АКТУЕЛНО

ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: Убијен Оливер Ивановић!


Лидер ГИ СДП Оливер Ивановић преминуо је након што су непознати нападачи у њега испалили неколико хитаца док је улазио у своју канцеларију у Косовској Митровици.

Лидер Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливер Ивановић упуцан је јутрос око 8.15 часова испред просторија своје странке у Косовској Митровици.

Како Ало! сазнаје на Ивановића су испалили више метака. Он је хитно транспортован у КБЦ Косовска Митровица где се лекари покушали да му спасу живот објавио је КиМ радио, али је убрзо подлегао повредама.

„Упуцали су га испред канцеларије, био је сам. Пронашла га је комшиница која је кренула да купи хлеб. Одмах су позвали Хитну помоћ“, рекла је Божовићева за Ало!.

Како су нам рекли полицијски органи у Митровици, у питању је класична сачекуша. Полиција спроводи детаљну истрагу. За починиоцима овог свирепог злочина се још трага.

Функционерка ГИ Србија, демократија, правда Ксеније Божовић рекла је да је полиција испред просторија странке нашла три чауре метака, пренео је Радио Слободна Европа.

На последњим локалним изборима 22. октобра 2017. због застрашивања на северу Косова, четворо са његове листе се повукло.

Недавно му је у Северној Митровици запаљен и аутомобил.

Ивановић је подлегао је повредама, потврдио је за портал КоССев његов адвокат Небојша Влајић. „Реанимацију су покушали и најбољи митровички лекари, чак и професори који су се из Београда задесили овде, али ништа нису могли да учине,“ рекао је Влајић.

Северни део Косовске Митровице блокирале су јаке снаге Косовске полиције које трагају за особом која је пуцала на лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића. Простор око седишта странке је блокиран.

***

Оливер Ивановић рођен је 1. априла 1953. године у селу Рзнић код Дечана. Основну и Машинско-техничку школу завршио у Косовској Митровици. Био је питомац Војне академије у Загребу, али је напушта после три године. Завршио Машински факултет у Митровици, а у Приштини је дипломирао и на Економском факултету.

Радио је у митровачком транспортном предузећу „ТрансКосово“, фабрици керамичких плочица „Мозаик“ и представништву фирме „Хепок“ из Мостара. Од 1991. до 1998. био је на челу спортског центра у Косовској Митровици. На месту заменика генералног директора компаније „Фероникл“ из Глоговца провео је период до 2004. године, када је постао директор Националне службе за запошљавање за Косово и Метохију.

Када је 1999. године формирано Српско национално веће Ивановић је постао председник његовог Извршног одбора за северно Косово. Са тог места смењен је 2001. године. Кад су владе СРЈ и Србије формирале Координациони центар за Косово и Метохију, постављен је за шефа Службе за економски развој и реконструкцију. Од 2008. налазио се на месту државног секретара у Министарству за Косово и Метохију. Био је члан Социјалдемократске партије која више не постоји.
Био је инструктор и међународни карате судија. Био је и председник карате клуба „Трепча“.
Био је ожењен и отац три сина.

***

У време када је његов пријатељ и саборац Димитрије Јанићијевић убијен, на данашњи дан пре четири године, као кандидат за градоначелника Северне Митровице на првим тадашњим косовским локалним изборима на Северу, он је такође као кандидат за градоначелника ухапшен под оптужбама за ратни злочин, пише КоССев.

У притвору је провео готово три године године, за шта је и осуђен на 9 година затвора у првостепеном поступку, истичући да се ради о монтираном политичком хапшењу и да није одговоран за дела која му се стављају на терет.

Био је све време медијски активан и један од најомиљенијих саговорника медија, али је последњих месеци, по први пут од 1999. године, постао непожељан саговорник режимских медија, односно медија који су били под утицајем владајућих странака у Београду и на Косову.

ИЗВОР: БЕТА, АЛО, Слободна Европа, Танјуг, N1, РТС, КоССев

***

                УМЕСТО ФБР КОМЕНТАРА преносимо коментар са Фејсбука:

***
ОВАКО ЈЕ ГОВОРИО ИВАНОВИЋ 2013.

———–

16.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

4 replies »

 1. Niko ne spominje 4 činjenice o Šiptarima na Kosovu i Metohiji:

  1. Šiptari nisu Albanci. Albanci su pre Nove ere bili srpsko pleme u Italiji – jedno od mnogih srpskih (etrurskih) plemena. To ime su Austrija i Vatikan darovali Šiptarima – da bi Šiptari mogli da se predstavljaju kao narod s drevnom kulturom, Ove činjenice o Srbima Albancima je ubeležio u svoju knjigu rimski pesnik Vergilije – u „Enejidu“, pisanu pre dve hiljade godina.

  2. Šiptari su u Jugoslaviji obavili popis stanovništva i falsifikovali ga. Jednu porodicu su upisivali tri puta – u selu, u Prištini i na radu u Nemačkoj. Tako su objavili da Šiptara ima 1.700.000 na Kosovu i Metohiji. No, njih je na Kosovu i Metohiji samo do 850.000. Vlada RS Krajine je podnela ove podatke Slobodanu Miloševiću 1992. i predložila mu da obavi novi popis stanovnika Kosova i Metohije – pod medjunarondom kontrolom, ali to nije učinio. Tako su postupile i sve vlade u Srbiji – do danasnje.

  3. Polovina Šiptara na Kosovu i Metohiji nisu državljani Srbije, nego su državljani Republike Albanije. Preselili su ih na Kosovo i Metohiju Italijani – od 1941. do 1943, Nemci – od 1943. do 1945. i komunistička vlast Jugoslavije – od 1945. do 1980. Nijedna doseljena porodica iz Albanije nikad nije podnela molbu za prijem u državljanstvo Srbije i Jugoslavije. Ali, komunisti su ih automatski (sto je protivustavno) uvodili u matične i druge knjige Srbije.

  4. Većina Šiptara u Albaniji i na Kosovu i Metohiji su bili Srbi pre 200 godina. Tad su ih Turska i Austrija, s Vatikanom, prevodili u islam i katoličku veru i proglasavali ih Šiptarima. Ovaj kolonijalni posutpak nikad nije (po medjunarodnom pravu) u Jugoslaviji i Srbiji podvrgnut dekolonizaciji i vraćanju ovog naroda u Srpstvo.

  O ovome svemu sam napisao knjigu „Bivši Srbi Šiptari“, ali joj u Srbiji niko ne pridaje značaj, a novinare neće da objave ni reč o njenom sadržaju. Izdavač je „Miroslav“, Beograd, Goce Delčeva 15, tel. 011/297-0875, mirmi011@gmail.com

  Pozdrav,
  Slobodan Jarcevic

  Свиђа ми се

 2. Саучешће породици а покојном Оливеру Бог да душу прости.

  Нови свјетски поредак уредно најави да се нешто спрема, па тако шест дана прије убиства Оливера Ивановића упозорава своје грађане да не путују у Сјеверну Митровицу, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан.

  https://travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/traveladvisories/kosovo-travel-advisory.html

  Свиђа ми се