АКТУЕЛНО

Усвојена стратегија за Западни Балкан: 2025. није циљани рок, већ перспектива


Европска комисија на састанку у Стразбуру усвојила коначан текст стратегије за пријем Србије и других земаља Западног Балкана у чланство ЕУ.

До 2025. могуће нове чланице

У стратегији се наводи да би до 2025. ЕУ могла да има више од садашњих 27 чланица али да ће брзина напредовања на том путу зависити од појединачних заслуга и конкретних резултата сваке земље понаособ, саопштила је ЕУ.

Уз оцену да су Србија и Црна Гора највише напредовале на европском путу и да би до 2025. могле постати чланице, Стратегија објашњава кораке које те две земље треба да предузму како би завршиле процес приступања у перспективи до 2025. године.

„Други би могли да их сустигну, али су Црна Гора и Србија једине две земље са којима се већ увелико воде разговори о приступању“, наводи се у тексту али и додаје да ће та перспектива коначно зависити од снажне политичке воље, постизања реалних и непрекидних реформи, као и коначних решења за спорове са суседима, наводи се.

Додаје се да све земље Западног Балкана имају шансу да напредују на европском путу а Комисија их оцењује на праведан и објективан начин на основу заслуга и брзине којом постижу напредак.

Када је реч о Албанији и Македонији, оцењује се да те две земље постижу значајан напредак на европском путу и додаје да је Комисија спремна да припреми препоруке за отварање приступних преговора, на основу испуњених услова.

За БиХ у стратегији се наводи да ће Комисија почети припрему Мишљења о пријави за чланство Босне и Херцеговине након што добије свеобухватне и потпуне одговоре на Упитник. Уз сталне напоре и ангажман, Босна и Херцеговина би могла да постане кандидат за придруживање.

Када је реч о Косову наводи се да Косово има прилику за одржив напредак кроз спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању и напредак на европском путу када то буду дозволиле објективне околности.

Европска будућност Западног Балкана

Западни Балкан је географски део Европе, државе деле исте интересе и историју, и данас је јасно да ћемо делити европску будућност унутар Европске уније, рекла је висока представница ЕУ и шефица дипломатије Федерика Могерини.

Како је навела, кооперација ЕУ са земљама Балкана је све боља из године у годину.

– Желимо да пошаљемо јасну поруку за свих шест земаља о интеграцији, али све се мора темељити на реформама, како би сви грађани уживали сва права и обавезе као и грађани ЕУ – навела је она на прес конференцији у Стразбуру, након што је усвојена Стратегија проширења на Западни Балкан.

Она је навела да 2025. година није циљани рок, већ перспектива, која је реалистична, да се процес преговора заврши за оне који су га започели.

– Данас нисмо усвојили само стратегију, већ отворили и одређени пут за даље кораке – истакла је Могерини.

– Надамо се да ће следећи месеци бити прекретница што се тиче Западног Балкана и ЕУ, која ће у будућности имати нове чланице. Ми се Стратегијом припремамо за то – каже Могерини, која је позвала на наставак рада у том смислу.

ЕУ заједнички интерес

Европски комесар за проширење Јоханес Хан наводи да сви у региону Западног Балкана имају интерес да заједнички раде, како би се прикључили Унији.

– Година 2025. је индикативни датум. Можда је могуће да се нека од држава придружи, а то ће се десити ако се испуне све што је дато у стратегији и испуне одређени услови. ЕУ неће прихватити нову чланицу која није одлучна да реши билатерална питања, одређене сукобе које има. Исто тако, ово мора бити и мотивација Косову када је реч о дијалогу, да се нађе позитивно решење – рекао је Хан.

Он се огласио и на Твитеру и написао да се ради о „историјском подстицају за целокупни регион“.

„Нови, позитивни подстицај наши партнери би требало искористе за јачање реформских напора. Условљавање и приступ заснован на на заслугама остаје основа процеса приступања“, наводи се у поруци на Хановом званичном Твитер налогу.

ИЗВОР: ВЕСТИ

„Београд и Приштина – још је рано да ту све буде јасно…“

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан поручује, у интервјуу Танјугу, да је још рано да се говори о томе како ће тачно да изгледа „правно обавезујући споразум између Србије и Косова“.

– Оно што је битно јесте договор између две земље како ће изгледати њихов будући суживот – рекао је Хан за Танјуг поводом усвајања нове Стратегије проширења ЕУ на Западни Балкан, којом постизање правно обавезујућег споразума Београда и Приштине није „орочено“ на наредну годину.

– Још је рано да ту буде све јасно. Оно што је битно јесте договор између две земље како ће изгледати будући суживот. То је оно што је важно – истиче комесар за преговоре о проширењу.

Пошто све земље региона имају европску перспективу, све оне су, како наводи, мотивисане и то треба да им буде подстрек да што је пре могуће достигну различите циљеве, како би оствариле и коначни циљу у предвидивом временском оквиру.

Порука Балкану

Комесар Хан, пред свој сутрашњи долазак у Београд, такође истиче да је основна порука нове Стратегије да европска перспектива покрива се земље региона и да би зато сви на Западном Балкану требало да имају велики интерес да напредују.

– Стратегија указује и на то да сви, на неки начин, зависе једни од других, и то на позитиван начин. То би требало да послужи као мотивација да се реше и отворена билатерална питања – оценио је Хан.

Он је поновио да је у Стратегији „јасно наглашено“ да ЕУ и земље чланице неће примити нове чланице уколико имају „било какав нерешен билатерални конфликт“.

– То се односи на целу западнобалканску шесторку – упозорио је Хан.

На питање Тањуга како види даљу европску перспективу Косова, која је снажно критикована и практично блокирана од Шпаније која не признаје независност Косова, Хан каже да очекује би „решавање билатералних проблема, на начин да сви у региону буду задвољни, могао имати утицаја на одлуке земаља чланица“.

– Сви индикативни датуми говоре о томе шта је могуће тамо где има политичке воље и одлучности. Ми смо спремини да помогнемо у овим разговорима, али оно што се рачуна јесте квалитет резулатата, одрживост договора, изградња поверења, јер ово је важно за успостављање нормалних суседских односа – каже комесар за преговоре о проширену.

Изгладити размирице у региону

Јоханес Хан је пред сутрашњу посету изјавио да је „европско разумевање“ такво да се увек треба бринути о добросуседским односима.

– Ми верујемо да добрим односима свако мора да допринесе и да свако може од тога да има добит. Ради се о миру, стабилности и просперитету и то је тачно оно што би ми желели да постигнемо – поручио је Јоханес Хан.

На констатацију Тањуга да се чини да лидери у региону, бар тренутно, покушавају убрзано да изгладе међусобне размирице, при чему су Тачи и Харадинај, бар вербално, одустали од оспоравања Специјалоног суда за ратне злочине, председница Хрватске Китаревић позива председника Србије Вучића у посету Хрватској, а Бакир Изетбеговиц пружа руку сарадње Вучићу у Истанбулу, Јоханес Хан каже да је то управо резултат проевропске преспективе и јасних очекивања.

– Ми можемо или да извозимо стабилност или да увозимо нестабилност. Сви су на добитку због европске перспективе Западног Балкана, јер ту се ради о стабилности, миру, али и бољитку. А, ако има мира и бољитка, то ће бити добро и за европске компаније које ће имати више послових могућности на овом тржишту – каже он.

Привлачење инвестиција

Европски комесар подсећа да је, када су отворена прва поглавља са Србијом, то одмах привукло многе инвестиције, не само из Европе већ и из света, јер су се, каже, осетили сигурнијим због европске перпсективе земље.

– Инвестиције у Србији значе и отварње нових радних места, што отвара нове могућности за народ. Постоје многе добробити које су од обостраног интереса за све Европљане – објашњава Хан.

Осврћући се на критике које су председници Грабар Китаревић упућене из хрватске јавност, али и од појединих чланова владе, због позива председнику Србије да посети Хрватску, комесар Хан каже да су лидери ту да воде, а да демократија подразумева и неслагања.

– Поздрављам ову њену иницијативу, јер то је још један доказ добрих односа. Не ради се ту о заборављању онога шта се догодило у прошлости, али треба гледати у будућност. Народ је заинтерсован за своју будућност, перспективу за себе, своју децу и унуке. У том смислу, сматрам да је посао политичара да воде. У демократији нису сви увек задовољи и срећени, али мислим да већина народа поздрваља такву њену инициативу – каже Јоханес Хан.

Србија и Русија – све јасно

На питање Танјуга да ли у новој Стратегији, која даје Србији перспективу уласка у чланство ЕУ 2025. године, има делова који се тичу односа Србије и Русије, европски комесар каже да се Стратегија тиме не бави и да је ту ситуација јасна.

– Ми имамо јасну посвећеност европској перспективи. Позната је потреба усклађивања са нашом спољном политиком и битно је да ту разговарамо о процесу, а не о преговорима. То значи да нешто некада захтева неко време. Ја потпуно разумем изазове и потребе српских политичара, али мислим да они знају о чему се ту ради и нема сумње да можемо наћи позитиван договор и заједничку будућност – закључио је Јоханес Хан у разговору за Танјуг.

Комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан сутра долази у Београд да српским званичницима уручи нову Стратегију проширења. Очекује се да том приликом Хан похвали Србију као препознатог једног од лидера у процесу приступања ЕУ, али и да још једном подсети на обавезе и изазове које Србију чекају на путу уласка у чланство предвиђеног за 2025. годину.

***

Злочиначко бомбардовање, ратни злочин над цивилним становништвом: ЕКОЦИД И ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ СРБСКИМ И СРБИЈОМ 1999.

———————-

7.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Може госпођо, сви они који желе са вама и под вашим велом нека изволе, само са личним подписом, ја се не слажем… одлуку о уређењу ћемо препустити домаћинима из народа! Амин! Дај боже!

    Свиђа ми се