АКТУЕЛНО

Милосав Миле Кнежевић: НАМЕТНУТА САМООБМАНА


Карикатура: tip.ba

Поштовани роде, пошто нам наши, такозвани брижници, заметнуше, ма сакрише ову животну лекцију, не преостаје ми ништа друго, него да је пред вама просто, једноставно и разумљиво распакујем и кажем: Престанимо се лагати и обмањивати те почнимо већ једном, отворено и јавно говорити истину и то на сваком кораку и на сваком месту и рецимо себи – КО је КРИВАЦ.

Да, кривац него шта, и то за сву беду, јад, чемер, као и сиромаштво, али и за незапосленост, као и ово безакоње и издају у нашој држави. Јер кад кажете држава, ништа нисте рекли и лажете сами себе и све око себе. Јер држава су ЉУДИ и НАРОД, који живи на некој територији и која је његова, народна држава. А за све оно лоше, што се у државним институцијама и фирмама дешава, криви су људи из народа, које ми бирамо и дајемо им власт и привилегије. А те људе, којима ми дајемо и указујемо поверње, називамо политичарима, свештеницима и просветним радницима или судијама, тужиоцима, полицајцима, као и новинарима и војним официрима.

И какви су ти људи, тако ће и бити на територији на којој ми – народ, живимо. Тако да за сва народна страдања, уназад једног века, криви су наши владари, политичари, свештеници, просветни радници, судије, тужиоци, полицајци, као и новинари, али и војни официри. А криви су зато, што су они ти људи, који обликују нашу младост, човека и на крају цео народ. Као и нашу свест, просвећеност и културу, али и свеукупно понашање и живљење у нашој држави.

И шта су нам то они обликовали и дали?

Па лаж, превару, мито и везице, пљачку, подаништво, лицемерје, као и издају, те неморал на сваком месту, а уз све то и похлепу, дрскост, инат, непросвећеност и безверништво.
А поготово су нас научили да пљујемо на знање, на памет, на село и сељака, као и на радника, а поготово на велемајстора и стручњака у својој струци.
И поврх свог тог зла, још су нам и књигу огадили, тако да само ретки међу нама, хоће са књигом да другују и да књиге читају.

А ради моје чисте савести и душе, као и објективности, пре него ли даље наставим, морам рећи и следећу истину – да је у нашем народу, као и у поменутим професијама, одувек било часних и поштених људи, који су били и остали уз народ. Чак су се многи и то јавно и без икаквог страха, борили за народ истину и правду, ради чега су од поменуте бандитске дружине, дебело настрадали.

А после свега, до сад изнесенога, мора се поставити оно право и логично питање: А зашто нам то, та побројана банда штеточина и издајника народа и државе, до сада све уради, али и даље ради?! 

Па само са једним циљем и намером: Да њима, са народом, буде лакше манипулисати и владати и на народним леђима, без икакве одговорности живети и уживати. И то у свим својим незаслуженим привилегијама и почастима, које су ради себе и свога задовољства домислили и између себе поделили, поготово народно благо и новац. Њихова поквареност се види и по законима које су направили и по којима владају. И то без икаквог страха о њиховој одговорности, за сва наша страдања и изгибије у које смо ради њиховог незнања, неспособности, али и покварености упадали.

Карикатура: Душан Петричић – ИЗБОРИ

Јер њих, никада није била брига за народ, као ни за територију на којој народ живи, то јест, нашу државу.
Док ту истину роде, не изнесемо пред себе и прстом не уперимо у те кривце, и не кажемо сами себи, да са таквим олошем од људи и злочиначким владарима, политичарима, свештеницима, просветним радницима, судијама, тужиоцима, али и полицајцима, као и новинарима, али и војним официрима, ми даље не можемо скупа, а нити заједно да живимо. Из простог разлога, што са њима, међу нама, ми никада и ништа нећемо моћи, од доброга, направити за себе, своје породице, али ни за народ, као ни за државу. Све док се таквих штеточина и криминалне банде, не решимо. Те их од себе одстранимо, почистимо и из куће и државе за сва времена избацимо. Те по том обављеном чишћењу, међу нас не вратимо истину, правду, мир и слободу! А поготово поштење и уважавање сваког човека, његов рад, знање и памет, а поготово поштење, част и образ, без којих се не може нормално и задовољно, а нити срећно живети, ни у једној држави, па ни у нашој. Која је на нашу општу жалост, данас, у тоталном расулу, безакоњу, беди и сиромаштву, незапослености, али и бежанији младих из наше државе и овакве несреће, која је сваким даном све већа и већа.

И ако се то зло и несрећа не заустави и то од нас самих и од оног поштеног дела народа, задесиће нас тотална пропаст.

А онда ће за све бити касно и нико нам други, до нас самих и нашег ћутања, а поготово кукавичлука и самообмањивања, за ту нову трагедију, неће бити крив. Без обзира колико ми од истине бежали, кукали или се самообмањивали.

Јер онај човек, као и народ, који неће са истином да другује, никада неће имати среће, мира, слободе и правде, а нити и неког напредка, задовољства и доброг рода у својој кући и држави. Е, зато нам трачеви и та све гласнија кукњава народа и поштених људи, и то по неким скривеним ћошковима или кафанама, о тој неправди и злу, којег нам та поменута банда у држави чини, неће зауставити нашу трагедију и пропаст.
Као што неће зауставити ни поштену и вредну, а паметну младост, да од зла, неправде, беде, безакоња и поменуте злочиначке банде, из државе и наше опустошене куће, у свет бежи. 

А пошто је све ово истина, на теби је сада роде, да изнесено пљунеш, одбациш или шириш. Како би ти неко, а ко ти је роде, драг, можда и прогледао или схватио, шта је истина, али и чему она служи, као и шта се са истином може чинити и постићи, али и у шта, а и где и до чега на крају доћи. Ако је поштен човек или цео народ пригрле и са њом, другујући живе.

Ко истину пригрли, ето му у друштво правде, још ако их обе, у своју душу насели, јачи је од сваког људског олоша, који зло и неправду, људима производе!

Србски песник за децу и одрасле, проф. Милосав Кнежевић Миле

Нирнберг, Март, 2018. године.

5.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

4 replies »

 1. Све речено је тачно али не могу да сложим са оваквим виђењем решења за спас нашега напаћеног рода јер се узрок не поставља као први него последица што је унапред промашај…Прво и једино исправно је следити Јеванђелске методе као; лекару излечи се сам,лицемеру прво извади брвно из ока свог па онда трун у оку ближњега свопг,Милости хоћу а не жртве!…итд! Све и да се догоди да се народ сложи и некако се реши крвопија и кабадахија шта после!??
  Кога ће народ да постави на власт да води државу ако није припремио до тада боље савесније поштеније оданије мудрије пожртвованије верније синове!!!??? Кога? Можда Запад већ има спремне „родољубе“ да их вешто убаци у исти ђавољи систем који нико и не примећује а који нам је навучен као лудачка кошуља!?
  Данашња младост није ни близу те висине дорасла не зато што неће сами него што нису имали довољно примера од својих ближњих да се поуче!
  „Не брините шта ћете јести и пити него најпре иштите Царство небеско па ће вам све ово додати“…Стрпљен је спашен,Јеванђеље да нам буде путовођа а Светитељи Божији узор па онда ако Бог да времена да се покајањем очистимо додаће нам се све оно што сад оплакујемо и за чим чезнемо! Христос је Спас!

  Свиђа ми се

  • И ја бих, а када бих то покушала да изведем не сумњам да би ухапсили мене.Ма какви ухапсили, убили и то прогласили за самоубиство поремећене жене.

   Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.