АКТУЕЛНО

Узбуњивач: Управницима зграда на располагању сви заштићени подаци о станарима


Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упозорио је да су управницима зграда на располагању сви заштићени подаци о сваком станару, а да не постоје механизми који би онемогућили управнике да те податке злоупотребе.

Два месеца након истека крајњег рока прописаног законом, лиценциране управнике зграда нема већина стамбених заједнице у Србији. Две трећине зграда нема још ни регистроване стамбене заједнице, а камоли управнике, ни принудне ни изборне. За крај фебруара најављене су прве контроле спровођења закона, за сада без казни, иначе драконских, а прошле недеље се прочуло да се и СНС умешао у замешатељство са управницима. Наводно су општински одбори кренули да обучавају грађане (чланове?) за ту часну функцију.

Нови обрт у овом замешатељству настаје ове недеље. Канцеларија Повереника за заштиту података о личности издаје саопштење у коме тражи да се отклоне евидентни проблеми у примени Закона о становању.

Повереник подсећа да је и у време усвајања овог закона апеловао да се још једном преиспитају решења којима се обрада велике количине личних података грађана поверава до тада непостојећој структури управника. Упозоравао је и да програмом обуке управника зграда није била обухваћена заштита података о личности.

Закон је увео институт стамбене заједнице, чији управник, према члану 50, „успоставља и води евиденцију о власницима посебних делова, власницима самосталних делова и лицима којима су заједнички или посебни делови зграде издати у закуп, односно на коришћење по другом основу (за физичка лица име, презиме и ЈМБГ, а за правна лица пословно име, адреса седишта и матични број)“.

Управници би податке који обрађују (име и презиме и ЈМБГ) морали да користе само за спровођење неопходних послова, као што су наплата трошкова за текуће одржавање зграде, подношење регресне тужбе против лица одговорног за оштећење заједничког дела зграде итд, али те податке често користе и у друге сврхе, упозорава Повереник.

Уз све то, у поступку регистрације стамбених заједница, дошло је до различите праксе у разним локалним самоуправама, па у неким општинама врше и обраде података о бројевима личних карата власника станова, а у неким не, због чега Повереник тренутно спроводи и поступак надзора.

Велики број обраћања Поверенику упућује на закључак да је инструктивна улога министарства, односно инспекције, изостала, односно, да мора бити много јача.

Треба одговорити на бројна отворена питања – на који начин ефективно прикупити податке, која је тачно сврха њихове обраде, ко су корисници ових података, како се морају чувати итд – каже се у саопштењу Повереника.

ИЗВОР: beogradski-glas.rs

———–

25.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Прва операција отимања стамбеног фонда Србских градова ( приватних станова у власништву народа Србије ) је већ одрађена кроз свакодневно навлачење наивног потпуно опљачканог и осиромашеног народа на узимање хипотекарних кредита ( немате да платите, и оде стан ), од окупаторских банака, путем агресивних реклама.

  Ово је следећа етапа спровођења наређења која су добили квислинзи од окупационих снага.

  А наређење је од почетка било које радње везане за тзв ”закон о становању” било да нам отму 85% стамбеног фонда, на превару помоћу тог ”закона”.

  Наиме тзв ”управник” је ”институција” која треба да доврши ту отимачину наших станова ( а отимају нам и децу, и територију, и станове, и органе, и трују нас, разбољевају, деценијама већ краду нам хиљаде беба, осуђују нас у лажним судовима, бесомучно лажу против нас, и још пуно тога таквог, знате све што причам и још тога, осим ако не кријете од самих себе то стање, јер вас је страх и да размишљате о томе ).

  Тзв. ”управник”, ће имати следећу технику на пример: Позиваће мајсторе да врше разне поправке и преправке, без обзира дали то вама одговара, и без икакве ваше сагласности ( боли га уво за вас, ви се више ништа не питате ).

  Након извршених ”радова” стићи ће вам огромни рачуни за те ”радове” ( ко што жаргонски кажемо – ”урадиће вас” ), пошто сте у материјалној ситуацији која је једнако позната и вама и мени, биће пуно вас који нећете имати новца да платите те рачуне, али то не занима ни окупаторе, а ни квислинге ( прве који су наредили доношење окупаторског закон о становању, и друге који су га изгласали и спроводе га диктатуром, било да је на власти СНС било да је ДС или СПС ) али вас ће страшно јако да занима јер ће да цинцулирају са вама до три месеца максимум ( да се мало накупе камате итд. ).

  Затим следи тужба вама од стране квислиншких снага, опет наравно нећете имати да платите, и натовариће вам још неке ”дугове”, већ вам се смеши излетање из вашег стана, ( знам рећиће те сада, као и пуно пута пре, ”ма само нека ми дођу на врата, чекам их”, јесте, сачекали сте их, и избацили су вас из ваших станова, ајде реците ми да нису.

  85% Отетог стамбеног фонда ће тада бити у рукама окупатора којима ће те ви тада моћи да будете само закупци у вашим бившим становима.

  Да вас подсетим, отели су породици Тркуља дете, нисте мрднули прстом, хапсе и малтретирају официре Србске војске, ни трепнули нисте, вакцинишу вам децу на силу, ни то вам није довољно да се пробудите, отимају Косово, предао је Вучић све катастарске књиге Косова и Метохије Тачију и Харадинају тиме им је предао сву нашу имовину на Косову и Метохији.

  Однео је вучић у Хрватску сву оригиналну документацију о нашим ратним жртвама у Хрватској у току рата деведесетих, дакле ми више немамо уопште оригиналне документе о тим нашим жртвама, Хрвати ће их прогласити за Хрвате и и придодати као своје жртве.

  У том истом пакету, потписао је Вучић признање ратне одштете Хрватима, ”па пошто као нећемо имати да платимо” даће им квислинзи и Вучић ако буде на власти добар део Војводине као ”надокнаду”, тај део готово сам сигуран да мора да садржи у себи и Нови Сад, јер неће Балашевић и Чанак да живе у Србији, ни случајно, кажу обојица ”смрди им Србија”, они кажу, а и Срби им Смрде, кажу. Чим то не буде више Србија престаће да им смрди.

  Није вама ништа од овога довољно, ни близу, да се пробудите, навикли сте се да вас неко брани, пазите да се не деси да нема ко да вас брани, јер можда нисте заслужили то уопште, и кључни проблем је у томе да не постоји нико ко може да вас брани од самих вас, а ви управо нападате сами себе вашим понашањем више него што вас напада било који од непријатеља, а окружени сте са свих страна њима.

  Некад су вас неки многи млади људи ( буквално деца ) бранили 500 километара од куће, а данас се ти исти људи морају борити против вас, својих најближих рођака, супруга и мужева, својих родитеља, своје одрасле деце која су без икакве будућности осим да буду робови, због тога што не желите да схватите шта нам свима раде због вас, јер не желите да се освестите и озбиљно схватите шта се догађа и да ћемо сви да нестанемо због таквог вашег понашања.

  У моменту када свима вама познати квислинзи ( за које чак и гласате, иначе избори постоје само за наивне вас који мислите да сте били на изборима и гласали, намештају их стално, јер стално и искључиво су окупаторски играчи на власти и нико други не ) потпишу признање Косова као државе, од тада Србије више нема.

  Али штаће вама Србија ?

  Она вама ничему не служи, не треба вам, и квислинзи и окупатори вам говоре да ће те ви у Европску Унију, хоћете али као избеглице из Велике Албаније и Велике Хрватске пошто оваквим вашим не активностима највероватније да ће те довести до тога да им граница буде на Бранковом Мосту.

  Хвала на пажњи ако је буде, и немојте да живите у илузији тога да ме занимају ваши евентуални негативни коментари мог коментара, нећу ни читати било какве коментаре, јер ја не очекујем од вас коментаре, било какве, већ искључиво да реагујете на своју тренутну екстремну физичку угроженост којом угрожавате целокупну нацију Срба, да реагујете одбрамбеним физичким акцијама и да не чекате да то неки други одраде за вас и да опет дође до тога да гинемо ко муве.

  Или сматрате да ипак треба да гинемо опет као муве ?

  Ако сматрате, није проблем.

  Свиђа ми се

 2. A šta ako te podatke zloupotrebi, da ga tužim. Pa zašto postoji intima? Moja intima
  je samo moja. Što ste izmislili naziv “upravnik”. U moje vreme se to zvalo “kućo pazitelj”
  To se svodi, da on služi stanarima, a ne stanari njemu. Šta je on uradio kod stvaranja moje porodice, ništa. Koliko je on učestvovao u kupovini mog stana, ništa. I šta sada,
  dami uđe u stan kada hoće. Ni kroz prozor. Moje mišljenje i mojih komšija,

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.