АКТУЕЛНО

ХРВАТСКА: Вучић у посети по позиву, протести у Загребу (фото, видео)


Колинда: Нисмо разговарали о прошлости
Вучић: Честитам вам на храбрости!

„Разумем да овај позив ни за вас није био лак потез, честитам вам на храбрости“, рекао је председник Србије Александар Вучић захваљујући хрватској председници Колинди Грабар Китаровић на позиву.

– Доћи ћемо и ми у позицију у којој су данас Норвешка и Шведска. Разговарали смо и о границама, имамо различит став о том питању, Хрватска се позива на катастарске књиге, а Србија на закон. Решаваћемо то у наредне две године, а ако не успемо, идемо пред међународне правосудне органе – додао је Вучић.

– Следеће недеље ћу се састати с представницима удружења несталих, мислим да је то важно и за Србе и за Хрвате – рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је Србија заинтересована за пругу према Загребу, јер је то важно за повезивање са Западном Европом.

У наредних сто дана покушаћемо да променимо атмосферу. Сви српске званичници имаће обавезу да никога не увреде. Желимо да градимо најбоље могуће односе, али не да бисмо се некоме улизивали, јер је то важно за целу регију“, рекао је Вучић.

Он је најавио и наставак разговора између представника Православне и Католичке цркве.

Председник Србије је рекао да о питањима прошлости готово ни око чега није сагласан са председницом Хрватске.

– Мислим да смо за будућност наших народа урадили добар посао – рекао је Вучић.

Колинда: Нисмо разговарали о прошлости

– Нисмо разговарали о прошлости – рекла је Колинда Грабар Китаровић после састанка са Александром Вучићем.

Важно је да смо се договорили око неколико питања, посебно око питања несталих особа за које желимо да се реши што пре. Охрабрује ме та одговорност коју смо показали, али и воља председника Вучића да директно разговара с представницима удружења, што ћу и ја урадити, како с хрватским тако и српским удружењима.

Хрватска председница је рекла су она и Вучић разговарали и о отвореним питањима и да се нису о свему сложили. Она је нагласила да јој је битно што је дошло до договора око неких отворених питања, што је одговорност према родитељима који траже своје синове.

Колинда Грабар Китаровић је рекла да ће разговори о границама бити настављени.

„По питању будућности немамо супротстављене интересе“

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је дошао у Хрватску да разговара о отвореним питањима. Истакао је да се српска и хрватска страна готово ни у чему не слажу али да по питању будућности немају супротстављене интересе. Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић каже да се у многим питањима две стране нису сагласиле, да су се у неким приближиле, а у неким ће се у будућности приближити.

Александар Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са хрватском председницом захвалио Грабар Китаровићевој на позиву и срдачној добродошлици.

Како је рекао, разуме да то за њу није био лак потез имајући у виду атмосферу која је стварана у Загребу и у читаовј Хрватској. Навео је да је уверен да ће људи умети да разумеју политичке потезе обе стране.

Вучић је истакао да је дошао да разговара о отвореним питањима. Каже да ће Србија и Хрватска морати да имају боље односе у будућности, без обзира колико то не желе сви у политичким системима обе земље.

Председник Србије је рекао да се, када је у питању прошлост, српска и хрватска страна готово ни у чему не слажу, али да по питању будућности немају супротстављене интересе ни у једном пољу.

„О прошлости готово да ни у чему нисмо сагласни, али, ако ништа друго, разумели смо да друга страна има другачији поглед на то, па ћемо гледати да бар разумемо тај поглед“, рекао је Вучић.

Било је речи и о граници на Дунаву. Председник Србије је рекао да две земље имају различит став по том питању, да се Хватска позива на катастарске књиге а Србија на закон. Додао је да ће две земље покушати то да реше билатералним путем у наредне две године, а ако не ићи ће се на међународну арбитражу.

Вучић је рекао да ће следеће недеље примити и удружења несталих из Хрватске како би видео како може да се помогне.

„Могу да кажем да смо нека мала решења неким људима могли већ данас да донесемо, да знају где је тих неколико лица страдало“, рекао је Вучић.

Како је рекао, са хрватском колегиницом разговарао је о припадницима мањина и шта ми можемо да урадимо за хрватску мањину у Србију, а Хрватска за српску заједницу у Хрватској.

Поручио је да је то за српску страну од кључног значаја.

„Надамо се и очекујемо од Хрватске да помогне Србима да могу и смеју да се изјашњавају као Срби, да поносно чувају своје име и презиме и да ће после састанка побољшање права српског народа бити на дневном реду и да ће бити много тога учињено“, поручио је председник Вучић.

Он је захвалио председници Колинди Грабар Китаровић што је приметила да је на основу Суботичке декларације добар део проблема Хрвата у Србији решен, а да је он сам за неке од ствари са којима се суочавају припадници хрватског народа у Србији први пут чуо.

Подсетио је да је решено питање асфалтирања у Суботици и Таванкуту, музичког одељења у Бачком Моноштору, питање куће Бана Јелачића…

„Обавеза државних функционера да се понашају одговорно“

Вучић је рекао да се договорио са премијерком Аном Брнабић да у наредних сто дана покушају да промене атмосферу која влада између Србије и Хрватске.

„Сви државни функционери имаће обавезу да не увреде хрватске званичнике, да се понашају одговорно, да имамо боље односе“, рекао је председник Србије и додао да ће тако поступати без обзира на то да ли ће и хрватски званичници на то одговорити позитивно.

Вучић донео гомилу документације на Пантовчак

Александар Вучић је донео на Пантовчак гомилу докумената, која су постављена на сто уз салу у којој је разговарао са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић.

Нема званичних информација о каквој је документацији реч, а хрватски медији незванично сазнају да је то документација везана за Општину Двор на Уни.

ИЗВОР: ВЕСТИ

Вучић: На инсистирање Пленковића и о ратној одштети

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са хрватским премијером Андрејом Пленковићем, на Пленковићево инсистирање, разговарао и о питању ратне одштете, мада је, каже, увек спреман о свему да разговара.

Вучић је после састанка са Пленковићем, пошао преко Марковог трга ка Сабору, а новинари су га „отпратили“ питањима о садржају разговора са хрватским премијером, посебно на питању да ли је било речи о ратној одштети.

Председник Србије је у ходу рекао да су разговарали „о много чему“, а на поновљено питање – потврдно одговорио да је било речи и о ратној одштети:

– Јесте, једна од тема коју је покренуо господин Пленковић. Ја сам имао сасвим другачији став и одговорио сам му све што мислим по том питању – рекао је Вучић.

На питање да ли ће наставити разговоре, он је одговорио:

– О свему ћемо увек да разговарамо.

Пленковић, који није добро примио позив председнице српоском председнику, од почетка је инсистирао да ће покренути и то питање.

– С председником Србије разговарао сам о свим отвореним питањима између две државе – несталима, граници, правосудној сурадњи, ратним одштетама, заштити мањина, сукцесији те господарској сарадњи, европском контексту и односима у ЈИЕ – забележио је хрватски премијер на свом Твитер налогу.

Пленковић је дочекао Вучића испред седишта владе, на Марковом тргу, а Вучић се потом уписао у Златну књигу.

„Изражавам искрено уверење да ће односи између Србије и Хрватске бити значајно унапређени, као и односи Срба и Хрвата у целини. Сигуран сам да ће Влада Хрватске, као и сви ми у Србији, том важном и позитивном процесу дати пуни допринос“, уписао је председник Вучић.

Косор: Очекујем лично извињење Вучића, не у име државе

Бивша премијерка Хрватске Јадранка Косор изјавила је да хрватска председница Колинда Грабар Китаровић и српски председник Александар Вучић немају овлашћења да одлучују и да нешто данас реше.

– Практично, двоје председника немају овлашћења да одлучују и доносе одлуке и нешто реше. Политички гледано, Вучић у Србији има видљиву моћ, за разлику од Грабар Китаровић, која не може ништа у име Владе Хрватске да одлучи – река је Косорова за Н1.

Она наводи да је очекивала лично извињење и кајање председника Србије током његовог боравка у Хрватској „због тога што је 1995. години у Глини говорио да то место никад неће бити Хрватска“.

Косорова је за Н1 подсетила и на Вучићев говор из 2000. године, када је, како је рекла, говорио о „ампутацији“ Хрватске и линији Карлобаг-Огулин-Карловац-Вировитица.

– Због тога очекујем и лично извињење Вучића, оно у име државе је обавио Тадић…Вучић до сада ниједном гестом није показао да се одмакао од изјава из прошлости – рекла је Косорова.

ИЗВОР: ВЕСТИ

Вучић у Загребу, ветерани демонстрирају у центру града: Издаја! Издаја!

Полиција је забранила удружењу удовица хрватских ветерана и ветеранима да протест због доласка председника Србије Александра Вучића одрже на Марковом тргу. Уместо тога, протест се одржава на Тргу бана Јелачића.

Како је било раније планирано, два удружења заказала су за данас у 10 часова протест због посете Александра Вучића Загребу. Они су почели да се окупљају на Тргу бана Јелачића већ око девет часова. Како јавља репортер Б92.нет са лица места, има их око стотинак, а не хиљаду како су чланови удружења најављивали.

Међутим, загребачка полиција потврдила је јутрос да им је забранила да протест наставе ка Марковом тргу, где ће бити и Вучић, већ ће протест морати да одрже ту где су се и састали, на Тргу бана Јелачића.

До 400 учесника одслушало је говор Вјекослава Магаша, поред којег неко држи транспарент на којем пише – „Србија мора одговарати за геноцид у Хрватској и платити ратну одстету“.

Обратила се и председница Удружења удовица хрватских бранитеља из Домовинског рата Розалија Бартолић.

Доста демонстраната огрнуто је шаховницама, неки су у јакнама ХОС-а, а истакнута је и једна застава са усташким натписом „за дом спремни“.

Портал Индекс пише да се на говорницу се попео Божидар Алиц́ који узвикује „За дом!“, а демонстранти узвикују: „Спремни!“

Алић бесно говори да је српска застава на хотелу Дубровник. Индекс, међутим, подсећа да је то заправо застава Хотела Дубровник с мотивом заставе Дубровачке републике. Исти мотив налази се и на хрватском грбу.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———

12.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ПЕСМА хрватима НАПИСАО НАШ БРАТ ЈОВАН ДУЧИЋ ИЗ ТРЕБИЊА СРБИЈА СРБИ СУ МОЈ НАРОД НИЈЕСУ папин СВЕТИ САВА ЗБОРИ ЗАВЕШТАЊЕ ПРЕДАКА НЕ ПРИЗНАЈЕМ римокатоличку цркву НИ папу ВЕЋ БОГА И СВЕТОГ САВУ СССС

    Свиђа ми се