АКТУЕЛНО

Проф. др Гордана Наумовић „пише“ историју Руса и Срба – документарцима


Друштво српско-руског пријатељства-проф. др Гордана Наумовић и публициста Ранко Гојковић, фото М.Бошњак

СПАСИО  НАС  РУСКИ  „БРОД“

Ови документарни филмови су, осим др Наумовић, дела и њених студената

ДА у Великом рату свој мали „чамац“ није везала за руски велики „брод“, српска војска а тиме и Србија би – пропала. Закључак је то документарног филма „Романови и Србија – Први светски рат“ чији аутор је универзитетска професорка др Гордана Наумовић из Београда, а приказан је у Горњем Милановцу, средини која је након Октобарске револуције пригрлила десетине избеглих Руса, као своју браћу. Промоцију и трибину организовало је Друштво српско-руског пријатељства „Таково“.

Др Наумовић је до сада урадила 12 оваквих, врло садржајних филмова у којима је јавности открила непознате фрагменте из заједничке руско-српске историје. Коаутори тих остварења су често и њени студенти, на шта је изузетно поносна. Она је чланица чувеног Универзитета „Ломоносов“ у Москви, добитник најпрестижнијих руских одликовања… Неки од ових филмова побеђивали су и на међународним фестивалима у западноевропским земљама.

Поменути филм открива да је убиство Франца Фердинанда, које је послужило као срачунати и једва дочекан повод за рат против Србије, требало Немачкој, где су давно пре немачки и аустроугарски владари и стратези „скројили“ те ратне операције.

– Србија је на почетку рата имала свега 350 лекара, а помоћ у медицинском особљу стигла је од Руса. Они су, ултимативно, заветовали остале чланице пакта Антанта да Српску војску евакуишу и омогуће јој опоравак у Средоземљу, иначе би Русија склопила сепаратни мир… Све то, Русија је Србији омогућила као чланици победничке Антанте. Нажалост, проблеми и односи који су постојали 1914. готово су исти и сада, само треба да из њих извучемо поуке – упозорава др Наумовић.

Публициста и преводилац Ранко Гојковић је аутор више од 30 документарних књига о историјским везама Руса и Срба. Најновија је „Знаменити Срби у руској историји“.

– Обишао сам места страдања породице Романов у Русији. Убијена је на окултистички, ритуални, сатанистички и свиреп начин. Цар Николај Други се, пред смрт, молио пред иконом Богородице Тројеручице, коју је добио од једне Српкиње. О давној повезаности Руса и Срба сведоче иконе из чак 48. године наше ере! У Русији се нарочито поштује Пећка икона Мајке Божје. Европа је дубоко дехристијанизована, а Руси и Срби од Куликовске, односно Косовске битке, немају право на издају православља – каже Гојковић.

ИСТИ  ДАТУМ

ИСТОГ датума, 17. јула, ликвидирани су цар Николај и четнички командант Дража Михаиловић: цар 1918. а Дража 1946. И у томе „поклапању“, највероватније, има много окултне симболике – подсећа публициста Војкан Николић.

 

Милорад  БОШЊАК

——–

16.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић