишта

10) небезбедно окружење за ученике, али и за наставнике

11) лисната теста по киосцима око школа, уместо школских кантина

12) повећање бодова на малој матури у корист завршних испита, уместо озбиљне ревизије основношколског образовања

13) до крајњих граница маште широко постављен Правилник о систематизацији радних места, због ког најквалификованији никако да стигну до радног места у школском систему

14) законска могућност да вишак из било које области државне службе може да се удоми у школи, као сабирном центру…

Да ли да наставим?
Има ли пет ствари на које можемо да укажемо и поносно изјавимо – ево, ово је промењено и одлично је?
Добро, ‘ајде, има ли две ствари?
А једна?
Фртаљ једне?

И на крају, оно над чим би се у земљама Европске уније згрозили, згадили, због чега би министар летео из фотеље, а можда би се и Влада уздрмала:

Замислите да у једној аустријској, шведској, финској школи министар нареди да директор школе буде особа за коју постоји омање брдо документације о пропустима у раду, омаловажавању ђака, родитеља, колега! И то, онај исти министар који по новинама и телевизијама месецима наглашава колико је личност директора од највеће важности за добро функционисање школе. Замислите да у земљама Европске уније устане читав колектив уз подршку родитеља, јасно каже да нека особа нема квалитете потребне за управљање школом, а да министар сместа не долети у ту школу и испита у чему је проблем. Замислите да у некој земљи школа стане због законских пропуста, неспровођења процедура, пропуста министра лично, а да министар лично о свему томе ћути и прави се блесав.

 

Зато, Европска унијо, ниси нам по мери.
Ајде ти лепо својим путем, а ми са Шарчевићем на челу колоне одосмо у Танзанију.
Живот није на конференцији за новинаре на којој министар прича бајке.
Живот је у српским школама, државним, које приватник Шарчевић веома успешно урушава, док не остане камен на камену.

А тако није у Европској унији.
Лажете и обмањујете народ.

Љубинка Боба Недић

ИЗВОР: КлотФркет

————–

13.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Ovaj ministar Sarcevic je najblaze receno „korisni idiot“ Zapada, mada bih za njega upotrebio samo drugu rec koja je napisana pod navodnicima. Dzaba mu njegovo licno obrazovanje, kada se on predstavlja kao veoma nemoralan covek i veliki stetocina u drustvenom miljeu Srbije! Vucic je bas nasao poslusnike da dokrajce prosvetu i kulturu. Ovaj mediokritet Sarcevic je vec na pocetku svoje ministarske karijere pokusavao da u srpski obrazovni sistem sve ono sto je dekadentno u homoseksualnoj i lezbejskoj, razvratnoj Evropi. A kada su gradjani poceli da negoduju sto mu (po Sarcevicevim recima) neke ‘ljubicaste“ NVO aktivistkinje, koje primaju plate i u Ministarstvu prosvete i kulture Srbije prave „udzbenike“ koji ce osnovce i srednjoskolce pretvarati u buducu plejadu onih koji ce se rado ukljucivati u razne „parade ponosa“, on se „ogradio“ da „nije znao sta mu rade te lezbos – aktivistkinje!“ Pa kad tako misli, najbolje je da za svoju porodicu osnuje jedno privatno obdaniste u kome ce od svojih unuka i unuka svojih najblizih rodjaka pripremati „kadrove“ koje ce ta EU-ropa rado prihvatati!

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.