АКТУЕЛНО

Како је Европска унија издала Ахтисарија и Косовe*


Приштински лист „Коха диторе“ пише да је „Европска унија издала Косово“, јер је остала неутрална у односу на његов статус, иако су преговори о проглашавању косовске независности, како наводи, обављени у сарадњи са међународном заједницом и прилагођени ЕУ.

Косовски Албанци славе независност Косова од Србије, 2008. године (Фото: Bela Szandelszky/Associated Press)

Од преговора до проглашавања независности, све је прилагођено ЕУ и улогама које су биле планиране. Међутим, на крају, ЕУ је издала (Мартија) Ахтисарија тиме што није нашла јединство у подржавању његовог предлога и издала је Косово, јер је остала неутрална о његовом статусу“, пише лист, наводи се у Унмиковом прес клипингу.

Лист оцењује да је проглашење косовске независности било „најмање једнострано“, јер је урађено уз сарадњу са међународном заједницом.

У тексту се тврди да је „Косово испунило своје обавезе из Ахтисаријевог пакета„, док ЕУ „не само да је експериментисала са својим не тако успешним присуством на Косову, већ је такође доживела неуспех на пољу својих политичких обавеза“.

Лист закључује у тексту да „ЕУ не може да се понаша према Косову као и према другим земљама у региону, а не помаже ни Србији тиме што ствара утисак да постоји решење које не укључује независност Косова“.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

Карикатура: Зоран Михаиловић

——–

13.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Englezi su od Prave Srbije napravili Albaniju početkom 20.veka.Narod, makar se sada zvao i Albanci(pod poluvekovnim silovanjem režima Envera Hodže) ima svoje istorijsko pamćenje, duh i dostojanstvo. Skadar je preko 600 godina bio prestonica Srba. „Zidanje Skadra na Bojani“ nije Albanska nego Srbska pesma. Kad im prorade Srbski geni raz***aće eu džandare.

    Свиђа ми се

  2. Тек сад ће да виде, како је то садити тикве са ђаволом – амери се спремају да пошаљу ЕУ полицију у Албанију која би као чувала ред! Неће моћи да писну. Ми им нисмо били добри – сада ће имати амере за газде!

    Свиђа ми се