АКТУЕЛНО

Изгласано поверење: Вјорика Данчила – прва жена премијер у Румунији


Букурешт – Вјорики Данчили је изгласано поверење у румунском парламенту, чиме је постала прва жена премијер у Румунији и трећи председник владе у последњих годину дана. Данчила је добила 282 гласа посланика, доста више од минималних 233 која су јој била потребна, навео је АП.

Данчила (54) члан је Европског парламента, али је релативно непозната у домаћим политичким круговима, преноси агенција. Левичарска влада суочена је са протестима и критикама које долазе из ЕУ због закона према којима ће бити веома тешко судити високим званичницима за корупцију.

Данчила је подржала предлоге који укључују забрану употребе аудио и видео снимака у оптужницама. Она је, у обраћању у парламенту, рекла да је циљ њеног мандата да Румунија у 2020. години буде рангирана у врху најјачих економија у ЕУ, те да млади не одлазе више из земље, а они који су отишли да желе да се врате.

Извршна власт премијерке биће, како је навела агенција АП, ограничена и она ће имати углавном административну улогу. Данчила је најавила ново министарство које ће се бавити расподелом средстава из ЕУ и за шефа тог министарства изабрала је Роману Плумб против које су тужиоци задужени за борбу против корупције тражили кривичну истрагу, али је парламент то спречио. (Танјуг)

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

————

29.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић