АКТУЕЛНО

The New York Times: Милион налепница „Готов је“ против Милошевића штампано у САД


ОДШТАМПАНЕ У ВАШИНГТОНУ НА 80 ТОНА САМОЛЕПЉИВОГ ПАПИРА, А СВЕ ПЛАТИО USAID

  • О мешању САД у изборе широм света говорио је бивши директор CIA Џејмс Вулси. Упитан да ли је то тачно, он је одговорио: „О, вероватно, али то је за добробит система како би се избегло да комунисти превладају“

РУСИЈА није једина која се меша у изборе, то исто раде и САД, пише данас The New York Timesи као пример наводи мешање Америке у обарање Слободана Милошевића.

Милиони летака, постера и налепница да се порази противник у Србији, торбе пуне новца у римском хотелу за подршку одређеним италијанским кандидатима, скандалозно цурење информација страним новинарима на изборима у Никарагви, само је мали део историје мешања САД у изборе у иностранству, наводи лист.

Како пише аутор Скот Шејн, на изборима у Србији 2000. године, САД су успешно финансирале настојања да се порази тадашњи председник Милошевић, обезбедивши „политичке саветнике и милионе налепница са симболом опозиције – стегнутом песницом и натписима „Готов је“ штампаним на 80 тона лепљивог папира и испорученог од произвођача из Вашингтона“.

Лист се позива на текст The Washington Post у ком се наводе изјаве тадашњих лидера Отпора о томе како су смислили слоган „Готов је!“, а затим и како је „током три месеца, милион налепница одштампано на 80 тона увезеног самолепљивог папира, који је платио USAID, а испоручила вашингтонска Ронко консалтинг корпорација.

Србија, Италија, Ирак, Авганистан, Никарагва, Русија, само су неке од земаља у којима су током изборног процеса интервенисале САД, навео је њујоршки лист.

Историчар и кустос Међународног шпијунског музеја у Вашингтону Винс Хјутон, који је некад служио као војник на Балкану и тесно сарађивао са обавештајним агенцијама, рекао је да је видео америчке интервенције свуда по свету.

„Јасно смо ставили до знања да немамо намеру да Милошевића оставимо на власти“, рекао је Хјутон.

Амерички обавештајни шефови су прошле седмице упозорили обавештајни комитет у Сенату да се Русија спрема за поновно мешање у америчке средњорочне изборе 2018. године, на исти начин као и 2016. године, користећи хаковање, цурење информација, манипулисање друштвеним медијима и другим методама.

Већина Американаца је шокирана таквим нападима на амерички политички систем, али ветерани обавештајци и они који су учили о тајним операцијама имају другачије виђење.

„Ако бисте упитали неког обавештајца, да ли су Руси прекршили правила или урадили нешто лоше, одговор је – не, нису“, рекао је пензионисани CIA обавештајац Стивен Хол.

САД апсолутно спроводе такве операције утицања на изборе, рекао је Хол и додао да очекује да ће са таквом праксом и да наставе.

О мешању САД у изборе широм света говорио је и бивши директор CIA Џејмс Вулси. Упитан да ли је то тачно, он је одговорио: „О, вероватно, али то је за добробит система како би се избегло да комунисти превладају“.

 

ИЗВОР: Танјуг/ФАКТИ

——-

20.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић