Интервју

Интервју др Марка Јакшића за портал Уједињење: Србија треба да буде на Истоку, ако жели да постоји


Не треба се бојати референдума о Космету под равноправним условима; Тома Николић је најгори државник од деведесете до данас; Додик није прагматичан, нити националиста; Србија и Црна Гора ће поново бити једна држава; Србију видим на Истоку, никако у Европској унији; Амфилохије је у праву за Вучића и Косово, али није за Артемија; Подржавам владику Артемија који треба да се врати на трон Епархије рашко-призренске; Косово и Метохија је Србија. Ако искрено не вјерујемо у то, онда је Косово само скупа ријеч;

Уједињење 3. март 2018.

***

Портал Уједињење: У јавности се доста спекулисало поводом идеје референдума у Србији за Косово и Метохију. Противници Александра Вучића тврде да он једва чека такву иницијативу, а управо сте Ви сугерисали опозицији да се заложи за организацију референдума. Шта је суштина те инцијативе?

Др Марко Јакшић: Према анкетама, од којих су неке науручене и од стране садашње власти, српски народ се између Косова и Метохије и Европске уније опредељује за Косово и Метохију у процентима 70 на према 30%. Такво је расположење народа. Од ових 30% само 10% је за независно Косово, а 20% не може да се одлучи. Имајући у виду да је глас народа глас Бога, ја желим да се Срби изјасне да им је целовитост важнија од европских шарених лажа. Не само ја, него и Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ су за поштен, праведан и демокатски референдум.

Нисмо политички наивни да не знамо да Александар Вучић неће покушати да референдумом манипулише. Зато захтевам да услови одржавања референдума буду равноправи за све. Равноправност у присуству у медијима, без крађе у бројању гласова и са подједнаким финансијским средствима како за оне који су за очување Косова и Метохије у састав државе Србије, тако и за оне који су против тога. Ако услови за одржавање референдума буду нерегуларни, такав референдум не признајемо. Али ако су услови равноправни и ако се народ изјасни да не жели Косово и Метохију, онда ће то нама да разбије заблуду да су Срби везани за своје корене који се налазе управо на Косову и Метохији. Понављам, нећемо признати референдум ако су нерегуларни услови и ако се на њима краде. То ћемо имати прилике да видимио већ током референдумске кампање.

* Шта ће се десити ако режим прихвати Вашу идеју са циљем да кривицу за продају Косова тактички са себе пребаци на народ?

– Не треба се бојати референдума, али се морамо борити за равноправне референдумске услове. Ако нема равноправних услова, референдум не признајемо.

* Може ли Александар Вучић лажирати референдум ако до њега дође?

– Може, ако се не изборимо за равноправне услове. Ако је референдум лажиран и намештен, такав референдум унапред не признајемо.

* Постоји ли, од обнове вишепартијског система, државник у Србији, човјек који је учестовао у вршењу власти, који се искрено интересовао за судбину Срба у Црној Гори?

 Постоји. А зове се Слободан Милошевић.

* Ако бисте процијенили политичке домете владавине Милошевића, Коштунице, Ђинђића, Тадића и Николића – ко је урадио највише, а ко најмање за Србију?

– Око тога ко је највише урадио за Србију, двоумим се између Милошевића и Коштунице. А ко је најмање, то је свима познато. Зове се Томислав Николић.

* Да ли је Милорад Додик примјер прагматичног националисте? Куда он води Републику Српску?

– Милорад Додик има политичку визију да се Србија одрекне Косова и Метохије, а да припоји Републику Српску, што је нереално. Милорад Додик није националиста, а још мање прагматичан јер између хрватског и муслиманског фактора у Босни, предност даје Хрватима. Историјски гледано, највећи противници, и јуче и данас, решавању српског нациналног питања су Хрвати, а не Муслимани. Зато мислим да он има погрешну перцепцију.

* Вјерујете ли у скоро уједињење Србије и Републике Српске?

– Не. Србији је много лакше да сачува Косово и Метохију него да припоји Републику Српску. Међународно право то потврђује. Косово и Меохија по међунардоном праву је део Републике Србије, а Босна и Херцеговина је међународно призната држава са столицом у Уједињеним нацијама.

* Да ли је реално да Србија и Црна Гора поново буду једна држава или макар под истим државним кровом?

– Реално је, чак много више него да Србија припоји Републику Српску.

* Да ли Србија треба да буде на Западу, на Истоку, или између Истока и Запада?

– На Истоку. Ако жели да постоји.

* Има ли мјеста за нас Србе у Европској унији?

– Србија нема шта да тражи у Европској унији јер јој она откида део територије.

* Да ли је онда Евроазијска унија наш избор?

– Може да буде, јер Евроазијска унија не руши целовитост Србије.

* Какав је Ваш став о активностима митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја? Јавност је свједок да их некада нападате, а понекад и браните?

– Мислим да су и митрополит Амфилохије Радовић и садашњи српски патријарх Иринеј Гавриловић направили велику штету и српској цркви и народу тиме што су рашчинили и протерали Владику рашко-призренског Артемија Радосављевића. Тај раскол је довео до тога да више од стотину монаха и монахиња напусти српске светиње на Косову и Метохији. Резултат је да су данас наши манастири полупразни. Патријарх Иринеј је пре неког времена изјавио да је сам Бог послао Александра Вучића да сачува Косово и Метохију. То мишљење се коси са здравом логиком јер је управо Александар Вучић потписао Бриселски споразум којим се Косово и Метохија одваја од Србије. Митрополит Амфилохије Радовић у последње време се јако труди да сачува Косово и Метохију од издаје српског диктатора Александра Вучића. Код мене у Ибарском-Старом Колашину се каже „криво седи али право збори“. Оно што је Митрополит некада радио чини ми се да оправдано критикујем, а то је прогон Владике Артемија, а ово данас што се бори против одвајања Косова и Метохије потписујући Апел да се сачува јужна српска покрајина – то поздрављам.

* Какав је Ваш став поводом активности Епархије рашко призренске и косовско-метохијске у егзилу?

– Оно што ради Владика рашко-призренски господин Артемије Радосављевић подржавам и мислим да овакав раскол у оквиру цркве никоме није потребан. Да држава Србија има владара, он би овај сукоб испеглао и Владику Артемија вратио на трон Епархије рашко-призренске. Нажалост, Србија има владара који се одриче Косова и Метохије потписујући Бриселски спразум и прихватајући правнообавезујући мировни споразум са Приштином, што у стварности значи признање независног Косова.

* Да ли је данас вријеме за нови српски национални програм? Ако јесте, шта мора обавезно да садржи?

– Сви озбиљни национални програми се не износе у јавност. Могу само општа начела.

* Послије свега – да ли је Косово Србија или само скупа српска ријеч?

– Косово и Метохија је Србија. И ако искрено верујемо у то, онда не желимо да га се одрекнемо. Ако не верујемо онда је само скупа реч.

5 replies »

 1. ПОЛАКО СА ОДЛУКАМА О РЕФЕРЕНДУМУ !!!

  Поштујем и ценим Марка Јакшића. Он је искрен у својој борби за наш народ и за Косово и Метохију. Доказао је то у годинама које су иза нас. Јакшић је искусан политичар и зато се чудим његовом приступу питању референдума. Све је он лепо навео и то би било прихватљиво али, можда, у некој другој држави. Питање је и тамо како теку кампање за референдум и како се одвија гласање. Довољно је да буде сугестивно референдумско питање.
  Ова власт је ненародна и чврсто су одлучили да се одрекну Косова и Метохије. Само је питање да ли ће то бити референдумом или на неки други начин. Њима одговара да референдумом пребаце одговорност на све нас, односно на народ. Показатељи су да тај референдум мора да се заврши онако како Вучић жели. Да ли неко мисли да ће они да донесу одлуку о одржавању референдума, а да, при том, сумњају у своју победу? Никако. Кад донесу одлуку о референдуму, то је онда знак да они знају да ће се народ одрећи Косова и Метохије или знак да имају спремљену тактику да преиначе изборну вољу народа.

  – Ко ће контролисати ток гласања на референдуму?
  – Ко ће дежурати?
  – Ко ће искрено и срчано бројати гласове?
  – Ко ће спречити да мртви гласају?
  – Ко ће спречити криминалце да застрашују народ током гласања?
  – Ко ће се изборити за јединствени бирачки списак, а тај списак није направљен од 1990. године до данас?
  – Ко ће их спречити да људе не подмићују са 2 кг шећера и 2 сендвича?
  – Ко ће их спречити да гласаче не довозе и одвозе аутобусима?
  – Ко ће их спречити да не обезбеђују “сигурне“ гласове?
  – Ко ће их спречити да на дан гласања гласаче позивају телефоном?
  – Ко ће их спречити да у гласачке кутије које се превозе са КиМ на бројање не убацују већ заокружене гласачке листиће?
  – Ко ће их спречити да не поломе све на гласачким местима где им то одговара?
  – Ко ће их спречити да не користе “бугарске возове“?
  – Да ли ће се за све што је наведено искрено борити жути из ДС? Не, јер и они воде исту политику и имају истог господара?
  – Да ли ће се борити за КиМ можда ЛДП? Не, напредњаци су преузели њихову политику.
  – Да ли ће се борити ови жути око Саше Јанковића? Не, они су иста матрица и Косово их не интересује.
  – Да ли ће се борити СПС тј. комунисти? Никако, они предајом Косова завршавају још једну етапу њиховог програма још од дрезденског конгреса комунистичке партије па до данас.
  – Да ли ће ЊС Патријах Српски да позове народ да гласају против продаје и издаје Косова? Неће.
  – Да ли ће САНУ стати на страну Косова и Метохије? Неће.

  Осим набројаних остаје само по неко ко ће се и борити, али ту нема масе, нема снаге, нема јачине. Бориће се они који су потписали апел или петицију за одбрану КиМ, бориће се и неки часни појединци попут Марка Јакшића, али то неће бити довољно. Значи да ћемо тешко одбранити Косово референдумом.
  Па шта нам је онда чинити? Јасно је да за овако тешко питање не може појединац да донесе одлуку, али утицајан појединац можда може да окупи све снаге и све умне људе како би се донела одлука о стратегији одбране Косова и Метохије. И када се дизао устанак против Турака окупиле су се српске војводе и донели су одлуку. Зато полако са одлукама о референдуму. Ако се на референдум пристане онда нема назад.
  С поштовањем,

  Мића из Ниша

  Свиђа ми се

 2. Поздрав Марку и хвала за истинитост и храброст.
  Не слажем се само са идејом о референдуму:
  – Космет је Србија и зашто би се Србија изјашњавала о томе да ли то јесте и да ли треба да буде наша територија;
  – у условима лажи и манипулација које спроводе људи на власти, не може се веровати резултатима које би они објавили и зато је то опасно.
  Никоме народ српски није дао мандат да сме да отуђи део Србије.
  Инсистирајмо на поштовању Устава Србије (тј. никако не пристати на одступања и промене)
  ко и Резолуције УН 1244, па ће и наша територијална целовитост бити очувана.

  Свиђа ми се

 3. Др.Марко Јакшић је константно,национално трезвен Србин свестан како и којим путем треба да иде Србија да би сачувала себе ,Србски народ и нашу свету земљу Космет.Али нажалост таквима се не допушта као и Артемију да предводе народ већ само онима кога евроунијати доведу на власт да би радили за успостављање глобалистичког света.

  Свиђа ми се

 4. КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА БЕРАНЕ ЈЕ СРБИЈА КНИН ЈЕ СРБИЈА БРАТЕ МАРКО ПОДРЖАВАМ ВЛАДИКУ АРТЕМИЈА И ЕПАРХИЈУ РАШКО ПРИЗРЕНСКУ И КОСОВСКУ МЕТОХИЈСКУ У ПРОГОНОНСТВУ НИКАДА СЕ ОДРЕЋИ НЕСМЕМО ДОЊИ КРАЈИ КУПРЕС ГРАХОВО АРЕЖИНА РАНИЈЕ СЕ ЗВАЛО ГЛАМОЧА ШАТОРА ДИНАРЕ ТЗВ бих НЕ ПОСТОЈИ НЕМА ТОГА ВИШЕ СВА СРБСКА БОСНА И СРБСКА ХЕРЦЕГОВИНА ЈЕ СРБИЈА НЕ ПРИЗНАЈЕМ ТЗВ комунистичке границе и лажне републике СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ СССС

  Свиђа ми се