АКТУЕЛНО

Застрашујуће откриће дигло јавност на ноге: Трују и земљу и воду!


После открића више од хиљаду и по тона отровног отпада надомак Новог Сада, јавност у Србији је додатно забринута упозорењем Горана Тривана, министра без портфеља задуженог за екологију, да у Србији има око 100.000 тона опасног отпада!

– Постоји информација да је тај отпад скривен на 90 локација широм Србије, али мислим да смо на добром путу да те локације откријемо. Замислите колико ту потенцијалних опасности има. Крајње је време да у Србији сви почну да схватају да је највећи злочин управо злочин према природи и здрављу становништва – казао је за медије министар Горан Триван.

Ангажована и БИА

Још се не зна прецизно колико је отпада смештено на парцели бивше фабрике Хемијске индустрије Нови Сад коју је закупила фирма Степ транс.

– На једној локацији је било 1.080 тона, на другој је било око 300 тона, док је на трећој локацији постојао скривени подземни резервоар са девет подземних отвора у који не знамо колико је могло да стане отпада јер је тај подземни резервоар радио по принципу спојених судова. Више од 1.500 тона опасног отпада ускладиштеног код Новог Сада је огромна количина, поготово ако се упореди са 25 тона нађених недавно код Обреновца – изјавио је Владимир Галић, покрајински секретар за заштиту животне средине.

Министар Триван, који је све до случаја у Обреновцу био најмење присутан члан Владе Србије у јавности, сада упозорава да се мора радити на подизању свести о значају заштите животне средине.

– Србија је прилично загађена на различите начине, а један од највећих проблема је управо опасан отпад. Уколико узмете у обзир да су опасне материје најчешће канцерогене, онда не треба да се питамо одакле толико канцерогених обољења и стерилитета. Питање еколошке безбедности је питање здравља нације – упозорио је Триван.

Да би се ушло у траг опасном отровном отпаду, којег по свему судећи има широм Србије, надлежни су били приморани да ангажују Безбедосно-информативну агенцију (БИА). У Војводини, надлежни секретаријат располаже са свега 12 инспектора који се баве овим проблемом, од којих су само њих тројица задужени за територију Новог Сада.

– Ми имамо капацитета да урадимо шест контрола у току месеца, више физички не можемо да постигнемо. Потребно је повећати инспекторски наџор, али је питање да ли имамо капацитета, средстава и новца – изјавио је покрајински секретар Галић.

Тешке последице

Др Даница Грујичић, начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије, рекла је за медије да је здрава животна средина 60 одсто здравља, а да одлагање опасног отпада може да остави велике последице.

Др Даница Грујичић

100.000 тона опасност отпада процењује се да има у Србији

– Постоји, на пример, канцерогени отпад који иде у ваздух и делује у тренутку, а имате и оне који продиру од воде и праве велика оштећења. Нажалост, ми нисмо васпитани ни научени да поштујемо животну средину и да је чувамо. То мора под хитно да се промени – апеловала је др Грујичић.

Док се чека да до краја недеље буду готове хемијске анализе нађеног отпада, јавност се пита како је могуће да надомак другог највећег града у Србији буде незаконито лагероване отровне материје које директно могу угрозити здравље становништва.

Према првим, засад и даље незваничним претпоставкама, већину опасног отпада који је нађен чине мазутни отпад, те отпад од прераде уља и течног горива. Третирање таквог отпада је веома скуп процес који може одобрити само ресорно републичко министарство.

Из буџета 15 милијарди евра

Недавно је Синиша Митровић, директор Центра за заштиту животне средине Привредне коморе Србије, упозорио да Србија и даље нема Центар за опасан отпад, због чега својој индустрији „фактурише“ у просеку 1,5 до три евра по килограму на име трошкова збрињавања таквог отпада у земљама ЕУ. На другој страни, за две године Србија више неће моћи да извози опасан отпад у земље ЕУ.

Упозорава: Синиша Митровић

Онеспокојавајући податак је и тај да је Београд један од ретких главних европских градова који нема постројење за рециклажу отпадних вода. Држава ће морати да издвоји пет милијарди евра за пречишћавање отпадних вода и још десет милијарди за ваздух, санацију постојећих загађења и историјских отпад. Тако не изненађује прогноза самог министра Тривана када каже да је могуће да држава реши проблем комуналног и опасног отпада тек за две деценије.

У Новом Саду нађена тона и по опасних материја

Никола Алексић из Еколошког покрета Новог Сада каже да само неупућене може да изненади ово последње откриће.

– Ова вест је само врх леденог брега и свега што је већ увезено и закопано у Србији. Сваки дан очекујемо вести и о проналаску нуклеарног отпада смештеног у неком лагуму, док се врше притисци да се Фрушка гора прогласи најидеалнијом локацијом у Србији за смештај европског нуклеарног отпада, што смо већ једном спречили јавним изношењем наведених планова – тврди Алексић.

Никола Алексић, директор Еколошког покрета Новог Сада

Он каже да је свака Влада Србије од 2000. године знала да је Србија изабрана да постане „европска депонија хемијског и нуклеарног отпада и прљавих технологија“, да је та одлука донета још пре бомбардовања СРЈ 1999. године и да су на то српске власти пристајале „без противљења, због личних материјалних и политичких интереса“.

Двојица ухапшених

По откривању отпада, ухапшен је Јовица Степанов, власник фирме Степ транс, која је закупила локацију бивше фабрике Хемијске индустрије Нови Сад. Он ће бити изведен пред тужиоца, а министар Горан Триван сматра да је најважније утврдити одакле је тај отпад доспео тамо где никако не би смео да се налази. Подсећамо да је и Зоран Марковић, власник фирме Нитор транс, која је лагеровала отровни отпад крај Обреновца, такође ухапшен, али јавност још није обавештена ко је издао налог за одлагање тог отпада и одакле потиче. Због недостатка информација и спорих истрага, јавност указује и на опасност да се отровни отпад увози и да неко добро зарађује загађујући животну средину и трујући народ у Србији.

ИЗВОР: ВЕСТИ- Ј.Арсеновић

——————-

30.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.