АКТУЕЛНО

26.Међународни фестивал хумора и сатире „Златна кацига“ 2018. Крушевац – НАГРАЂЕНЕ КАРИКАТУРЕ


Жири у саставу Горан Ћеличанин (председник), Слободан Срдић и Шпиро Радуловић (чланови), није имао нимало лак задатак ове године јер је на конкурс за КАРИКАТУРУ стигло 366 радова од 151 аутора из 32 земље. Прво су одабрали карикатуре за изложбу и каталог, а онда је сваки члан жирија изабрао по пет карикатура и тако су бодовањем и сабирањем поена добили коначни пласман.

Златна кацига припала је карикатури „Преговори“ чији је аутор Мухамед Ђерлек, карикатуриста из Новог Пазара.


Друга награда је припала карикатури аутора из Белгије – Luc Vernimmen.


Трећа награда припала је карикатури Саше Димитријевића, карикатуристе из Ниша.

Жири је предложио да се дипломама награде и аутори који су ушли у најужи избор: Југослав Влаховић (Србија), Јово Шкомац (Србија), Веселин Зидаров (Бугарска), Владимир Семеренко (Русија), Stojan Dechev (Бугарска), Omer Cam (Турска), Konstantin Pavel (Румунија), Bogdan Petry и Horia Crisan (Румунија), Дарко Дрљевић (Црна Гора) и Vladimir Kazanevsky (Украјина).

Вест у целини о свим награђенима у другим категоријама прочитајте на сајту Културног центра Крушевац ОВДЕ.

***

„Златна кацига” карикатури Мухамеда Ђерлека

Стручни жири Међународног фестивала хумора и сатире „Златна кацига” изабрао је радове по конкурсу о теми „Преговори” и одмах објавио резултате, иако се фестивал одржава 1.априла. Најзначајнију награду у области карикатуре доделио је Мухамеду Ђерлеку, из Новог Пазара, који је врло пластично приказао преговараче испод бичева светских моћника. Поред освојеног признања, аутору припада и новчани износ од 600 евра.

Признања под називом „Златна кацига” додељена су и за писане форме. Победник за причу, под насловом „Ово је мој потпис, али…” је Владислав Влаховић, из Црне Горе. У категорији песме победио је Војислав Милић, из Београда, а у категорији афоризма Драгиша Павловић Расински. Он је написао: „На преговоре не треба слати паметне. Много попуштају.” Победницима у писаној форми припада награда од по 200 евра.

Говорећи, са усхићењем, о победничкој карикатури, члан жирија Слободан Срдић је истакао да карикатура сама по себи много говори, јер се ту све види, али се и оставља простор за ширу визију преговора. Она се, наиме, одвијају испод бичева, а њихов резултат зависи од људи који стоје изнад. Преговарачи су, по тумачењу Срдића, попут лавова, осетљивих на ударе бичем.

Тумачећи  победнички афоризам, члан стручног жирија, песник Момир Драгићевић, каже да је аутор саркастично и козерски указао да „данашње преговарачи не користе своју способност, памет и искуство, већ инат, каприц, после којег свако нормалан више нема шта да тражи”.

У победничкој песми („Песма о преговорима”) аутор „осликава наше нарави, наше сопствене слабости и слабости света који нас окружује и која нас храбри да не затварамо очи и да се боримо за оно најбоље“.

Чланове жирија за карикатуру чинили су: Горан Ћеличанин, Шпиро Радуловић и Слободан Срдић; за писану форму: Момир Драгићевић, Марија Стојадиновић и Рајна Маринковић Алексић.

На конкурс је, иначе, по речима директорке Културног центра Виолете Капларевић пристигао изузетно велики број и то врло квалитетних радова из земље и иностранства. Јавило се чак 227 аутора, из 32 земље. Они су послали 366 карикатура, 45 прича, 37 песама и 963 афоризма. Много више о домашајима хумориста и сатиричара чуће се на завршној вечери фестивала, 1. априла – на Светски дан шале.

(ПОЛИТИКА)

***

ИЗВОР: ФБ Goran Celicanin 

7.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић