УРЕДНИКОВ ИЗБОР

НОВИ САД: И поред проблема одржана ТРИБИНА „Обавезна вакцинација * ЗА и ПРОТИВ“ (видео)


И поред проблема који су имали са обезбеђењем сале, пријавама полицији „ризичног скупа“, организатори скупа „Круг родитеља чувара“ из Новог Сада подржани су од стране заинтересованих родитеља који су желели да чују информације добили су их од стручних људи који су говорили на трибини и одговарали на питања присутних. Ову трибину је подржало Удружење Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију. 

А како је било прочитајте утиске и погледајте видео снимак…

Иницијатива НоВа – Inicijativa NoVa

Vakcine INFO 

ИЗВИЊЕЊЕ свима који су остали ускраћени за присуство овом догађају…
Организатор „Родитељи чувари“ из Новог Сада су дан уочи трибине добили одговор управе хотела „Дуга“ да услед претњи и притисака „неких нељуди“ морају да нам откажу салу.

Зато смо јуче, читавог дана, обавештавали на нашим страницама да трибина НИЈЕ отказана, јер и није била. Наиме, родитељи организатори су се убрзо снашли и јуче ујутру, обезбедили ову салу хотела „Нови Сад“ јер је реално само за њен закуп било довољно новаца сакупљено (12,000дин).
Како би спречили саботере да даље опструишу одржавање трибине, до последњег момента нисмо објављили измену, већ су људи сачекивани испред „Дуге“ и преусмеравани на тачну локацију. Једни друге су превозили аутомобилима, солидарно, тако да су у року од пола сата сви били таман где треба и трибина је могла да почне.
Ипак, половина људи није могла да уђе у овај простор и зато им се у име организатора најискреније извињавамо…
Док је трајала трибина, долазила је и полиција. „Неко“ им је пријавио да је у питању догађај високог ризика, да се овом трибином шири страх, паника и да зато морају да реагују. Када су се уверили да је у питању миран скуп породичних људи, поздравили су срдачно све његове учеснике и отишли да јуришају на праве зликовце и криминалце… 🙂 Ми смо остали да разговарамо о решењу проблема присилне вакцинације уз подршку сјајних говорника. Потврдиће снимак,

Миливој Мрдаковић:

„У своје лично име и у име УГ „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“ захваљујем се дежурним полицајцима ПУ „Нови Сад“ и менаџменту хотела „Нови Сад“ на заиста ПРОФЕСИОНАЛНОМ и ЉУДСКИ КОРЕКТНОМ ставу који су демонстрирали у комуникацији са нама и на разумевању ситуације која је настала када је полицији већ позната бројна, неформална и организована фејсбук група покушала притисцима, претњама, па чак и кривичном пријавом да заустави оджавање трибине, а тиме и спречи слободу мисли и говора.
Треба рећи да су управа хотела и службеници доживели снажне притиске, бројне позиве и имејлове чији потписници су захтевали прекид трибине.
Видевши да нема елемената кривичног дела, тужилац је дозволио одржавање скупа, на задовољство великог броја грађана Новог Сада од којих су многи на жалост морали да остану ван сале, због ограниченог капацитета.
Трибина је трајала преко три сата, а видео снимак ће ускоро бити доступан.
Хвала Господу на милости да се све заврши у миру.“

Један од коментара присутних на ФБ страници Вакцина инфо

Данко Паскаљевић:

 У свом досадашњем животу присуствовао сам бројним трибинама, на различите теме. Нисам, све до јуче, доживео да једна трибина, коју су водили лекари и правници, дакле стручњаци, којих је било и у публици, заједно са својом децом, трибина која чак ништа не импутира, већ има за циљ позивање на дијалог о једној врло битној теми, тренутно горућој у Србији, чак три пута мења локацију, и то последњи пут пола сата пред сам догађај. Шта је следеће? Трибине по катакомбама?

Преко 200 Новосађана је упркос силним изнуђеним изменама локације дошло, а свега половина њих је успела да уђе у салу, поштујући безбедносне прописе хотела. Иако је присутнима деловао као притисак и од стране полиције, према речима организатора иста је организаторе само позвала на информативни разговор како би дали изјаву. Остаје јавности непознато ко је, у чије име и на који начин је притискао и претио организаторима, и даваоцима простора, те се као грађанин жељан информација, на које имам уставно право, јуче нисам осећао слободно. Молим надлежне органе да утврде ко је покушао да спречи основно уставно право Новосађана, право на слободу мисли, говора и на дијалог.

Оне који су имали прилике да одбране аргументима ставове које пласирају у актуелној плаћеној медијској кампањи, иако позвани бојкотовали су дијалог. Да ли дијалог са колегама стручњацима, пред јавности избегава онај који има аргументе или то чине они који аргументе немају? Процените сами.

„Не слажем се ни са једном речју коју си изговорио, али ћу до смрти бранити твоје право да кажеш то што мислиш.“ (Франсоа Волтер)

Зато ћу редовно као грађанин посећивати овакве трибине, поготово на ову тему, у инат онима који призивају фашизам, против ког су наши дедови рекли шта су имали.

