АКТУЕЛНО

„Пензионери су пред пуцањем“: Најава протеста „Ставимо тачку на пљачку“


Протест под слоганом „Ставимо тачку на пљачку“ ће 22. фебруара у Београду организовати Удружење синдиката пензионера, на дан када су 2016. године предали другу иницијативу Уставном суду, који се још увек о њој није огласио.

Протест пензионера због смањења пензија (Фото: Архива)

Пензионери су поручили да ће то бити последњи пут да упозоравају Уставни суд, Владу и државне институције на, како су рекли, „правно-економски разврат“ који се догађа последње четири године, због „противуставног смањења пензија“.

Председник УСПС-а Михајло Радовић изјавио је да како Србији расте рејтинг на Дуинг бизнис листи, тако су новчаници пензионера све празнији.

Подсетио је да у последње четири године реалне пензије опале за 20 посто.

„Ми нећемо одустати када су пензије и одбрана ПИО фонда у питању. Уставни суд од 22. фебруара 2016. ћути на нашу другу иницијативу, јер знају да ако нас одбију – дају нам зелено светло за Стразбур и зато лицемерно ћуте. Прву иницијативу су одбили. А и сам Фискални савет се огласио и упозорио да не постоје више разлози за умањење пензија, односно разлози за примену закона. Наше акције ће трајати све док не оборимо Закон и вратимо стање на оно како је било 2014. године и вратимо пензионерима њихову имовину“, каже Михајло Радовић.

Из УПСП-а поручују да протест долази у атмосфери када су пензионери пред „пуцањем“.

Протесту ће се придружити и представници синдиката војних пензионера.

Представници Удружења синдиката пензионера Србије подсетили су и да се Европска федерација пензионера обраћала државним функционерима у Србији због „угњетавања и безобразног приступа према пензионерима“.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————

29.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. ЈОШ ЈЕДАН ПОГЛЕД НА ИСТИНУ О ПЕНЗИЈАМА И ПЕНЗИОНЕРИМА
  Умесзто коментара на један пост (који није било могуће поставити због дужине текста)
  У Србији земљи да преврне дошло је до свеколиких деформација у свему у друштву у целини, а поготово у јавном мнењу. Јавно мнење је под утицајем страних медија, а ти медији иницирају и развијају јавно мнење које одговара интересима и циљевима њихових власника и светских корпорација. Један од многих циљева контроле јавног мнења јесте и стварање зле крви и супротности у популацији Србије као државе, како би се у тако раслојеној маси могло лакше вершити даље циљно деловање.
  Они на тај начин, прво, убијају србско становиште и србски културни образац и припремају аморфну србску масу која ће лакше прихватити онај неонацистички налог за промену свести Србаља. Тако је србска популација у овом тренутку постала једна од најнехомогенијих демографских друштвених структура. Довели су нас коначно у оно стање које је својевремено више пројектовао него описивао тадашње стварно стање Хегел – да Срби нису државотворан народ јер се никада и ни о чему од друштвеног интереса не могли међусобно договрити.
  Данас смо ми Србљи заиста подељени скоро неспојиво по многоструким основама: на неокомунисте и демократе, на Србе и другосрбијанце, на Србе и Србијанце, на родољубе и србомрсце, на оне који су под утицајем нордијско-германске лажне историјске школе о србском пореклу и на заговорнике аутохтоне србске историје, на југославене и Србе, на натоисте и антинатоисте, на јевроунијате и на русофиле, на православце и атеисте, на хришћане и митологисте, на екуменисте и староверце, на уставобранитеље и заговорнике антисрбске промене Устава, на традиционалисте и поштоваоце Косовског завета и Видовданске етике и на мондијалисте и противнике тзв. митологијске историје…
  Могло би се ово чудо још набрајати, али нема потребе… Једна од најнеразумљивијих подела у новије време јесте подела на пензионере и остале јадне становнике Србије који трпе због постојања великог броја пензионера! Кажу да је некада у србској митологији постојао лапот, мада је то доста непоуздан податак, а то се приписује и другим древним народима. Данас се у Србији заиста повампирио лапот и родила се нова клетва: Дабогда и ти постао пензионер!
  Наиме, социјални статус пензионера је бедан – просечна пензија износи свега нешто око 23.000 дин. (око 195 €): свега 63% од минималне потрошачке корпе (која није довољна ни за најминималније основне животне потребе); бедних 33% од просечне ПК (за коју није никад утврђено да ли је иједна породица могла да преживи од ње један месец); мања је чак и од минималне зараде (92%)… Од тих бедних пензија живе и одрасла незапослена бивша њихова деца… Упркос свему, развијен је у јавности ментални отпор према панзионерима и уопште старим људима, јер је власт проширила неистину да су пензије основни узрок буџетског дефицита и последица по стандард осталог становништва.
  Томе је још додата психопатска конструкција да су сви пензионери у основи комунисти, да су клонирани да слушају властодршце и да у курјачком виде новог тиииту који је њима есенционално неопходан?! Да се прво разрачунамо око ове нусивисле тврдње! Наравно да су многи пензионери живели и у време тииите и цобијевих неокомуњара и да је добар део њих под утицајем те прошлости у којој су боље живели значајно него што данас живе. Али је заиста безобразно и неурачунљиво тврдити да су сви пензионери комунисти, јер то једностано није истина: сви људи оду једном у пензију, а сви нису никада припадали само комунистичкој идеји; међу пензионерима налази се и највећи интелектуалци србски који у начелу не припадају ни једној идеологији, а и многи обични људи нису никада били комунисти…
  Дакле, никада нико није утврдио овако нешто, али је мантра о пензионерима као комуњарама који гласају за курјачког раширена као куга?! Срамно, заиста! Ко заиста гласа увек за курјачког, који проценат пензионера гласа за њега – то нико није утврдио. Чињеница је следећа: сви бројни партијаши и скоро сви запосленици у државним и јавним установама и предузећима гласају за курјачког, и то је можда већа маса од пензионера који за њега гласају! (Не заборавмо да је власт недавно избројала масу од 870.000 запосленика у том сектору и престала је даље да броји… Јасно је да је пензионерска популациона структура веома разнолика, као и целокупна демографска маса Србије, и да у тој маси пензионера има доста сталних гласача СНС. Али, то је, как се то модијалистички вели – њихово демократско право. На основу тога закључивати да су сви пензионери комуњаре и вучићевци – јесте заиста малоумно! И надасве безобразно и неурачунљиво: сви ће запосленици једног дана постати пензионери, а онда нека им је Бог на помоћи!
  И на крају, једна основна економска истина о пензијама и буџету! Пензије нису по дефиницији буџетски расход, јер имају своје законске изворе прихода – доприноси за пензије који се акумулишу у пензијском фонду! Међутим, све досадашње власти су ненаменски арчиле средства из тог фонда, градиле бање и ко зна шта још и тако поарчили до краја и испразнили пензијски фонд. А пошто су пензије уставна и законска обавеза државе, а текући доприноси из исплаћених зарада недовољни за текуће исплате обавеза по основу пензија – добар део пензија исплаћује се из буџета. Логично: држава је поарчила пензијски фонд, држава није обезбедила износ БДП који би омогућио запошљавање тако да се обезбеди однос запослених и пензионера барем на 2:1 – добар део текућих пензија финансира се из буџета. Кривити за то пензионере јесте логика неронова (запалити Рим да би му се јавила инспирација за нову песму): насилно смањити број пензионера да би се растеретио буџет?! Изгладнети их, на пример до мандркнућа…
  Браво, мрзитељи пензионера, својих предака од чијих пензија живи велики број вас! Што би рекао немачки пастор Нимелер из времена нацизма: а када су дошли и по мене – није било више никога да ме брани! Када и ви одете једном пензију – и на вас ће сручити лавина мржње коју сте ви створили…
  У Србији су многи паметни и разумни људи већ су рекли истину о пензијама – али истина је овде релативна категорија. Ако ти не одговара из било којих разлога – онда то није истина… Дабогда и ви мрзитељи својих предака пензионера једнога дана отишли у пензију! Ако тада – имајући у виду како је сада водите – уопште више буде било Србије…
  Помози Боже, праведнима и незаштићенима пред острвљенима и незнавенима! Амин!

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.