АКТУЕЛНО

ТРИБИНА: Проф. др Драган Шкобаљ, др Драган Петровић – „Привредно – економски суноврат Србије“ (ВИДЕО)


„Зашто је промашен постојећи економско-социјални концепт у Србији и како га и на који начин хитно треба мењати да држава и становништво ускоро буквално не банкротирају“ 

Економија Србије је скрајнута тема у медијима, углавном се ради о штурим информацијама, или једностраним изношењем виђења о „сталном напретку“ појединих министара, људи из власти и њима по неког блиског стручњака, који би објашњавали ширем јавном мњењу да су „реформе одличне“ и да као што каже председник „одлично нам иде“.

О дебатним емисијама на електронским медијима, где би било који стручњак ван естабилишмента полемисао или макар износио своје мишљење, нема ни говора. Заправо већина стручњака за економију и финансије не подржавају постојећи неолиберални и неомонетаристички концепт власти, који у тако огољеној форми је напуштен у свету, а примењују га само земље протекторати и колоније, лишене суверене власти и то са катастрофалним последицама за привреду и популацију земље.

Слично је у Србији где катастрофални модел доводи до распродаје свих привредних ресурса које су генерације стварале (фабрике, инфраструктурни објекти) и који би требало да буду неотуђиви део власништва те земље и државе (рудници, обрадиво земљиште, извори воде, бање и др.).

Редован професор Универзитета, стручњак за енергетику проф. др Драган Шкобаљ и Научни саветник др Драган Петровић, одржали су трибину на тему стања економије у Србији и изнели алтернативни концепт који би требало применити и супротставити постојећој неомонетаристичкој и неолибералној концепцији.

На трибини су наведене економске и привредне, финансијске мере које би могле опоравити привреду, помоћи да се не сатире становништво Србије у економско-социјалној равни, спречи даље задуживање и распродаја преосталих ресурса. Такође споменуте су и конкретне опасности које прете Србима у демографској равни, јер се смањује становништво негативним прираштајем и исељавањем, између осталог и као последица промашене економске политике, одсуства њене социјалне димензије и демографске политике, а реадмисија Рома и таласи миграната са Блиског истока озбиљно могу изменити структуру популације и у средњем року.

Паралелно са геополитичким изазовима и неспособношћу и подобношћу новом светском поретку власти и владајућих структура у земљи, одељавањем стручно научне заједнице притисцима и блокадом медија од јавности, те је потребно освешћивање становништва и враћање стратешких питања земље у јавно мњење и демократско одлучивање.

За оне који нису упознати са основама промашености постојећег неолибералног макроекономског модела, тако хваљеног у јавности од власти, довољна је и ова трибина која приближује грађанима суштину неопходне промене постојећег економско-социјалног модела.

Tрибинa je одржанa у Клубу слушалаца Радио Сербоне, под називом: „Привредно – економски суноврат Србије“. Организатор скупа je покрет „Достојни Србије“. Трибину је снимио Српски Колектив, један од ретких слободних медија у Србији:

18.2.2018. за СРБски ФБРепротер приредила Биљана Диковић

 

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.