***

Владислав Ђорђевић: Вакцинација деце – „ЗА СЛОБОДУ ИЗБОРА И ИНФОРMИСНУ ОДЛУКУ”

Владислав Ђорђевић

Синоћ – у понедељак 19. фебруара – таксијем сам отишао у хотел Дуга (Ћирила и Методија 11а). Платио сам га 550 динара. Али не жалим. На рецепцији сам сазнао да је најављена трибина „Обавезна вакцинација – за или против” отказана. Нешто касније сам сазнао да је то већ друга локација која је отказала гостопримство овој трибини. Питао сам се зашто? Коме смета одржавање трибине о овој врло важној теми?

Испред хотела сам сазнао да ће трибина бити одржана у хотелу Нови Сад (Бул. Јаше Томића 1). Тамо сам се ускоро и нашао захваљујући превозу мојих новостечених пријатеља.

Хотелска сала је била препуна знатижељних посетилаца, махом мајки и очева који имају децу предшколског и основношколског узраста. Очигледно је свима њима стало до добробити своје деце. Од њих они немају ништа драгоценије.

Трибина је требало да почне у 18 часова и вероватно би тада и почела да на скуп није дошла полиција на основу пријаве. Један од организатора скупа, Миливој (Леми) Мрдаковић, отац троје деце, био је принуђен да оде у полицију и дâ изјаву поводом оптужбе да скуп „шири панику и нереде”. Наравно да је оптужба само део психичког притиска на организаторе и присутне, а да је са правног и моралног аспекта апсурдна.

Ускоро су стигли и људи које је послао власник хотела са примедбом да у сали има много људи и да је то ризично због „избијања пожара”. Можда је то у формално-правном смислу и тачно, али нисам могао да се отмем утиску да је и то део психичког пристиска. Сумњам да је постојала било каква реална опасност од избијања пожара. Нико није ни пушио, а камоли имао идеју да пали ватру. На молбу организатора, неки од боље упућенијих посетилаца су напустили скуп, као би он ипак могао бити одржан. Испоштован је и тај формално-правни аспект.

Организатор трибине је „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију”. Као се на паноу могло видети, удружење има акроним НоВа, што је скраћено од необавезна вакцинација. На паноу је и једна лепа беба. Заправо, панел дискусију је организовала новосадска секција удружења која се неформално назива „Круг родитеља чувара”. Основни слоган организације је „За слободу избора и информисану одлуку”.

Присутнима се најпре обратила Снежана Трезић, spirutus movens удружења и мајка дивне двоје деце. Конферанса је ипак била Драгана Баша, речита дама, која има красног сина.

др Јована Стојковић

Најпре су говориле три даме. Прво је говорила др Јована Стојковић, председник Грађанске иницијативе за необавезну вакцинацију, психијатар, мајка двоје деце, коју су медији због храбрости и харизматичности већ назвали „српска Јованка Ореланка”. У публици је био и њем муж Владимир, такође психијатар, који је у свему подржава, како и приличи господи. Др Јована је износила медицинске и социјалне разлоге против обавезне вакцинације.

Други говорник је била проф. др Мира Совиљ, која је и мајка и бака шесторо унучади. Она је инсистирала на потреби одговорног родитељства.

Трећи говорник је била Маја Рацић, дипломирани хомеопата, мајка троје деце. Она је бранила право на слободу избора са аспекта хомеопатије. Говори све три златне даме су били пропраћени аплаузима.

Затим су говорила три џентлмена. Најпре је говорио др Марко Марјановић, отац два сина. Он је лекар опште праксе, па је говор заснивао на подацима из медицинских часописа. По њему, вакцине нису потпуно ни безбедне ни ефикасне, а самим тим не могу бити ни обавезне.

Затим је говорио проф. др Бранислав Ристивојевић, професор Правног факултета у Новом Саду, отац двоје деце. Он је себе сврстао у „вакциналне скептике”, а самим тим и у групу оних који су за „право избора”. Он је истакао да то право постоји у Немачкој, држави на чијим правним принципима се доста заснива и наш правни систем. Али, код нас нама „слободе избора” у погледу вакцинације.

На крају је говорио и адвокат Милорад Михаиловић, такође отац двоје деце. Он добровољно помаже људима невакцинисане деце да реше своје проблеме са просветним органима.

Сви говорници су истакли да невакцинисана деца нису болесна деца и да стога имају право на похађање свих предшколских и основношколских установа.

У публици је било и неколико мајки са децом ометеном у развоју, за шта оне верују да је одговорно вакцинисање. Најмање што се може тим мајкама дати јесте разумевање и саосећање због крста којег носе кроз живот. Сви виде решење у необавезној вакцинацији и информисаном избору.

Боже! Благослови све родитеље света и сву децу. Дај да их буде све више. Нека сва живе у здрављу и радости, уживајући у животу који си им дао!

 

Владислав Ђорђевић, ИЗВОР: СКК

————-

21.02.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић