АКТУЕЛНО

СЛУЧАЈ НЕСТАЛИХ БЕБА: Родитељи спремају протесте


Удружење које се бави несталим бебама тражи хитан састанак с министарком правде. Траже да се делегирају сви чланови у мешовиту комисију за истраге

Родитељи несталих беба на једном од ранијих протеста Фото Удружење за истину и правду о бебама

УДРУЖЕЊЕ „За истину и правду о бебама“ тражило је хитан састанак с министарком правде Нелом Кубуровић пре него што почну протести због тога што није формирана мешовита комисија која би истражила судбину новорођенчади за коју родитељи верују да су украдена из српских породилишта последњих деценија.

Према речима Радише Павловића, председника Удружења, договорени рок од недељу дана, током којег је Удружење требало да добије одговор на питање да ли ће ресор правде делегирати своје представнике у мешовиту комисију или не, истекао је. Уместо одговора, каже Павловић, добили су службену белешку са састанка с министаркиним сарадницима од пре недељу дана.

Зато су послали отворено писмо шефу кабинета Петру Рундићу, у коме наводе да су незадовољни јер је до министарке правде, уместо записника са састанка, стигла службена белешка од пет пасуса „добро препегланих и спинованих закључака“, којима јој је „погрешно и непотпуно пренет садржај састанка и докази о крађи беба и учешћу носилаца функција државних органа у заташкавању истрага“.

– Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић тражио је и ургирао два пута да Министарство делегира чланове за мешовиту комисију, како би коначно почела с радом – подсећа Павловић. – На састанку сам питао зашто само Министарство правде покушава да спречи договорен рад комисије и кога штити.

Како истиче, пресуда Европског суда за људска права у случају „Зорица Јовановић против Србије“ не говори ни о каквом закону, на коме Министарство инсистира, већ о обавези да се створе механизам и надзорно тело који ће дати одговоре на питања о судбини несталих беба и деце.

БЕЗ КОНТРОЛЕ

АКО сви случајеви буду пре истрага комисије поверени суду, који по Уставу нико не може контролисати, неће бити ни надзорног механизма, ни истине – истиче Павловић.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Представници Удружења „ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ О БЕБАМА“ били на састанку у Министарству правде и Дирекцији полиције

————-

27.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић