АКТУЕЛНО

Vienna dance Open 2018. : За Србију признања освојиле и балерине „Маге Магазиновић“ из Ужица


Балетски студио „Мага Магазиновић“ одавно се уписао на листу репрезентативних представника Ужица, али и Београда, који својим радом, успесима на такмичењима широм Србије и у иностранству, на најбољи могући начин презентује не само балетску уметност и таленат младих, већ и рад, залагање, упорност и преданост.

На протеклом међународном такмичењу у Бечу, Vienna dance Open 2018. одржаном средином фебруара, ученице балетског студија донеле су Србији две сребрне и једну бронзану медаљу. Анђелија Цветковић освојила је теће место за соло наступ, а њена млађа колегиница Ивона Николић у својој старосној категорији била је друга. Групно, друго место освојено је и за наступ балерина узраста Мини, са кореографијом Шпанска ружа. Успех је тиме већи што су до њега дошле у конкуренцији од 3000 такмичара из преко 80 студија и балетских школа из 40 земаља. Велико међународно такмичење одвијало се на три бине а Беч је био знаку нових и потврђених балетских звезда из целог света.

Осим успеха младих балерина, велико признање за балетски студио Мага Магазиновић је дошао позивом од стране организатора да педагог и оснивач, Дуња Махорчић, буде у тиму стручног жирија. Овај позив, био је и својеврсна потврда Дуњиног педагошко кореографског рада.

Балерина по професији, Дуња Махорчић већ годинама путује из Београда до Ужица где упорно и предано ради са најмлађим Ужичанкама на образовању у области класичног балета, а чак седам ученица „Маге Магазиновић“ уписале су се на државну Балетску школу „Димитрије Парлић“. Одмах након такмичења у Бечу, уследио је и испит у првом разреду ове школе који је свих седам ученица с упехом положило, и тако направило корак више ка остварењу животног сна- професионалног бављења балетом. У време које се на може баш похвалити бригом о уметности, поготово у области класичног балета, будући да професионални играчи годинама имају нерешен и статус у класификацији делатности, потребан је заиста велики напор предавача у смислу мотивације младих да се определе за ово занимање. Осим тога, балетске школе су врло захтевне и ригорозне када је у питању радна дисциплина и строгих критеријума, па је за дивљење и упорност и жеља свих младих који се одлуче да истрају у својој намери да буду професионални играчи.

Ученице државне Балетске школе Димитрије Парлић

Дуња је преносећи утиске из Беча, рекла да је „била почаствована позивом да буде члан стручног жирија“ и да „се радо одазвала“:

-Нисам се двоумила у погледу критеријума оцењивања, јер сам свој део задужења у жирију урадила на исти начин како се односим и према раду у студију: одговорно, бескомпримисно и реално, ослањајући се искључиво на професионалне параметре. Велики број учесника, све ти таленти из разних земаља и студија, дозволили су ми да будем селективна водећи се искључиво питањем квалитета рада којим је њихов таленат уобличен у извођење на сцени.

Ивона Николић

-Не без поноса, и овај, као и у много претходних случајева када смо освајали награде, могу да кажем да сам најзадовољнија својим ђацима: знам одакле смо кренули са радом, колико смо воље, труда и енергије утрошили да би дошли до признања, и то је нешто што не могу да не осетим и као сопствени успех. Резултати за које смо награђени и као представници Србије су већи тиме што тренутно немамо стално место за рад – изјавила је Дуња и додала:

-Оно сто нас ускоро очекује је међународно такмичење у Амстердаму 17. марта. Тамо идемо са три кореографије: соло Тијана Дрндаревић, група узраста Мини са кореографијом Четири грације, и група деце са кореографијом Тарантела. Све ово не би било могуће извести да није родитеља ових девојчица који верују у нас, и подржавају сваки одлазак у иностранство на такмичења, како морално, тако и финансијски.

Поред још једног, надамо се, успешног међународног такмичења, Дуња је рекла да су и почели са припремама за организацију трећег по реду Дечијег балетског фестивала „Ужице 2018.“

-Иза нас су два, по утисцима домаће публике и гостију, врло успешна Дечија балетска фестивала у Ужицу. Врло смо поносни на овај, иако млад, већ успешан фестивал, једини овакве врсте у овом делу Србије. Око 200 деце из Србије која се баве уметничком игром наступају у Народном позоришту Ужице овим поводом, а то је значајан број најмлађих који су заиста посвећени раду и стицању знања. Надамо се да ће Град Ужице, као и претходна два пута, и ове године подржати наш Фестивал.

Аутор: М. Николић

Фото: Д. Махорчић, приватна архива

ИЗВОР: ПАСАЖ

————–

28.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић