АКТУЕЛНО

Језичким лукавствима као да нема краја – О утицају изопачених термина на просечног грађанина Србије


Пише: др Милош Стојановић
НСПМ
11. фебруар 2018.

Преузећу на себе све критике због тога што дајем себи право да као лекар анализирам једно језичко питање. Стога чланак пишем као рефлексију о утицају изопачених термина на просечног грађанина Србије.

„На почетку беше реч“ је један од најчешће коришћених цитата у историји. Значај речи није потребно објашњавати. Кључно питање је: да ли су сви актери на српској медијској сцени свесни последица коју поједине речи изазивају?

Као младић запазио сам код професора историје, Хрвата из Херцеговине, Елезовића, посебну страст док је говорио о великосрпској идеји“, лукавој измишљотини Калајевске ере „КК“ монархије (нем. Kaiser und König; срп. цар и краљ – назив за Аустроугарску монархију, прим. ред.), касније здушно прихваћене од комуниста који су је нештедимице користили заједно са још једном кованицом из тога времена – великосрпска буржоазија“.

Показало се кроз време да, осим неформалног „начертанија“ и нововременског радикалског лапрдања ова, „идеја“ заправо никад није била институцијализована од стране српске државе. Али зато добро служи непријатељима српства као завеса за прикривање и увек актуелно оправдање за њихова злодела. Тако се великосрпском хегемонијом“ правдају напори НД Хрватске да истреби Србе, а великосрпска агресија“, утемељена на Милошевићевом популистичком говору  на Газиместану, редовна је мантра хрватских државника.

Притом, нико не пита зашто је Туђман 10.4.1991. године основао – гле чуда, па онда 28.5.1991. године наоружао и постројио 800 припадника ЗНГ на Максимиру, а потом издао команду „напад на војарне“ и спроводио друге конкретне оружане мере усмерене против Срба у Хрватској.

Великохрватска идеја, садржана у Старчевићевим делима, Павелићевој теорији (17 тачака) и пракси али и у деловању данашње Хрватске државе не спомиње се у јавном дискурсу. Док хрватска државна и црквена власт без икаквог стида говори о „великосрпској агресији“, нема никога да пита која ли је то држава ономад заузела целу БиХ и део Србије чим  јој се пружила прилика? На овоме се истрајава чак и након хашке пресуде хрватском ратном руководству за удружени злочиначки подухват.

Да се вратим речима из доба индоктринације комунизмом. Добро нам је позната флоскула „жртве фашистичког терора“. Годинама је коришћена уравниловка која, у духу српског мондијализма, успешно разводњава улогу познатог кривца, стављајући конкретна злодела у раван са нпр. елементарном непогодом.

Посебно бих се осврнуо на жалостан израз „деца Козаре“, коришћен за мале српске мученике страдале у Другом светском рату. Када се каже „деца Козаре“, пре ће се помислити да се ради о потомству, Боже ме сачувај, грана и букових стабала а не о недужној српској дечици, вољеној од својих родитеља, којима су на свиреп начин животи одузимани.

Ништа мање није увредљив термин „окупаторске слуге“, који је коришћен за припаднике различитих нацистичких војски и режима на терену Краљевине Југославије у Другом светском рату. На њему се види сва моћ лажи и подвале, јер се тиме неко ко је држао све полуге власти (нпр. од сабора, саобраћајне инфраструктуре, медија, оружане силе, научних и образовних институција итд.), дакле неко ко је био дословце господар живота и смрти преименује у слугу, тј. некога у посилном положају кога треба сажаљевати, коме треба помоћи да се спаси ропства.

Мање познат израз „Дринских мученица“ пример је успешне реализације пропаганде којом се кончина пет католичких монахиња користи да би се замаглио масакр Францетићеве „Црне легије“ над, именом и презименом утврђених, више од 5000 српских цивила на подручју Старог Брода код Вишеграда.

Стару лаж наслеђује нова. Језичким лукавствима као да нема краја. Фалсификатори историје бесрамно говоре о јасеновачком миту, усташе и домобрани, ликвидирани после преког суда, постају жртве и паћеници на, ни мање ни више него, крижном путу“.

С друге стране, мит исплетен око тобожње одбране Хрватске у Вуковару стављен је на пиједастал божанства „домовинског“, а уствари грађанског, рата. Врхунац лицемерја огледа се у речи „бранитељ“ која се употребљава за припадника хрватских оружаних снага у последњем рату.

Да ли је уопште неко приметио у ком часу је до тада коришћен термин „бојовник“ (који су они сами установили) замењен речју „бранитељ“? Ко год је то урадио, направио је то са јасним циљем аболиције хрватских војника у грађанском рату. Пита ли се неко – кога је бранио „бранитељ“ из 111 Ријечке бригаде ХВ око Босанског Брода и Рибника или „бранитељ“ из 114 Сплитске бригаде ХВ око Дрвара итд?

Кристално је јасно да свако ко користи реч бранитељ за војника ХВ, прихвата тумачење да је српска војска извршили агресију на недужну Хрватску. Жалосно је што је та реч уопште икад у том контексту изговорена у Србији. Ако ништа друго, Срби имају могућност (у крајњој линији засновану на реципроцитету) да хрватске речи преводе на свој језик. Ако се музика преводи у глазбу, потерница у тјералицу, муниција у стријељиво (све те речи нису биле у употреби пре Туђманове ере), која то сила спречава Србе да реч бранитељ не преведу? Могло би се рећи палитељ, рушитељ, или изгонитељ, или просто хрватски војник, али никако бранитељ. Уосталом, у српском језику се користи реч бранилац за оног који нешто или неког брани.

О овој теми би се могло навести још много примера, старих и нових, који ничу као печурке после кише. Ја до сада нисам приметио да се неко у Србији са успехом супротставља несмотрено увезеним лексичким подвалама.

Најделотворније би било да се огласе стручњаци из области српског језика и да помогну у расветљавању ове веома штетне појаве. Увредљиве речи би требало детаљно разобличити,  а онима који их користе јасно указати да то раде на српску штету. Нема сумње да би се стручно, методолошки могла утврдити тачна решења у сваком конкретном случају. Затим би требало пронаћи начине да се овај проблем приближи грађанству, а посебно посленицима у медијима, просвети, државним органима и политичарима, јер је њихова одговорност највећа.

Душебрижници ће засигурно рећи да су ови предлози позив на цензуру, а уствари би се радило о одговорној језичкој политици. Пасивно прихватање садашњег стања јесте потпомагање у обмани свих, нарочито млађих нараштаја, као што је било у случају коjи је описан на почетку овог текста.

______________

Аутор је доктор медицинских наука, који живи у Норвешкој

 

1 reply »

 1. Kada plasirate tvrdnje o tome kako su komunisti naneli najveće zlo vaskolikom srpstvu, navedite argumente. Takve parole, bez argumeata, predstavljaju najobičniju izmišljotinu, što se na lepom SRPSKOM jeziku kaže LAŽ! Da su komunisti grešili, jesu! Da je moglo bolje? Moglo je! Da su na tome profitirali AUSTROUGARSK konjušari: Jesu! A kada je sve počelo i da je bilo gore: Jeste! Evo činjenica. Probajte da ih osporite.
  1.- DRŽAVNOST SRBIJE: Kralj Aleksandar je ukinuo državnost Srbije 1919 godine. Srbija u njegovoj kraljevini nije postojal ni kao geografski pojam, a kamo li kao administrativna celina. Ali se za to u kraljevini SHS pojavljuje prvi put u upotrebi ime MAKEDONIJA a ta administrativna jedinica dobila je naziv VAEDARSKA MAKEDONIJA. Na toj teritoriji sada postoji kao BJRM, a to se nekada zvalo STARA SRBIJA. Prvi put se pojavljuje HRVATSKA, kao BANOVINA. Imala je 65.000 kilometara kvadratnih, sa tendencijom proširenja, od toga 90% teritorije te nakaze od banovine obuhvatalo je SRPSKE etničke prostore. Nemci su 1941 g. VRATILI DRŽAVNOST SRBIJI ali u PREDKUMANOVSKI GRANICAMA, i imala je teritoriju od 31.000 kilometara kvadratnih. KOMUNISTI su 1943 godine, Hrvatskoj Banovini ODUZELI 50% teritorije i sveli je na 43.000 kiometara kvadratnih. Slažem se da je i to neprirodno i mnogo i neutemeljeno na istorijskim i demografskim principima. U tim granicama je i danas kao Klerofašistička nakaza od države. Vardarska Makedonija je ostala kao SR Makedonija u istim granicama, a NEMAČKA SRBIJA je bezmalo utrostručena i sa 88.361 kilometara kvadratnih obuhvatala je veću teritoriju u istoriji samo za vreme cara Dušana. Ta teritorijalnost je potvrdjena rezolucijom 1244 SB UN što predstavlja TAPIJU koju ni jedna novoformirana država, nastalih raspadom SFRJ nema. Idemo dalje.
  2.- Već 27 godina Komunisti nisu na vlasti. A pr 14 godina demoNkratski predsednik opštine iz Gornjeg Milanovaca, član partije neobaveštenog Koštunice obrazlaže ukidanje ulice Gavrila Principa tako što ga naziva OSAMOM BIN LADENOM DVADESETOG VEKA. Da baš tako! Ime ulici dali su komunisti!
  3.- Čedomir Jovanović, perjanica dmoNkratskih petookTORBARSKIH promena, nekada najmoćniji čovek u Srbiji, kao predsednik poslaničke grupe DOS-a, izjavljuje na RTS 1, predpodstavljam pod dejstvom težih droga, jer tako nešto može samo narkoman da izjavi: „dokle će mo se više PODŠTAPATI JASENOVCEM“!!!???
  4.- Ili filmovi!!! Evo! O PRVOM SVETSKOM RATU:
  – „Sveti Djordje ubija AŽDAHU“ gde su SRPKINJE, žene i majke onih koji su otišli u rat da ginu za SRBIJU prikazane kao najobičnije kurveštine sklone bludu i razvratu sa bogaljima, secikesama i lopovima. OBOGALJENA SRBIJA!!! Ili
  – „Besa“, kada stamenii čestti, dobri i pošteni ARNAUT, posmatra POVLAČENJE SRPSKE VOJSKE SA KOSOVA. Za razliku od ARNAUTA SRPSKI OFICIRI su prikazani kao nemoralni, pjani spletkaroši.Oba filma napravljena su pod budnim okom Bratića ministra kulture.
  – A film „MARŠ NA DRINU“!!!! Može li se smeće od dva navedena filma, koje nam je potureno kao najskuplji srpski projekti, meriti sa jednim od najlepših ratnih filmova u istoriji svetske kinematografije, gde je napravljena epopeja o stradanju srpskog naroda. Jedina zamerka je što je rečenica „ŠVABA veša po Mačvi“ trebala da glasi „HRVATI vešaju po Mačvi“! A da ne govorim o smeću koje nam poturaju unajavi o Nemanjićima, opet uz nesebično zalaganje sveprisutnog Bratića! I sve to JADNI NAROD PLAĆA!

  Свиђа ми се