АКТУЕЛНО

ГАРДИЈАН: Вашингтон приморао тужиоца за злочине ОВК да напусти функцију


Швендиман каже да је више од годину дана тражио од Стејт департмента да се изјасни о будућности суда на чијем је челу, али је уместо одговора стигло обавештење да мора да напусти позицију

Фото: Getty Images

Специјални тужилац за ратне злочине на Косову Дејвид Швендиман изјавио за британски „Гардијан“ да је приморан да оде с те функције у критичној фази.

Такође, упозорио је и да још није обезбеђен његов “веродостојан” наследник на тој функцији, а све због, како је рекао, инертности Стејт департмента.

Швендиман каже да је више од годину дана тражио од Стејт департмента да се изјасни о будућности суда на чијем је челу, али је из Вашингтона уместо одговора стигло обавештење да мора да напусти позицију специјалног тужиоца до априла, што значи да уопште није остављено никакво време да се нађе његов заменик, пренео је „Гардијан“.

Швендиман каже да нема појма ни да ли је уопште почео да се тражи његов заменик. ,,Никакве гаранције ми нису дате. У основи, око две недеље је тишина”, казао је он „Гардијану“ из Хага, у телефонском интервјуу.

Британски лист подсећа да је специјални суд за злочине почињене на Косову установљен по приштинским законима, али да је смештен у Хагу, како би се процеси заштитили од утицаја на сведоке и одвијали у правичној атмосфери.

Гардијан“ потом наводи да је ситуација са Шведиманом још једном показала да ће далекосежне последице имати “смањење буџета” Стејт департмента, као и све учесталији извештаји о неодлучности и блокади у Стејт департменту и упражњеним позицијама, па чак и оним највишим.

Вакуум који је сад настао одласком Швендимана долази у ,,незгодном тренутку”у региону. Прошло је десет година од проглашења независности, коју Србија и Русија не признају, док је у специфичној позицији српска енклава, која очекује „правду“, истиче ,,Гардијан„.

Затим се подсећа да је Суд направио важан помак у случајевима у којима су лидери некадашње ОВК оптужени за злочине над српским цивилима током сукоба 1999. Наводи се и да је неколико садашњих високих званичника Косова на листи осумњичених.

,,Гардијан“ наводи да је Швендиман, када је Суд успостављен 2016, одмах изабран као амерички адвокат са завидном каријером у области ратних злочина. Он је британском листу рекао да је прихватио ту позицију јер му је обећано да ће му бити гарантована финансијска и политичка независност, као и пун мандат од четири године.

Изглед текста на сајту Гардијана

Међутим, када се променила администрација, избором новог председника САД, променила се и заинтересованост Стејт департмента за његов рад, односно за рад Суда.

“Када се администрација променила, апсолутно сам убеђен да су професионалци у Стејт департменту разумели, али су били и искрени па су ми рекли да остали у Стејт департмент нису били заинтересовани”, казао је Швендиман.

“Онда смо почели да их притискамо веома снажно да добијемо одговор шта ће бити са судом. Желео сам да будем сигуран да, ако ми се мандат не продужи, буде довољно времена да се изабере мој наследник како би било минималног утицаја на рад суда”, рекао је он.

Међутим, писаног одговора није добио све док није био позван у америчку амбасаду у Хагу 13. фебруара када му је преко телефона, из Стејт департмента, саопштено да ће морати да напусти позицију специјалног тужиоца крајем марта.

Сада остаје питање шта ће бити са Судом, будући да је избор специјалног тужиоца компликовано питање јер је првобитно прихваћено да главну реч води амерички тужилац како би се испоштовала воља и САД и Приштине да Америка остане активно укључена у дешавања на Косову. Сада ће лидери ЕУ морати да виде шта ће да раде.

За сада је извесно да ће заменик специјалног тужиоца, британски адвокат Кваи Хонг Ип, морати да буде вршилац дужности специјалног тужиоца.

Шта је Специјални суд?

Специјални суд за злочине почињене на Косову током 1999. интерпретира се као суд за злочине које је починила ОВК, због чега постоји јако противљење његовом почетку рада и међу највишим политичким врхом у Приштини. И Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, који су били вође ОВК, у неколико наврата истакли су да се противе раду тог суда, али им је и из ЕУ и из САД сугерисано да би суд требало да почне с радом. Иначе, у скупштини Косова је предлог да се укине тај суд.

Извор Б92/Гардијан, 28. фебруар 2017.
ПРЕУЗЕТО: Стање ствари (Нови стандард)

***

ПОВЕЗАНО:

*Славка Којић: Специјални суд за ратне злочине – још један вид легитимисања лажне државе „Косово“

—————

2.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић