АКТУЕЛНО

Амерички генерал одговоран за убиства сведока против Харадинаја?


Амерички генерал Стивен Шук, који је на Косову и Метохији био заменик шефа Унмика, директно је одговоран за ликвидацију сведока у хашком процесу против Рамуша Харадинаја, тврди некадашњи саветник немачке Владе Мартин Хајперц у књизи „Макијато дипломатија“.

Хајперц, који је на Косову и Метохији боравио као финансијски експерт у званичној мисији Међународне цивилне канцеларије, у књизи, између осталог, указује на спрегу појединих међународних званичника и мафијаша који су преузели владавину Косовом*. Он наводи да је информације о генералу Шуку добио од високог комесара УН из Бадена.

„Бивши амерички генерал Стивен Шук, а сада један од највише рангираних људи у Унмику, има већи криминални досије и уско је повезан са овдашњом елитом. Он је одао имена крунских сведока против Харадинаја, који су после тога убијени. Мом познанику је рекао да човек мора неког да склони са пута ако то одговара вишим инстанцама“, преноси Хајперц податке до којих је дошао.

Он је навео да се сведока решавао Харадинајев „ратни друг“, један од вођа ОВК Фатмир Љимај, касније министар саобраћаја у влади у Приштини.

„Главни сведок оптужбе, некадашњи надзорник логора детаљно је документовао злочине, али је у Дуизбургу, где се скривао у оквиру програма заштите сведока, нађен мртав у парку код Есенбершког језера. Након тога више није било изјава које би могле да се употребе, па је суд морао да обустави поступак против Љимаја“, пише Хајперц.

Хајперц је у књизи „Макијато дипломатија“ писао и о томе да је „Косово за Србију дефинитивно изгубљено“, а изводе из књиге о томе пренела је „Политика“, за коју је дао изјаву.

Београдски лист је, између осталог, пренео да је Хајперц у књизи описивао свој сусрет у једном бару са Харадинајем, кога су Американци после рањавања сместили у базу Бондстил, јер им је био потребан да би контролисао Хашима Тачија. Хајперц, како се додаје, није штедео придеве да истакне дубоки презир према двојици вођа ОВК, пресвучених у европске политичаре.

„Они су били наши савезници када смо се борили против Милошевића. Србија је била противник, а ОВК стратешки партнер. Сада је Србија наш партнер и може се заузети критичка позиција у односу на ОВК“, рекао је Хајперц и додао да „у државним пословима нема морала“.

Хајперц је написао да су Американци на Косову апсолутни господари и да су у своју базу сместили Харадинаја када је био рањен.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———–

9.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић