АКТУЕЛНО

Др Јована Стојковић: Епидемија медијске манипулације и случај преминуле породиљеПише: Др Јована Стојковић
24.1.2017.

Извештавање медија и изјаве неких званичника о актуелној епидемији малих богиња у Србији указују на намерну површност и манипулативност која има за циљ да оправда неуставни закон о обавезној вакцинацији и да ућутка гласовe који се боре за слободу избора приликом вакцинације.

Једина теза која се намерно провлачи кроз медије је та да је обухват деце вакцинацијом испод 95% довео до епидемије и да због тога родитељима не треба дати право избора при одлучивању о вакцинацији, јер су мале богиње опасна и смртоносна инфекција а шире је навакцинисани.

Тезе супротне овој владајућој парадигми строго су забрањене на медијском небу, а све у циљу „производње пристанка“, у овом случају, на присилну вакцинацију свих грађана Србије, чиме се прећутно и пасивно пристаје на кршење неповредивости физичког интегритета загарантованог Уставом РС, али и Конвенције о људским правима и биoмедицини која каже да је интерес појединца претежнији од интереса друштва и науке.

Производња и контрола партикуларне пецепције јавности, коју производи једнострано извештавање, не толерише другачије чињенице које би довеле у сумњу владајући поредак присилне вакцинације, те стога „храбри и истраживачки“ новинари не смеју да позову никога са друге стране приче. У овом циљу, сатанизује се и интернет на коме још увек можемо прочитати научне радове и чути ставове лекара, правника и других делатника који се залажу за слободу избора. Због тога у медијима главног тока никада не можете чути:

 1. Да се епидемије догађају и у високовакцинисаним популацијама против малих богиња (TL Gustafson et al. 1987, Hersh BS et al. , Chen RT et al. 1989, Nkowane BM et al. 1987., Infect Dis.2009 Nov 15; 200(10):1602-5, Whittle HC et al.1999, Boulianne N.1991, Hens N. et al. 2013., Herceg A. 1994, Wang Z.et al. 2014)
 2. Да вакцинисани могу оболети и/или ширити заразу
  (SA de Oliveira et al.1995,Kaić et al.2010., Rota PA. 1995)
 3. Да заштита у виду антитела не мора да буде створена приликом вакцинације (Sekla L. 1988) uputstva za vakcinu protiv malih boginja)
 4. Да ниво антитела временом опада и да вакцинисана особа може постати осетљива на инфекцију и постати заразна (Edmonson MB.1990, Cristenson B. et al. 1994, Le Baron et al. 2007)
 5. Да су програми масивне вакцинације довели до померања границе оболевања испод прве године живота и у одрасло животно доба (Zhifanf W.et al. 2014., Hens N. 2013., Tobias M.1987)
 6. Да су бебе мајки које су прележале морбиле заштићеније од беба вакцинисаних мајки и да бебе вакцинисаних мајки повећавају ризик од преноса морбила у високовакцинисаним популацијама (Waaijenborg S. et al. 2013, Klingele M.2000)
 7. Да је смртност и компликација већа управо код беба и одраслих (Poland I Dzejkobson 1994)
 8. Да вакцинисани могу бити асимптоматски преносиоци болести у епидемијама (Damien B. et al.1998)
 9. Да вакцинисани могу оболети од вакциналног соја вируса (Murti M.et al 2013)
 10. Да вакцинисани могу пренети вирус морбила на околину (Rosen JB et al.2014)
 11. Могућност да дивљи вурус може избегне неутрализацију вакциналним антителима( Schrag J.et al.1999)
 12. Да светски научници предлажу стварање нове вакцине, јер ова није довела до ерадикације( Shi J et al. 2011, Poland et al. 2012.)
 13. Да светски научници предвиђају велике епидемије болести које су привидно нестале, упрао због масовних вакциналних програма(Heffernan JM et al.2009)
 14. Да и у“ просветљеним земљама“ у којима постоји необавезна вакцинација, људи умиру од свих болести, па и од оних против којих сe вакцинише. У периоду од 1992 – 2012 у Великој Британији, где је необавезна вакцинација, било је 26 умрлих од малих богиња (Public Healt England, 2014.)

Ако погледамо податке добијене од Института Торлак, видимо да се од око петстотина лабораторијски потврђених случајева највећи број налази управо у добу до 2 године и изнад 30 година, што је директно условљено вишегодишњим масовним вакцинацијама, а што носи са собом ризик од повећаних стопа компликација и смрти.

Пре увођења вакцине против малих богиња, познати амерички епидемиолог их је описивао као „самоограничавајућу инфекцију, кратког трајања, умерене озбиљности и ниске смртности“ (А.Langmuir), док је Sencer обећавао да ће бити искорењена у САД до 1967. Ипак, у Србији 50 година касније, за „неискорењивање“ су криви родитељи који се боре за слободу избора и информисану одлуку уназад две године.

Свако помињање ових чињеница стриктно је забрањено јер би призвало на рационално размишљање које је контрапродуктивно за гајење идеолошких потреба становништва, као што су безбедност и здраље, и буђење егизстенцијалних страхова за сопствени живот који се распаљују насловним странама о смрти људи за које још није ни доказано да су имали мале богиње. Акценат се ставља на незаштићени статус жртава (дете, породиља) које би требало да изазову колективизацију свести усмерену у јавно мњење и организовану друштвену акцију, у овом случају против бораца за слободу избора при вакцинацији.

Партикуларна перцепција омогућава да податак да је у последњих 10 година преминуло 89 породиља и трудница због разних узрока, као и да је само током 2016. преминуло 472 деце до 14 године остане у медијском мраку, те просечан пратилац медија помисли да су нам „антивакциналисти донели да нам умиру деца и породиље“ и да је ваљано подржати неуставни закон и репресију државе .

Медији у Србији манипулацијом, контролом и доминацијом над свешћу просечног човека на псеудорационалан начин стварају тоталитарно друштво. У то име потребно је хитно затражити на увид здравствене картоне и историје болести преминулих у актуелној епидемији. Држава у којој постоје подобни и неподобни лекари, родитељи и грађани, не заслужује апсолутно поверење ни по питању временске прогнозе.

***

Случај преминуле породиље

Cлучај преминуле породиље, за коју се сумња да је оболела од малих богиња, отвара неколико питања. Према писању „Телеграфа“, жена је оболела пре 15 дана када је добила кашаљ и температуру, док је пре десет дана добила оспу. По наводима породице, лечена је од алергије, а лекар јеодбио предлог породице да буде примљена у болницу. По пријему у болницу била је лошег стања са упалом плућа, да би пре два дана преминула. У медијима је  скандирано да је то трећа жртва малих богиња, иако није лабораторијски потврђена инфекција, али је епидемиолог Зоран Величковић прилично сигуран да је то узрок јер је пацијенткиња имала патогномонични знак за ову болес т- Копликове мрље на оралној слузници. Такође је наведено да ће се узорак преминуле послати на Торлак тек у четвртак. Епидемиолог није пропустио да закључи да је све ово последица „ниско обухвата“ вакцинацијом у Нишу.

Као врло заинтересована страна која прати ситуацију око малих богиња у Србији, надлежне за укоравање и прогон грађана питамо следеће:

 1. Да ли је породиља преминула као последица погрешне дијагностике и терапије?
 2. Због чега се у медијима спекулише узроком смрти који није још званично потврђен?
 3. Због чега се узорак жене која је преминула пре два дана шаље на испитивање тек сутра и када је узет, с обзиром да је према упутсву за надзор над морбилима наведено да се узорци шаљу што пре у референтну лабораторију?
 4. Како је могуће да је жена актулено имала Копликове мрље 15 дана након обољевања, када су оне типичан знак продромалне фазе болести (пре појаљивања симптома) и пролазе са развојем оспе, која се код пацијенткинје појавила пре 10 дана?
 5. Уколико је Копликове мрље имала на почетку болести, да ли је њихово непрепознавање и укључивање „терапије за алергију“ (могуће кортикостероида) довело до компромитовања имуног система и последичне смрти?
 6. Зашто се не говори о вакциналном статусу пацијенткиње, као што се ради уек у случајевима када је пацијент невакцинисан?
 7. Због чега подаци из историје болести пацијенткиње нису доступни јавности због „осетљивости података о личности“, али јесу доступни селективни подаци који иду у прилог  хистерији око малих богиња?
 8. Да ли је и ово потенцијално обољевање особе у одраслом добу последица масовних програма вакцинације који праве одраслу популацију и мале бебе осетљивим на инфекцију морбилима управо у добу када су компликације и смртни исходи вишеструко чешћи (а на шта указују бројни радови)?

Услед бројних нелогичности и контрадикција у актуелној вакциналној кампањи, мишљења смо да јавност има права да буде упозната са свим релевантним чињеницама везаним за здравље оболелих. Неспремност здравствених институција на отворену комуникацију са грађанима огледа се у категоричком  одбијању истих да у  јавном разговору  на медијима свих грађана ове државе дају одговоре на питања.

Др Јована Стојковић, председник Удружења грађана „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“ 

4 replies »

 1. Ради се о томе да ће и одрасли бити ревакцинисани, крећу са здравственим радницима ускоро. Поменути доктор је рекао да сте у Норвешкој уколико немате поверења у то што лекар каже, случај за психијатријско посматрање.

  Свиђа ми се

 2. Иначе и сам сам прележао мале богиње у детињству – баш ништа није било страшно.
  Неке врсте грипа (шпански) су 1000х опасније, крајници, итд…

  Свиђа ми се

 3. И најважније и најлогичније:
  Шта је њих као брига, што ће невакцинисани да погину?
  Ко је вакцинисан, неће (јел тако…)?
  Јел то као брину за нечије здравље? Да, да, да…

  А ту породиљу ме не би чудило и да је убила фармако мафија.

  Кад дођу Руси, треба истребити све западњаке, због њихових вишевековних најмонструознијих злочина. Да не псујем.

  Свиђа ми се