АКТУЕЛНО

Хрватска оставила осмочлану породицу са шесторо деце да се смрзне на граници са Србијом


Још један случај враћања избеглица са хрватске границе у Србију испливао је у јавност, а шеф Исусовачке службе за избеглице Твртко Барун каже да се нада да ће хрватско тужилаштво поднети оптужнице и да ће одговорне особе за то одговарати.

© REUTERS/ Djordje Kojadinovic

Реч је, наиме, о осмочланој породици са шесторо деце, од којих је најмлађе старо само годину дана.

Породица је враћена у петак из Хрватске у Србију, иако су УНХЦР и Хрватски правни центар обавештени о њиховој намери да затраже азил у тој земљи, саопштила је на Фејсбуку организација „Are You Syrious“.

„Још једно гурање назад у Србију и насиље према жени и деци“, написала је ова организација.

Додају да им је један члан породице рекао да је полиција ударила његову мајку, те да су назад у Србију морали пешице и да је пут трајао пуних осам сати.

„Оно што је још горе јесте то што су деца присиљена да преспавају ноћ напољу, јер УНХЦР-ова линија прима позиве тек од 8.30, па није могла да се раније позабави случајем“, пише на поменутој друштвеној мрежи.

Организација „Are You Syrious“ је објавила и фотографију деце која су хладну ноћ провела на отвореном.

Твртко Барун рекао је за загребачку Н1 да има сазнања о овом и другим случајевима протеривања из Хрватске у Србију, која се догађају последњих месеци.

„Имамо сазнања, с обзиром на то да имамо канцеларију у Београду. У последње време имамо случајеве људи који тврде да су из Хрватске враћени у Србију. Они су тражили азил, али су их вратили у Србију“, казао је Барун и додао да је недавно заштитница грађана у једном документу побројала случајеве неправилности на граници и послала их државним институцијама.

„Надам се да ће Државно тужилаштво подићи оптужнице и да ће одговорне особе одговарати за такве поступке“, рекао је Барун.

ИЗВОР: СПУТЊИК

——————

7.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. ДОКЛЕ БРЕ У СРБИЈУ У СРБИЈИ ПРОЋЕРАНИ СРБИ СА КОСОВА МЕТОХИЈЕ РСК И РС СЕ МУЧЕ А партизанска банда ХРАНИ ТЗВ избеглице ТЗВ ВЛАДА СРБИЈЕ ПРЕД БОГОМ ЋЕТЕ ДА ОДГОВАРАТЕ ЗА СВАКУ СУЗУ СРБСКЕ МАЈКЕ СЕСТРЕ ЗА ПОГИНУЛИМ БРАТОМ ОЦЕМ СИНОМ ПОМАЖЕТЕ НЕ СРБСКЕ избеглице ОТЕТО ЈЕ ПРОКЛЕТО ДОГОДИНЕ У СКАДРУ СОЛУНУ ПРИЗРЕНУ КНИНУ ТЗВ рватска ЈЕ ОКУПИРАЛА ВОЈНУ СРБСКУ КРАЈИНУ ЈА НЕ ПРИЗНАЈЕМ САДАШЊУ СРБИЈУ ПОШТО ЈЕ СВЕ ИЗДАЛА МОГАО БИ ДО ПИШЕМ ОЂЕ МНОГО АЛИ И ОВО ЈЕ ДОСТА

    Свиђа ми се