АКТУЕЛНО

Одржана регионална трибина „Швајцарац – банкарска клопка“ (видео)


Одржана регионална трибина „Швајцарац – банкарска клопка“ у Чачку, 23.фебруара. Тема трибине били су одговори на питања:
*Која су права и обавезе корисника кредита и како се заштитити од незаконите праксе банака?
*Индексација кредита и њихова правна неодрживост
*Који су обавезни докази на суду?
Организатор трибине је Удружење грађана ЦХФ Србија

Пре десетак година су се банке агресивним рекламирањем утркивале која ће пре привући младе људе у своје експозитуре мамећи их емоцијама да изађу из стања подстанара и буду свој на своме, представљајући кредите индексиране у швајцарским францима као неодољив банкарски производ, са мањом каматом и сигурном валутом. Десет година касније, упркос редовној отплати дуплираних ануитета, корисници више дугују него на почетку отплате кредита.
Кривац за стално увећавање главнице и ануитета кредита је индексација, односно коришћење Плана отплате у страној валути као јединог меродавног фактора о стању кредита, без обзира на стварно примљени новац и плаћање од стране корисника.

Судови Ирске, Шпаније, Италије, Француске, Румуније, Мађарске и Грчке су ставили ван снаге индексацију кредита као непоштену и истакли да се не ради о обичним кредитима, већ о сложеном финансијском производу са изузетно великим ризицима, о којима банке нису информисале потрошаче приликом уговарања кредита. У априлу 2017.године ступила је на снагу оптужница због пласмана ових кредита у Француској, док је у децембру 2017.године апелациони суд у Словенији донео прву правоснажну пресуду којом је цео уговор огласио ништавим.

Док надлежне инситуције у Стратегији за решавање проблематичних кредита иду у смеру да се проблем реши омогућавањем продаје проблематичних кредита разним фондовима, грађани који имају ове кредите имају сасвим различиту стратегију – поступање по правним прописима Републике Србије и утврђивање ништавости индексације кредита.

Деиндексација кредита у страним валутама у Србији је једино решење које може зауставити даље дужничко ропство. Осим што је таква мера потребна грађанима, привреди, држави, па чак и банкама, иста је потпуно у складу са домаћим правним системом, који од 1978.године за корисника кредита предвиђа само две обавезе – враћање примљеног новца и плаћање камате.

У земљама у у окружењу корисници кредита имају сличан проблем. Али је код њих проблем мањи јер већина земаља у окружењу има само еуро као званичну валуту , па има само једну курсну разлику –еуро –франак , док у Србији, постоје две курсне разлике – франак –еуро плус еуро – домаћа валута.

У Европи је „Ово је најдрастичнији примет те несразмере, од свих европских земаља. Земље у окружењу су скоро све до једне утврдиле непоштену праксу банака“, каже Јелена Павловић, члан Управног одбора Удружења ЦХФ Србија.

“Банке у Србији су креирале овакав производ и понудиле га грађанима као један добар производ са сигурном валутом и са мањом каматом. Тачно је да је швајцарски франак стабилна валута, међутим у овом конкретном случају, када се кредит индексира, то је за грађане далеко неповољније. Швајцарски франак као валута нема везе са вредношћу домаћег новца. Тако смо дошли до парадокса да корисници кредита који су десет година отплаћивали овај кредит са знатно увећаним ратама, имају сада главнице веће него на почетку отплате, што је крајње неодрживо“, каже. Она притом додаје: „Банке су одлично знале шта раде. Нису знале који ће да буде курс, нити је курс битан, али су банке тачно знале каква је монетарна политика републике Србије , а она је окренута само ка евро валути. Народна банка Србије продаје и купује девизе, да би ускладиле вредност евра са динаром. То не ради ни са једном другом валутом. Осим тога банке су одлично знале да се ради о становништву које прима зараде у динарима. Да се зараде неће мењати а да ће њихове рате расти. Ради се потпуно о валутно неусклађеном становништву, што банке као професионалци за кредитну анализу, нису могли да не знају. Осим тога банке су знале тенденцију швајцарског франка. Швајцарски франак и јапански јен нису обичне валуте, то су валуте које у несигурним временима јачају. На девизном тржишту оне се називају „safe heven валутама“, у смислу да када се у морима валута дигне велика олуја, капитал бежи у те валуте.“

За више информација посетите www.chfsrbija.org

Извор: PressLider / CHF Srbija

***

 

***

ПОВЕЗАНО:

*ЦХФ СРБИЈА: Десет земаља Европе су већ решиле овај проблем, предали Захтев институцијама за хитан састанак (видео)

*Биљана Диковић: Зоран Тасић – СТРУЧНО И ЈАСНО О ПРОБЛЕМУ, САДАШЊЕМ СТАЊУ КРЕДИТА, КЛИЈЕНАТА И БАНАКА И ЈЕДИНОМ И МОГУЋЕМ РЕШЕЊУ

*Часлав Кузмановић: Завера, превара и пљачка су међународних размера, пажљиво планирана и спроведена уз подршку власти – Имају начин да заштите људе од банкарских стрвинара!!!

*РЕЧЕНО И ПРЕЋУТАНО: Кредити у еврима, швајцарцима или динарима – Да ли је на помолу деиндексација свих кредита? (видео)

*Кредити „до гуше“: ЈАВНИ ДУГ у јануару 2017. био је 24,8 милијарди евра или више од 3.300 евра по глави једног становника

*Зеленаши, владари света: Драматичне последице такозваног кредитирања ММФ-а, упозоравају многи светски економисти, воде у савремено ропство

*Часлав Кузмановић: Како режим држи воду док избори оду?

*Никола Влаховић: Глад, болест и смрт – три последња круга пакла у Вучићевом радном логору

*Српска: Кредити у швајцарским францима биће преведени у бх-марке и умањени 30 одсто

———-

24.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Нисам економичар, али као лаик који живи у Швајцарској и са дугогодишњим погледом на развој динара и однос франка према срБској валути, било ми је логично, одмах, да се ради о страшном криминалу према нашем народу.
    Не разумем где су били СРБСКИ ЕКОНОМИЧАРИ ДА ОВО СПРЕЧЕ? Зар немамо ниједног јединог Човека да дигне глас? Где су професори економије? Чланци? Да банке хоће да варају, извлаће сваку парицу… то је нормално! Али да нема никога, баш никога на дрyој страни, у одбрани Рода свога, то ми је заиста не cxватљиво.

    Свиђа ми се