АКТУЕЛНО

Александер Дорин: Шкорпиони и ‘Сребренички видео’


фото: Балкан.инфо

Сигурно сви знају за онај видео-снимак, на којем се виде припадници Шкорпиона, који наводно у јулу 1995. године убијају шесторо заробљеника из Сребренице. Снимак убијања нема датума, тако да се на основи снимка и не може установити где и кад је тај снимак настао. Том снимку су додати неки други снимци, на којима се међу осталог види, како један свештеник благослови неке српске борце. У том снимку има датума, али се ради о 25.06.1995.године, значи да и тај снимак НИЈЕ повезан са Сребреницом, пошто је она ослобођена 11.07.1995. године.

Немачки новинар Ralph Hartmann је већ 2005. године пронашао веома занимљиве детаље о тим снимцима, али скоро нико широм света није писао о томе (Ralph Hartmann,“Ein fragwürdiges Video“, Ossietzky Nr. 14/2005). Hartmann цитира из протокола суђења Слободану Милошевића у Хагу.

На пример, Hartmann цитира генерала Стевановића, који је у Хагу презентовао форензичке доказе за то да су српски патолози 28. априла 1993. године на локацији Ботинска Бара код Трнова ископали и идентификовали шест лешшева, међу њима и тело Сафета Фејзића из Сребренице, којег је његова мајка на видео снимку идентификовала. Милосевић онда пита генерала Стевановића следеће: „да ли ово значи да су ови људи пронађени мртви две године пре него што су пријављени као нестали?“. А генерал Стевановић одговара „јесте“.

Како су сада ови људи са снимка могли после пада Сребренице у јулу 1995. године да буду убијени, када су већ у априлу 1993. године ексхумирани и идентификовани? Превара је толико очигледна да не може да буде очигледнија. Али шта се онда догодило?

Логично јр да су ти људи убијени пре априла 1993. године, пошто су тада пронађени. Јасно је једино да је видео снимљен негде код Трнова, сто чак Муслимани и Хаг не негирају. У околини Трнова су Муслимани у лету 1992. године починили стравичне злочине над српским цивилима. Тако су, на пример, у јулу 1992. године напали села Горња и Доња Пресјеница и Страјишта и том приликом заклали многе цивиле. Укупан број масакрираних српских цивила у тим селима је 124.

У видео снимку се чује како један српски борац заробљенику говори отприлике следеће: ‘хајде ста чекаш п.т.м., јеси ли чекао када си Србе убијао?’. А у једној другој сцени један заробљеник тражи од српског борца воде, а он му узвраћа: `јеси ли давао Србима воде, пре него сто си их убијао?’.
Видео снимак је значи настао пре 1993. године, тако да само још 1992. година долази у обзир. А доказано је да су тада Муслимани масакрирали многе српске цивиле у општини Трново. Ако још узмемо у обзир шта су српски борци муслиманским заробљеницима у видео снимку говорили, онда скоро да нема друге могућност него да у том снимку видимо освету српских бораца за муслиманске злочине код Трнова 1992. године.

Причао сам са многим Србима који су у току ослобађања Сребренице били на лицу места, али нико од њих на терену није видио припаднике Шкорпиона – како то? И Миливоје Иванишевић, који је у току ослобађања Сребренице био на лицу места, је потврдио да Шкорпиони после пада Сребренице уопште нису били присутни (МИЛИВОЈЕ БАТА ИВАНИШЕВИЋ: НИЈЕ БИЛО „ШКОРПИОНА“ У СРЕБРЕНИЦИ, Драган Башовић | 03.07.2012. | Правда).

Закључак

Видео снимак Шкорпиона показује освету за масакриране Србе 1992. године у околини Трнова и нема благе везе са Сребреницом и јулом 1995. године. Јесте да је по међународном праву забрањено да се ратни заробљеници убијају, али како није забрањено убијати српске цивиле и што се тај снимак лажно презентовао као доказ у вези Сребренице? Да питамо Наташу Кандић?

Александер Дорин

Posted by Alexander Dorin on Tuesday, January 16, 2018

——————

17.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Невладине организације које финансира Србија владају Србијом. Ни Наташа Кандић, ни Соња Бисерко ни Милићка и остале западне сподобе не би биле од значаја да немају подршку Владе Србије.
    Тако ни код значаја сребреничке подвале.
    Долар је убио истину.

    Свиђа ми се