АКТУЕЛНО

Русија мрси конце: Уложила вето на резолуцију о Ирану, Америка бесна


Русија је уложила вето на британски нацрт резолуције Савета безбедности УН о Ирану у којој се наводи да је та земља прекршила забрану наоружања Јемена, тиме што је доставила ракете и дронове Шиитима у Јемену. За резолуцију је гласало 11 земаља, против су биле Русија и Боливија, док су Кина и Казахстан биле уздржане, преноси АП.

Британски текст резолуције о Ирану неприхватљив за Русе

Британија је нацрт резолуције израдила на основу извештаја из јануара ове године у коме се наводи да Иран није предузео одговарајуће мере да спречи директну или индиректну испоруку ракета и дронова побуњеницима у Јемену.

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензња рекао је да је нацрт те резолуције заснован на „селективним и спорним закључцима“ који су „непроверени и непотврђени“ и упозорио да би њено усвајање имало опасне и дестабилизујуће последице у Јемену и региону.

Амерички амбасадор за економске и социјалне послове Кели Кари казала је да то што резолуција није изгласана уназађује заједничке напоре у промоцији мира у Јемену.

– Русија је данас оптужила већину СБ да покушава да дестабилизује регион тиме што подржава британски текст. То је перверзно, када је, заправо, руски вето данас послужио само за заштиту иранског напора да дестабилизује регион и шири свој малигни утицај – рекла је Кари.

Реаговала је и америчка амбасадорка при УН Ники Хејли која је у саопштењу навела да „уколико Русија буде користила вето за блокирање акција против Ирана, САД ће са партнерима предузети акције против Ирана које Русија неће моћи да блокира“.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———-

27.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Kad englezi pišu rezoluciju, onda možemo da budemo sigurni da laž leži u osnovi toga za šta optužuju zemlje i narode. Sa kaubojima i englezima, nema dogovora, iskoriste i prevare „prijatelje“ a neprijatelje optužuju na bazi izmišljotina i čistih laži. Bez rezolucije SB UN, su bombarodvali Srbeu Bosni, isterali Srbe iz ustaške tvorevine, bombardovali Srbiju na bazi vokerovih laži i one rante, koja se probudila posle dvadeset godina. voker osvanuo u ukrajini, pa se može očekivati rat u Ukrajini. Ni Iranu neće biti dobro, već su im uvodili sankcije. Kad im odgovara prekookeanske države, preduzimaju ono što im padne na pamet..

    Свиђа ми се