АКТУЕЛНО

Зашто се у пасошу мења ознака држављанства?


Од 1. октобра у пасоше се уместо „српско“ у рубрику „држављанство“ уписује „држављанство Републике Србије“. Ознака држављанства као „српско“ није била супротна прописима, тако раде и друге државе, кажу у Министарству унутрашњих послова. Међутим, у „Странци за Санџак“ су сматрали да се тиме крше права мањинских народа у Србији.

фото: архива

Мирсад Ђерекарац први је Бошњак коме у путној исправи издатој у Конзулату у Немачкој у рубрици стоји држављанство Републике Србије. Исправу је подигао пре Нове године.

Припремио Душан Јемуовић

„Моја грађанска и сва друга права у држави Србији нису угрожена, али ми ово значи. Ето, само тај осећај једнакости и равноправности са другим народима у држави у којој живим“, каже Ђерекарац.

Из Странке за Санџак први допис ресорном министарству у коме се указује на кршење закона послат је у децембру 2016. године.

„Стављање придева ‘српско’ значи, у ствари, да се ставља једна национална одредница, једно национално обележје, што није у складу ни са Уставом ни са Законом. Сви мањински народи, односно, несрпски народи у Републици Србији, подводе се под одредницу ‘српско’ и ми смо тражили да се то исправи“, каже председник Странке за Санџак Февзија Мурић.

У Министарству унутрашњих послова објашњавају да је сет података који се уписује у нови биометријски пасош урађен на основу стандарда који прописује садржај, изглед и упис свих података који се налазе у пасошу.

Рубрика држављанство уписује се у облику припадности држави чије држављанство лице поседује.

Од 1. октобра, кроз апликацију у пасошу у рубрици „држављанство“ уписује се „држављанство – Републике Србије“, што је такође у складу са Законом о држављанству Републике Србије и Законом о путним исправама. У рубрику „држављанство“ у пасошу уписује се искључиво „држављанство Републике Србије“, тако да не постоји могућност избора.

Препорука заштитника грађана 

Мурић се обратио заштитнику грађана у децембру 2016. године. Поступак је трајао краће од годину дана.

Након више састанака, препорука заштитника грађана о измени садржаја рубрике држављанство је усвојена.

Омбудсман Зоран Пашалић сматра да је потребно направити разлику између националног идентитета или припадности и држављанства.

„Свакако треба направити ту јасну разлику која ће утицати на бољи осећај свих оних који јесу држављани Републике Србије али који се не сматрају српским или делом српског национа“, додаје Пашалић.

Исправка ће бити вршена у наредном периоду, за све држављане Србије, приликом обнављања пасоша који су истекли.

ИЗВОР: РТС

————

22.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

4 replies »

 1. Шат год да ураде, не вреди им ништа, јер на корицама
  пасопша је ДРЖАВНИ ГРБ СА ПРАВОСЛАВНИМ КРСТОМ
  НА ПРАВОСЛАВНОЈ СРБСКОЈ КРУНИ, ПРАВОСЛАВНЕ
  СРБСКЕ ДРЖАВЕ

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 2. Изаћи ће ове ненародне власти свима у сусрет и испунити им све жеље,на штету и уштраб Србскога народа и државе,тек ћемо то видети и осетити када промене садашњи устав.Прво ће Космет избацити,ето и држављанатво,уместо Србског језика и писма стајаће матерњи језик и оба писма,а ни симболи на застави,па тек химна Боже правде неће се дуго још слушати,јер и то смета мањинама.Зато ће се утркивати да све национално потисну како кажу зарад заједничког живота,поновиће све ова комунистичка деца онако како су им очеви и деде радиле на уништењу Србског идентитета у највећој заблуди Србскога народа званој држава југославија.

  Свиђа ми се

 3. Стефане тако је.Изгледа да Србин и у Србији не смије да каже да је Србин.Ко насводи и ко одлучује о нама није ни чудо што је тако.

  Свиђа ми се

 4. Сада би ми који смо Срби, а то је и Мирсад само га боли као и многе који прешли у ислам сећање на то ком народу је припадао, требали да тражимо од заштитника грађана да се врати на старо.
  Зашто, зато што су Срби већински народ , па ваљда ми као већински народ можемо да одлучујемо у Србији која је заливена и заслужена крвљу и радом наших предака.
  Такође треба укинути еуфемизам Војка Србије јер то ништа не значи , него наша армија треба да се зове Србска војска како се увек и звала.

  Треба се свакодневно борити против замене наших традиционалих речи и израза измишљеним еуфемизмима који ништа не значе јер је то један део специјалног рата од стране новог светског поретка у циљу гушења традиције која штити народ од њиховог погубног по душу иформативног отпада и манипулације а све у циљу како неко рече планиране ,,промене свести,, .

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.