АКТУЕЛНО

КРАЉЕВО: Анестезиолози неће у салу јер апарати немају потврду


Анестезиолози из Опште болнице „Студеница“ из Краљева нису јутрос ушли у операциону салу, јер апарати за анестезију немају потврду о исправности, која је гарант за безбедну употребу.

Према речима анестезиолога, после два сата, ушли су у салу, али на реч директора болнице. Особље захтева да добије потврде, јер у противном неће радити са тим апаратима. Директор болнице каже да се сервисирање апарата ради на сваких годину и по дана и да апарати имају сертификацију.

Анестезиолог у краљевачкој болници Раде Панић каже за Н1 да они покушавају последње две године да добију потврду о функционалној исправности и безбедној употреби апарата. Према Закону о раду, који се тиче безбедности на раду, они су дужни да обавесте послодавца о томе, да буду на послу, али како каже не и да раде са апаратима који немају потврду о исправности. Он нам је објаснио да су у питању картице на којима овлашћени сервисери потврђују исправност, да једна треба да се налази на апарату, а друга у сервисној служби.

„На нашим апаратима нема тих картица. Добијали смо од одговорних људи и директора, али усмено, у десетине наврата, да се раде сервиси и да су апарати исправни. Ми смо на ту реч и веровање, улазили у операциону салу и радили“, каже Раде Панић.

Панић се надовезао на случај преминуле Ање Граховац, у којем је анестезиолог осуђен на три године затвора, зато што апарат за анестезију није имао потврду исправности и безбедности.

„Ради се и о запаљивим и експлозивним дозама и веома токсичним гасовима. Потребно је да имамо потврду да су безбедни и да нигде не цуре ти гасови, и да са њима неће да се деси ништа лоше“, наводи Панић.

Директор болнице у Краљеву, Зоран Мрвић, демантује оптужбе анестезиолога, нагласио је да су апарати за анестезију у поступку сервисирања и да је пре недељу дана започео поновни сервис апарата.

„Последњи пут апарати су комплетно сервисирани у октобру 2016. године, а законски рок је да то следећи пут учинимо најкасније за три године. Никакве рокове нисмо пробили, нити смо имали проблеме са апаратима, од којих је јутрос пет радило потпуно нормално, после опструкције у раду која је трајала два сата“, казао је Мрвић.

Анестезиолог Раде Панић каже да они дневно имају по 20-30 операција и да уколико већ сутра не добију картице о исправности апарата, у договору са колега одлучиће шта даље да чине.

ИЗВОР: N1

——————

31.1.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Перо Ложачу нису ти адекватни примери. Није исто држати живот човека у рукама и радити неку другу делатност. Треба цнити што ови људи брину и стрепе за животе других, и чине све да нико не буде угрожен….

  Свиђа ми се

 2. Исправно и морално.
  Замислите следеће ситуације:
  – наставници физичког одбијају да држе наставу јер им справе немају сертификате безбедности, игралиште није сертификовано, а спортска хала нема употребну дозволу.
  – замислите ситуацију где грађевински радници одбијају да раде јер им грађевинске машине немају сертификате безбедности, где немају сву прописану заштитну опрему, ..
  – замислите полицајце који неће да раде зато што им опрема нема сертификате безбедности
  – замислите вртиће у којима васпитачи неће да раде зато што играче немају адекватне сертификате безбедности
  – замислите школе у којима наставници неће да раде јер опрема у учионицама нема адекватне сертификате безбедности, где правилник о нормативима рада није испоштован
  – ….
  Србија може да буде блокирана ако људи поступе сагласно прописима о безбедности.
  Зар не?

  Свиђа ми се