АКТУЕЛНО

РЕАГОВАЊА: Изложба о Јасеновцу у УН није уперена против Хрватске, већ против злочинаца


Гидеон Грајф, главни историчар Института за истраживање и документовање Холокауста Шем олам из Израела одржао је предавање у УН под називом „Јасеновац-Аушвиц Балкана“. Проф. др Грајф је светски признат експерт за Аушвиц, Мајданек и Јасеновац, као и за Зондеркоманде, и директор је изложбе „Јасеновац-право на незаборав“.

Дачић о хрватској ноти: Запрепашћен сам таквим лицемерјем и безобразлуком

Министар спољних послова Ивица Дачић, коментаришући протестну ноту коју је Хрватска упутила Србији због његових изјава у УН о Јасеновцу, рекао је да је запрепашћен таквим „лицемерјем и безобразлуком“.

Дачић је за Тањуг казао да је изложбу о Јасеновцу која је постављена у УН-у требало да организује Хрватска, а не Србија те да он у свом говору није изнео лажне чињенице и податке.

– Шта је у томе лажно? Ја сам рекао да је то једини логор у Европи који није био под Хитлеровом Немачком, него под усташама, друго да су тамо људи убијани на најсвирепији начин – рекао је Дачић.

Додао је да је систем убијања у концентрационим логорима под контролом Немаца био другачији – путем гасних комора, док је у Јасеновцу постојало такмичење чувара ко ће колико заклати Срба, Јевреја и Рома те да је из хрватских извора познато да је током једне ноћи победник заклао 1360 Срба и то специјално израђеним оруђем за то – „србосјеком“, ножем за клање Срба.

– Пошто су они послали телефаксом ту ноту, ја ћу им послати препорученом поштом имена и презимена 20.000 деце убијених у Јасеновцу и другим концентрационим логорима. Барем би требало да ћуте из почасти и сећања на те жртве – истакао је Дачић.

Он је навео да је премијера Хрватске Андреја Пленковића поменуо зато што је он обишао Јад Вашем у Јерусалиму и рекао да је запрепашћен ужасима Холокауста и додао да је и том приликом хрватски премијер споменуо само Јевреје.

– Али, подсетићу да су у Јасеновцу поред Јевреја пре свега страдали Срби зато што су били Срби, зато што је званична политика усташког режима била трећину Срба побити, трећину покрстити, а трећину протерати и то је радио и говорио Миле Будак. Колико градова данас у Хрватској има улицу која се по њему зове? – навео је.

Дачић је додао да је немогуће да се деси да испред Маутхаузена или Дахау стоји „хајл Хитлер“ или „зиг хајл“, као што је испред логора у Јасеновцу стајала табла са натписом „за дом спремни“.

Он је истакао да изложба о Јасеновцу у УН-у није уперена против Хрватске, већ против злочинаца и оних који правдају злочине, оправдавају их, умањују, релативизују.

– Ако не желимо да никада више не буде оваквих злочина, онда треба сви заједно да учествујемо у обележавању оваквих злочина и зато сам запрепашћен због овакве протестне ноте – рекао је Дачић.

– Просто не могу да верујем да се неко још љути и да ми треба да се извињавамо што смо организовали изложбу о томе како су нас клали и убијали. То је стварно врхунац лицемерја и безобразлука – истакао је.

Додао је да ако то подразумева нарушавање односа Србије и Хрватске, да је спреман да поднесе све консеквенце, али да сматра да је историјски важно за српски народ да се истина о Јасеновцу чула у УН.

Он је навео да није говорио о актуелној Хрватској, веч о НДХ која је била „велика Хрватска, до Земуна, Новог Сада и Шапца“ и запитао „када је то велика Србија уопште постојала“.

– Они и дан данас у сваком говору говоре о великосрпској агресији, а то је била великохрватска агресија, која је обухватала и Босну и Херцеговину и обухватала део Србије. Тамо је живела трећина православног становништва, милион и 900 хиљада – рекао је Дачић.

Навео је да ниједном није споменуо колико је било жртава јер га бројеви жртава уопште не интересују, већ да сматра да као што Србија уважава хрватске и било чије жртве у сваком рату, тако би свако требало да се поклони сенима оних који су страдали од усташког ножа.

– Не знам зашто су се они препознали? Ја сам рекао да то није уперено ни против кога, осим против злочинаца или оних који оправдавају те злочине – закључио је Дачић.

„Хрватска нота Србији, као да Немачка пише Јеврејима“

Председник Србије Александар Вучић рекао је да би волео да види текст протесне ноте коју је Хрватска упутила Србији због изложбе „Јасеновац, право на незаборав“ у Уједињеним нацијама у Њујорку и да се пита „да ли је то могуће“, будући да су историјске чињенице у вези са тим логором сасвим јасне.

Историјске чињенице су јасне: Александар Вучић

– То је као када би неко ко би писао протесну ноту Јеврејима што су обележавали дан Холокауста, а да та нота стиже из Немачке – рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је додао да разуме што са Хрватском не можемо да се сагласимо око онога што се збивало пре 27 година, али да не може да разуме што не можемо да се сагласимо око онога што се збивало пре 72,73 године.

– Посебно, јер ми се чини да су ту историјске чињенице сасвим јасне – нагласио је Вучић.

Он је истакао да нема начина да се Срби натерају да забораве да постоји страдање свога народа, страшни геноцид и језиве злочине почињене на простору Босанске крајине, Херцеговине али и Лике, Баније и Кордуна, који је контролисала некадашња НДХ.

– То је стварно немогуће, јер би злочин био заборавити, али и не подсећати у будућности на страшне злочине који су се догодили – баш да се никада не би поновили и да се никад не понове ниједном другу народу – истакао је Вучић.

***

Хрватска упутила протестну ноту Србији због Дачића: Манипулисање жртвама Јасеновца

На сајту хрватског министарства наводи се да је „упутило ноту Амбасади Републике Србије у Загребу којом се изражава дубоко незадовољство због изјава првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића изречених у седишту Уједињених нација у Њујорку 25. јануара 2018, приликом отварања изложбе ‘Јасеновац – право на сећање'“.

Наводи се да се „у ноти истиче да су изјаве министра Дачића у УН показале да Република Србија наставља са злоупотребом и манипулисањем жртвама Јасеновца у дневнополитичке сврхе“.

Министарство спољних и европских послова упозорава да овакве неистините и увредљиве изјаве упућене Републици Хрватској и њеним званичницима, доводе у сумњу искреност декларативних стајалишта Републике Србије о жељи за помирењем и изградњом добросуседских односа“, пише у протестној ноти.

***

Хрвате боли истина о злочину

Ивица Дачић, потпредседник српске владе и шеф дипломатије, који је у седишту УН у Њујорку отворио изложбу „Јасеновац – право на незаборав“, позвао је хрватског премијера Андреја Пленковића да оде у Јасеновац, поклони се сенима и јасно каже ко су жртве.

Та његова изјава уследила је после оптужбе хрватског Министарства спољних послова да Србија „изложбом о Јасеновцу манипулише и пласира лажне податке и страдање из Другог светског рата користи у пропагандне сврхе“.

Да се фашизам више не понови: Ивица Дачић са преживелим логорашима

Хрватско министарство не пориче да је покушало да онемогући отварање изложбе и додаје да су УН упозорили на покушај пласирања „лажних података, после чега су организатори били присиљени да из поставке уклоне најгрубље фалсификате“.

„Организовање оваквих изложби на овакав начин не доприноси помирењу, изградњи поверења и развијању добросуседске сарадње у југоисточној Европи“, наводи се у саопштењу хрватског министарства.

Ивица Дачић је рекао да је Јасеновац један од, нажалост, највећих концентрационих логора из периода Другог светског рата. Исто тако, казао је, као што српски народ има довољно смелости, храбрости и морала да сагледа своје грешке у прошлости, да казни, ухапси и осуди оне који су вршили злочине над другим народима, обавезу да не рехабилитују злочинце имају и сви други народи .

– Очекујемо да Пленковић, као што одлази у Јерусалим да се поклони сенима у Јад Вашему, то уради у Хрватској и то у Јасеновцу и да јасно дефинише и каже ко су жртве. Да ли је то 50, 100 или 700. Да је један човек убијен зато што је Јеврејин или Србин то је брука за човечанство – поручио је Дачић.

Он је на отварању изложбе истакао да жртве које су пале не смеју бити узалудне и поручио да је време да Уједињене нације о овоме чују, виде и сазнају, зато што је истина о томе дуго година скривана.

– Ми смо и овде имали противљење једне земље која је говорила да манипулишемо бројкама и чињеницама. Нема никаквих манипулација, овде су историјске чињенице, имена и презимена, изјаве преживелих – навео је Дачић.

Поручио је такође да Србија никога не оптужује осим злочинце и оне који бране те злочинце, јер то је основа да се овако нешто понови у будућности.

– Ми овде нисмо дошли да се свађамо, али наш народ је претрпео највеће жртве током Другог светског рата. Ми имамо обавезу да се тога сећамо. Због тога смо овде, а због тога су формиране УН, да се фашизам више не понови и ми чврсто стојимо у том уверењу -закључио је шеф српске дипломатије.

„Срећно детињство“ у НДХ?!

У емисији Код нас дома, на Хрватској радио-телевизији, објављен је бизаран прилог о „генијалном Загрепчанину“ Живку Парцу, који говори „о срећном детињству у НДХ“ и показује фигурице Адолфа Хитлера, усташких војника и немачких тенкова којима се играо као мали.

Предавач из Израела

Гидеон Грајф, главни историчар Института за истраживање и документовање Холокауста Шем олам из Израела одржао је предавање у УН под називом „Јасеновац-Аушвиц Балкана“, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.
Предавању професора Грајфа, који је и светски признат експерт за Аушвиц, Мајданек и Јасеновац, као и за Зондеркоманде, присуствовао је и Ивица Дачић.
Професор Грајф је и директор изложбе „Јасеновац-право на незаборав“.

Против ревизије фашизма

„Јасеновац-право на незаборав“ прва је изложба међународне експертске групе историчара из седам земаља у УН, 72 године после Другог светског рата.
Изложба представља скроман допринос очувању универзалних вредности човечанства и глобалних напора УН с циљем спречавања појаве ревизије и рехабилитације неонацистичких и неофашистичких идеологија искључивости и свих облика дискриминације и фанатизма, истиче се у саопштењу МСП-а.
Главни циљ изложбе је неговање културе сећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве Холокауста и геноцида у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно осам логора за истребљење у Другом светском рату.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Грајф: Јасеновац био логор за истребљење, бруталнији од Аушвица

*Проф. др Гидеон Грајф у УН: „Јасеновац — право на незаборав“ – „Јасеновац – Аушвиц Балкана“

***

———

28.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ВЕЧНА СЛАВА НАШИМ СРБСКИМ МУЧЕНИЦИМА ЂЕЦИ ЖЕНАМА И НЕМОЋНИМ СТАРЦИМА ТРЕБА РЕЋИ ИСТИНУ ДА СУ ЧЕТНИЦИ БРАНИЛИ НАШ СРБСКИ НАРОД ОД зликоваца партизана усташа и балија ЈА МИСЛИМ ДА СУ ЧЕТНИЦИ ВОЈВОДЕ УРОША ДРЕНОВИЋА И ВОЈВОДЕ МОМЧИЛА Р ЂУЈИЋА СУ ДВА ПУТ ПОКУШАЛИ ДА ОСЛОБОДЕ ЈАСЕНОВАЦ АЛИ СУ ОБА ПУТА партизани НАПАЛИ СА ЛЕДЂА ЧЕТНИКЕ И ЧЕТНИЦИ СУ СЕ МОРАЛИ ПОВУЋИ ТО ТРЕБА ДА ЗНАЈУ СРБСКА ЂЕЦА БРАТЕ МИОДРАЖЕ ПУШТИ ОВО НА СОКОЋАЛО ДА ВИДИ МЛАДА СРБАДИЈА КО ЈЕ БИЈО ВЕРА А КО ЈЕ БИЈО рдђа СССС

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.