АКТУЕЛНО

ЦХФ СРБИЈА: Десет земаља Европе су већ решиле овај проблем, предали Захтев институцијама за хитан састанак (видео)


„Осим колосека непоштености имамо и колосек незаконитости и свим снагама идемо да то и докажемо“

Једна пресуда грчког суда пробудила је наду бројним власницима стамбених кредита који су индексирани у швајцарским францима. Наиме, правоснажном пресудом која је у Грчкој донета по колективној тужби пресуђено је да корисници таквих кредита нису на време добили информацију о могућим последицама задуживања.

Извор: РТС 1 Дневник 3
Гост: Јелена Павловић

***

Захтев институцијама за хитним састанком и ургенција за одговоре – 22.01.2018.

​ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ,
ул. Немањина 11, Београд (премијер Ана Брнабић)

Народна банка Србије
Сектор за контолу банака
ул. Немањина 17, Београд (г-дин Жељко Јовић)

Министарство финансија
ул. Кнеза Милоша 20, Београд (г-дин Душан Вујовић)

Министарство трговине, туризма и телекомуникација
Сектор за заштиту потрошача
ул. Немањина 22, Београд (г-ђа Весна Новаковић)

Национална корпорација за осигурање стамбених кредита
ул. Кнеза Милоша бр.20, Београд (г-ђа Гордана Камиџорац Лукач)
У Београду, 22.01.2018.године

ПРЕДМЕТ: ЗАХТЕВ ЗА ХИТНИМ САСТАНКОМ И УРГЕНЦИЈА ЗА ОДГОВОРЕ

Поштовани,

са великим разочарењем констатујемо да још увек нисмо добили комплетне одговоре на питања која смо јасно поставили Народној банци Србије – Сектору за контролу банака у мају 2017.године, а за које смо вршили ургенције, од којих последњу у октобру 2017.године.

Сматрамо крајње непримереним одуговлачење са одговорима на постављена питања, од којих је прво – да ли је обавеза информисања грађана о ризицима кредита индексираних у валути швајцарског франка била обавеза гувернера или банака, а обзиром да су то све питања из Ваше надлежности и да овај проблем одавно није проблем само корисника кредита.

Овом приликом, у прилогу достављамо копију последњег дописа и тражимо да коначно одговорите на питања која смо од Вас као централне банке и контролора тражили и инсистирамо да то буде у кратком року, најкасније до 29 јануара 2018.године.

Даље, понављамо захтев за хитним састанком, а који смо тражили још у марту 2017.године и до кога није дошло.

За састав посебне комисије предлажемо представнике Владе, Министарства трговине, Министарства финансија, Националне корпорације и представнике централне банке – Сектора за наџор над радом банакаи Сектора за девизне послове, имајући у виду њихове надлежности, а посебно имајући у виду интересе Републике Србије.

Молимо да нас о месту и времену предложеног састанка обавестите писменим путем, као и да исти буде одржан најкасније у првој половини фебруара месеца 2018.године.

У супротном, сматраћемо да сте одбили сваки захтев да активно учествујете у решавању овога проблема, који више није проблем само корисника кредита, већ и читавог банкарског сектора, а такође и проблем сваког грађанина Републике Србије, те ћемо у складу са тим аспектом предузети даље кораке.

С’поштовањем,

Центар за заштиту корисника банкарских услуга
ЦХФ СРБИЈА, Београд

Захтев за састанком и ургенција за одговоре 22.01.2018.
Download File

***

Конференција за новинаре 17.1.2018. – Прва правноснажна колективна пресуда у Грчкој против ЕФГ Еуробанке у вези кредита у швајцарским францима

CHF Srbija
Објављено је 17.01.2018.

Циљ конференције је да јавности Србије представи значајну пресуду којом је индексацију у валути швајцарског франка, грчки суд у целости ставио ван снаге и наложио ЕФГ Еуробанци да све кредите прерачуна по почетном курсу на дан активације кредита, а која решава проблем 70.000 корисника кредита у Грчкој и која је од изузетно великог значаја и за све кориснике ових кредита у Србији.

Пресудом Апелационог суда у Пираеусу, бр. 791/2017, од 29.12.2017.године, суд потврђује све наводе из првостепене пресуде и додатно истиче да кредити индексирани у швајцарским францима нису обични кредити, већ сложени финансијски производ са изузетно великим ризицима, о којима банке нису информисале потрошаче приликом уговарања кредита.

 

ИЗВОР: Сајт chfsrbija.org

—————-

26.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.