АКТУЕЛНО

„KOSOVO JE SRBSKO!“: Петиција и протест – Исправите срамоту, повуците „признање Косова“ (фото, видео)


У Прагу је у петак (16.2.2018) одржан протест због једностраног проглашења „косовске независности“, а присутни су потписивали петицију коју ће предати чешким властима да повуку „признање Косова“…


Репортажу са протеста, са фотографијама и видео записом, насловили суЗемља коју воде ратни злочинци и мафија. Трговина дрогом и људским органима. Десет година након проглашења независног Косова, протест на Тргу Вацлавског…“

ПОВЕЗАНО: 

*Петиција и протест у Чешкој: Исправите срамоту, повуците „признање Косова“

ЧЕШКА: Удружење грађана Přátelé Srbů na Kosovu a Metochii најавили протест „Uloupené Kosovo“ („Отето Косово“)

Прошло је десет година од проглашења самопроглашене Републике Косово. Десет година се одржавају и протести на тргу Вацлавског у Прагу, против овог спорног акта и кршења међународног права. Ове године су протестовали против отцепљења Косова и Метохије од Србије и потписивали су петицију својој влади за укидање признања самопроглашеног Косова од стране Чешке Републике.

„Сутра ће бити десет година од када су косовски Албанци прогласили своју независну државу. У суштини, Србија је украдена покрајина Косово и Метохија“, рекао је режисер Вацлав Дворжак (Václav Dvořák), аутор документарног филма Uloupené Kosovo (Отето Косово). Поменуо је и чешко-српског лекара Рајка Долечека, који се борио за Србе. „Нажалост, он није више међу нама“, додао је Дворжак.

„Недавно је на Косову била велика паника у отетој „косовској земљи“. Треба да се успостави међународни трибунал за кажњавање ратних злочина почињених над Србима на југу Србије. Главни ратни злочинци су међу лидерима данашње самопроглашене Републике Косово„, рекао је Дворжак.

„Занимљиво је да је Хашки суд за бившу Југославију обично кажњавао грађане Србије, али од мафије на Косову која је почела крвопролиће није кажњен нико. Била је трговина људским органима, велика трговина дрогом, у основи је то држава коју води мафија“, рекао је Дворжак, и додао да сваку државу Европске уније заправо води мафија. „За Србију је Косово и Метохија као за нас Bílá hora, Sudety и Mnichov заједно“, додао је он.

„Косово и Метохија није древна албанска територија. То није истина. Албанци су се доселили тамо. Кампања бомбардовања није била легитимна. То је био међународни злочин“, био је јасан Дворжак. „План Србије није био да депортује милион етничких Албанаца са Косова и Метохије. То је клевета. Није било сведочења. Независност Косова није легитимна. Објављена је против свих међународних конвенција на снази“, рекао је Дворжак.

Овако је стање на Косову и Метохији представила Чешка телевизија:

После Дворжака говорио је Јарослав Фолдина (Jaroslav Foldyna), посланик Социјалдемократије у чешком парламенту.
„Овде се састајемо јер не желимо да се идентификујемо са кршењем међународног права. Проглашење Косова представља кршење међународног права“, рекао је Фолдина и подсетио да су и Чеси доживели слично искуство када су били окупирани у време Хитлера.

„Срби су природни пријатељи нашег нације“, рекао је Фолдина. „Морамо да се вратимо. Ми, Чеси и Словаци, нисмо такви војници као Karel Schwarzenberg и тадашња влада. Ми нисмо овце“, рекао је Фолдина врло енергично. „Косово је Србија! Вратићемо се поново све док међународна заједница то не препозна“, закључио је Фолдина и захвалио присутнима што су се одазвали позиву на протест.

Са Вацлавског трга протестанти, чланови више удружења и пријатељи Срба на Косову и Метохији, прочитали су поруку са петиције влади Чешке Републике: 

„Ми, доле потписани, апелујемо на чешку владу да повуче признање такозване Републике Косово. Признавање самопроглашене државе косовских Албанаца, које се догодило у мају 2008. године од стране тадашње Владе Чешке грубо је кршење међународног права. На тај начин, бивша чешка влада игнорисала је препоруке Скупштине Републике Чешке и невиђено прекршила међународно признате споразуме и своје међународне обавезе, као што су Повеља УН, Завршне хелсиншке одредбе Резолуције 1975, Резолуцију Савета безбедности УН 1244, велики број међународних конвенција. Јасно је да су на српској покрајини Косово и Метохија, лидери албанске мањине прогласили сами своју државу, а та територија је и даље саставни део Републике Србије. Стога, ми тражимо да садашња чешка влада исправи срамоту Topolánkovy владе, која нас је тиме ставила у ранг земаља које прихватају односе држава по закону џунгле. То је за нас, чешке грађане апсолутно неприхватљиво“. 

ПОТПИСИВАЊЕ ПЕТИЦИЈЕ

ВИДЕО СА ПРОТЕСТА:

 

ИЗВОР: parlamentnilisty.cz

—————

16.2.2018. за СРБски ФБРепортер посрбила и приредила Биљана Диковић

1 reply »