MAIL - RSS FEED

Вучић се састао са Бозанићем у радној соби „блаженог“ кардинала Алојзија Степинца (!)


13.2.2018. Срби на окуп
(Извор: Јутарњи.хр)

Предсједник Србије Александар Вучић састао се у понедјељак навечер на Каптолу са загребачким надбискупом, кардиналом Јосипом Бозанићем, а с њима у друштву била је и предсједница Републике Колинда Грабар-Китаровић, објавио је Вучићев уред.

Бозанић је, како наводе у Вучићевом уреду, поздравио ‘храбар искорак у побољшању српско-хрватских односа, који су данас заједно направили предсједник Вучић и предсједница Грабар Китаровић’.

– Предсједник Вучић је рекао да Католичка црква у Хрватској може пуно помоћи у зближавању два народа и двију земаља и да се нада да ће се у будућности више говорити о ономе што нас спаја, а не о ономе што нас раздваја, наводи се у приопћењу из Вучићева уреда.

– Кардинал Бозанић је рекао да су односи Србије и Хрватске кључни за овај дио Еуропе и да подржава сваку врсту дијалога који те односе може побољшати, закључује се у приопћењу.

Накнадно је приопћење с фотографијама објавио и Тисковни уред Загребачке надбискупије. На фотографијама је видљиво да је састанак одржан у некадашњој радној соби блаженог кардинала Алојзија Степинца, чија је канонизација предмет пријепора између Католичке и Српске православне цркве. Такођер, на фотографијама је видљиво да су узваници на састанку сједили за столом испод великог Степинчевог портрета.

Но, ни у једном од двају приопћења не спомиње се је ли међу темама разговора била и Степинчева канонизација, иако је сам Вучић тијеком заједничке конференције након састанка с предсједницом Грабар Китаровић неизравно најавио да ће о томе бити разговора.

– Питање кардинала Степинца, као и логора Јасеновац страховито је болно за цијели српски народ. На сусрет с кардиналом Бозанићем идем у доброј вјери с добром намјером да успоставимо боље односе. Кардинал Бозанић може придонијети бољем односима с православцима у Хрватској – рекао је раније Вучић додајући да су хрватска и српска стајалишта о кардиналу ‘потпуно опречна’.

У приопћењу Тисковног уреда Загребачке надбискупије откривају да је састанак у Надбискупском двору трајао 40 минута.

– У дужем, (четрдесетоминутном), отвореном разговору размотрена су питања која се тичу односа вјерника Католичке Цркве и Српске Православне Цркве, како у Хрватској тако и у Србији, стоји у приопћењу.

– Исто тако, дана је подршка да се договором рјешавају отворена питања између Републике Хрватске и Републике Србије како би се што више учвршћивали добросусједски односи и стабилан мир међу двјема државама, закључује се.

3 replies »

  1. Овај непомјаник нанеће више зла Србији и србском народу, него сви досадашњи непријатељи и крвници, кроз читаву србску историју.

    Свиђа ми се

    • slazem se, narod pojma nema sta je sve Vucic obecao. Znam da su Hrvati okupirali Srbiju i da ce gazdovati vecim delom Vojvodine. A juce je onaj svapski „diplomata“ u Pristini rekao da ce Kosovo sigurno biti nezavisno. Sta su onda emisari iz Srbije sve obecali Evropi pojma nema narod. Ali, zato moze da se usprotivi potpisivanju nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

      Свиђа ми се