АКТУЕЛНО

ШТРАХЕ: Косово је део Србије и не притискајте је


Косово је без сумње део Србије и његово признање једино је ствар Србије, а притискати је да призна Косово је погрешан пут, изјавио је аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе уочи посете Београду.

Хајнц-Кристијан Штрахе (Фото: Flickr)

„Мислим да је признање Косова једино ствар Србије. Притискати земљу због тога био би погрешан пут. Аустрија би требало да ту као неутрална земља има улогу посредника“, рекао је Штрахе.

Подсетио је да је његова Слободарска партија оштро критиковала аустријско признање Косова, али је указао да је то сад чињеница која се више не може мењати.

Он је рекао да се нада да је, у оквиру Бриселског дијалога између Београда и Приштине, могућ компромис.

Аустријски вицеканцелар је истакао да је Србија без сумње једна од најважнијих земаља у региону и гарант мира и стабилности, а у погледу чланства у ЕУ налази се на веома добром путу.

„Желимо да на Западном Балкану унапређујемо помирење, демократију, благостање и стабилност. Најбоље средство за то је процес приступања ЕУ и у нашем је интересу да Србија има конкретну и веродостојну перспективу у погледу приступања ЕУ“, сматра Штрахе.

Он је указао да би право на самоопредељење севера Косова или аутономија било пожељно, али су за то свакако потребни дуги и компликовани преговори.

„Чини ми се да је Приштина по том питању врло неувиђајна“, рекао је Штрахе.

ИЗВОР: ПРАВДА

Реалност је да је у правном систему Србије Косово и Метохија део њене територије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић негирао је данас наводе приштинских медија да Београд и Приштина разговарају о подели Косова и Метохије.

„Не преговорамо о томе, то је везано за унутарполитичку употребу у Приштини)“, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са вицеканцеларом Аустрије Хајнц-Кристијаном Штрахеом.

Дачић је истакао и да су синоћ у Београду, на састанку и са председником Србије Александром Вучићем анализирани ти наводи приштинских медија.

„Мало смо се и нашалили и рекли и да је Штрахе својом изјавом о Косову то и подстакао“, навео је Дачић.

Штрахе је уочи доласка у Београд за „Политику“ рекао да би било пожељно да север Косова има право на самоопредељење или аутономију, као и да је погрешно уколико би се на Београд вршио притисак да призна самопроглашено Косово.

Дачић је подсетио да се Штрахе противио једностраном проглашењу независности Косова и Метохије и 2008. године, када је у својој земљи био у опозицији, а да данас, када је део власти у Аустрији заступа исте ставове.

Он је захвалио аустријском званичнику за подршку Србији и српском народу, напомињући да исто мишљење у Влади Аустрије сигурно не дели странка коалициног партнера Себастијана Курца.

„Свака ти част Штрахе, српски народ ти много дугује“, рекао је шеф српске дипломатије.

Подсећајући да је једнострано проглашење независности Косова и Метохије било у супротности и са међународним правом, Дачић је упитао да ли би, уколико би у неком делу Аустрије Срби или Турци постали већина, имали право на самоопредељење.

Дачић је упитао и колико ће година и векова требати Приштини да међународно верификује ту своју независност, напомињући да би приштинске власти требало и о томе да размисле.

Он је у име званичног Београда изразио спремност за проналажење трајног и одрживог решења за Косово и Метохију у дијалогу са Приштином.

Штрахе је рекао да је реалност да је Аустрија 2008. године признала независност самопроглашеног Косова, као што је реалност и да се у правном систему Србије наводи да је Косово и Метохија њен део територије.

Према његовим речима, реалност је да од 193 земље чланице УН косовску независност није признало њих више од 85, као и да пет држава чланица ЕУ то, такође, не признају.

„Аустрија стоји иза независности Косова, а ја имам пуно разумијевање за положај Срба“, рекао је Штрахе.

Он сматра да је потребно да две стране нађу суштинско и компромисно решење за Косово и Метохију.

„Србија није проблем већ решење проблема, а решење се мора наћи заједнички“, додао је Штрахе.

Премијер Србије и Штрахе о европским интеграцијама

Председник Владе Србије Ана Брнабић и вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе сагласили су се данас у Београду да је усвајање Стратегије проширења ЕУ на западни Балкан охрабрујућа порука за Србију и њене грађане.

Саговорници су оценили и да је усвајање те стратегије „јасан сигнал Влади Србије да настави са започетим реформама“, саоштено је из Владе Србије.

Брнабићева је рекла да Србија изузетно цени континуирану подршку Аустрије у процесу приступања ЕУ и став да је интеграција западног Балкана у ЕУ један од спољнополитичких приоритета Аустрије.

Она је изразила очекивање да ће Аустрија наставити да подржава Србију и током аустријског председавања Савету ЕУ у другој половини 2018. године.

Штрахе је „пренио подршку Аустрије о питању наставка дијалога Београда и Приштине под окриљем ЕУ“, наводи се у саопштењу.

Он је изразио очекивање да ће обе стране конструктивно приступити имплементацији бриселског споразума.

Извор: СРНА/ПРАВДА

————-

12.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »