АКТУЕЛНО

Стваралачки идентитет Ужица пред београдском публиком


фото: Милунка Николић

Група ужичких уметника, чланови Удружења визуелних уметника Ужица, изложиће своје радова у Галерији У10 у Београду, а групна изложба под називом „Скоро па отпор“ биће отворена 20. јануара. На изложби ће бити заступљени радови Маријане Ћурчић, Уроша Звиздића, Александра Димитријевића, Дејана Клемента, Петра Вуковића и Милоша Вучићевића. Изложба ће, како је наведено у најави УВУУ, београдској публици презентовати нови излагачки простор у Србији, галерију „Рефлектор“, концепцију њеног даљег рада, а представиће и радове уметника, иницијатора организованог деловања ужичких уметника.

„Назив „Скоро па отпор“ сугерише две ствари. Са једне стране, нужност пружања отпора битан је конститутиван фактор за уметничко дело које настаје после краха неолибералне глобализације. Односно пружање отпора аутократским и корпоративним системима, као нуспроизводима поменутог краха, могуће је посматрати као основни критеријум конституисања естетског (поља). Са друге, смањена могућност избегавања различитих врста компромиса, доводи у питање вероватноћу да се у некој уметничкој пракси догоди опирање репресивним друштвеним механизмима. Она уноси у калкулус дела вероватноћу која га веома брзо чини пуком стратегијом у рукама тлачитеља, другим речима, она тлачитеља увек изнова реконструише на неком претпостављеном микро нивоу. Појам отпора овде је послужио као катализатор између фрагмената различитих уметничких пракси од којих се изложба о којој је реч састоји“- написао је у предговору каталога изложбе теоретичар уметности Велимир Поповић.

Подсећања ради, Удружење визуелних уметника Ужице основано је 2016. године а иницијатори, уметници који живе и стварају у Ужицу, за врло кратко време око идеје удруживања и заједничког рада окупили су ствараоце из различитих области визелног изражавања. Град Ужице је овом удружењу дао на располагање један део бивше касарне у Крчагову где су, сопственим радом, уз помоћ ученика средње Техничке школе „Радоје Љубичић“, који су овде реализовали практичну наставу, донатора и спонзора, опремили су простор у коме је почела активност галерије „Рефлектор“.

Кустос изложбе у Београду, првог заједничког пројекта чланова УВУУ ван Ужица, је теоретичар уметности Велимир Поповић, а изложба ће бити отворена до 3. фебруара.

М.Николић

ИЗВОР: ПАСАЖ.рс

***

ВИДЕО ПРИЛОГ о изложби 2017. 

КРИТИКА НА ДЕЛУ: Дуња Рмандић – УВУУ и Доба обнове

***

15.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић