АКТУЕЛНО

Српски колектив: Интервју са др Драганом Петровићем (видео)


Емисија Ауторитет, водитељ Драган Филиповић
Српски Колектив 11.02.2018.

На слободном медију Српски колектив, у емисији Ауторитет гостовао је др Драган Петровић. У првом делу емисије, у трајању од око сат времена, тема је била промене у међународним односима и предстојећи председнички избори у Русији на којима се очекује победа Владимира Путина.

Сергеј Глазјев, економски стручњак, академик и саветник Владимира Путина најавио је низ мера у циљу промена економско-финансијске структуре руске економије и макроекономске политике. Овим мерама се већи акценат ставља на социјалне мере владе и смањење утицаја тајкуна и крупног капитала, заустављање изношења из земље капитала оф шор и др. Мере украјинских власти као и добијање оружја од стране САД (преко Канаде) могле би да појачају кризу у вези Новорусије и у односима са Русијом, иако у самој Украјини нараста социјално и политичко незадовољство досадашњим учинком Порошенка и владајућих структура.

Петровић је дао предвиђања о даљем развоју сиријске кризе, односима између САД и Кине и Русије. Највише простора је добио мигрантски проблем с обзиром на то да је гост у емисији протекле две године учествовао на више међународних скупова на ту тему. Мигрантска рута преко Балкана, која је само делом привремено примирена споразумом Турске и Брисела, представља посебну опасност за земље у региону, посебно Србију чије руководство у том правцу је врло кооперативно са врхом ЕУ, те могу да нас задесе озбиљне последице мигрантског таласа.

Демографска ситуација у Србији је очајна, као последица промашеног економско-социјалног модела, а реадмисија Рома као вишегодишњи процес о коме се уопште не говори у званичним медијима и прилив миграната са Блиског и средњег истока представља велики изазов за земљу која иначе има блокиране медије и сужени демократски систем, као што је то данас Србија.

У другом делу емисије највише се говорило о до сада не виђеној на овим просторима блокади медија. Медији у Србији већ дуги низ година нису слободни, али последњих година и чак последњих месеци, посебно због тзв. „унутрашњег дијалога“ и осталих потеза актуелне власти, медијски мрак је повећан на максималан ниво. У том правцу алтерантивни медији интернет телевизије попут Српског колектива, Балкан инфо и др, добијају на значају и остварују све већу гледаност.