АКТУЕЛНО

РУСИЈА: Путин на Колегијуму ФСБ – Кључни задатак руских специјалних служби је борба против екстремизма


Живот, права и безбедност грађана морају се поуздано заштитити – Путин на Колегијуму ФСБ-а

Кључни задатак руских специјалних служби је борба против екстремизма, рекао је председник Владимир Путин на састанку одбора ФСБ-a. Он је нагласио да се у протеклих шест година број злочина терористичке природе смањио више од 12 пута – са 316 на 25. Шеф државе је такође позвао на развој сарадње са међународним специјалним службама. Друга важна подручја рада Службе, назначена од стране шефа државе, су контраобавештајна и борба против корупције. Каквe je циљевe поставио председник пред ФСБ – даље у материјалу РТ-а.

Борба против тероризма је кључни задатак који се ставља пред руске специјалне службе, укључујући и Федералну службу безбедности. Mере предузете у овом правцу доносе резултате. Дакле, протеклих шест година број злочина терористичке природе се смањио за више од 12 пута – са 316 на 25. Такав податак је добио руски председник Владимир Путин током проширеног састанка одбора ФСБ-а, који је обухватао главне резултате службе у 2017. години и идентификовао приоритетне задатке за 2018.

«Живот, права и безбедност наших грађана морају бити поуздано заштићени од унутрашњих и спољашњих претњи. На нама је да то спречимо и решавамо задатке стратешког развоја земље. Овде огромна одговорност лежи на представницима свих служби за провођење закона и специјалних служби, и наравно, официра ФСБ-а» — рекао је председник.

Према његовим речима, последњих година много је учињено како би се развили потенцијали Федералне службе безбедности. Одељење је добило најсавременију опрему, комуникациону опрему и савремене информационе и аналитичке ресурсе. Поред тога, ојачани су кадрови специјалних служби.

„Данас је важно користити све ове могућности како би се решио низ задатака са којима се суочава служба, што је могуће ефикасније. Кључна је борба против тероризма. Ситуација овде захтева сталну пажњу и највећу концентрацију“, рекао је Путин.


Према његовим речима, у 2012. години било је 316 терористичких злочина, затим у 2014. години њихов број је смањен на 84, а 2017. године забележено је 25. Само 68 од тих злочина је спречено за протеклих годину дана, укључујући и 25 терористичких напада.


Шеф државе је истакао да је овај позитиван тренд директно повезан са интензивирањем превентивног рада на линији противтероризма и његовим резултатима. Председник је посебно захвалио специјалним службама за ову статистику, јер „за сваки од ових података – спасени су животи наших грађана“.

Председник је позвао да се наставе активна дејства, тактика и стратегија у борби против тероризма, добијање оперативно-превентивних информација како би се елиминисале финансије, информације и други канали које користе терористичке групе, а које носе глобални карактер.

 У том смислу, председник је истакао значај јачања сарадње са страним обавештајним службама, укључујући и комуникацију са партнерима у ОДКБ-у и ШОС-у.

„Такође, требало би развити међународну базу података о борби против тероризма, која би помогла да се брзо провере особе укључене у терористичке организације. У принципу, неопходно је да се побољша размена информација, да се прошири пракса заједничке оперативне претраге и друге активности“ – рекао је Путин.

Према његовим речима, у борби против тероризма и других изазова међународне безбедности, Русија је увек била и биће отворена за сарадњу са савезницима, као и са свим другим земљама „чак и ако са неком од њих имамо разлике и контрадикције о свим питањима међународне агенде“.

«Уверен сам да морамо бити заједно у борби против тероризма» — рекао је Путин.

Председник је додао да се цели систем рада у борби против екстремизма треба ефикасно изградити. Како је нагласио Путин, на недавном састанку одбора Министарства унутрашњих послова Русије забележено је да је број таквих кривичних дела недавно повећан.

„Морамо прво заштитити људе, младе људе од оних који покушавају да заразе друштво агресијом и нетолеранцијом, ксенофобијом и национализмом. Радикализам – без обзира колико је политички, идеолошки или нијансиран, разарајући је у својој суштини. Ми морамо заштитити земљу и будућност људи од ове претње „, рекао је Путин.

Шеф државе такође је подсетио да је у својој поруци Савезној скупштини 1. марта говорио о новим технологијама у системима оружја осмишљених да заштите Русију, да обезбеде стратешки паритет, а тиме и да се унапреди међународна безбедност.

„Рад на овој модерној технологији траје већ дуги низ година. На хиљаде људи, на стотине инжењерских и истраживачких тимова, у учествује у овом процесу, као и индустријска предузећа Русије“, рекао је руски лидер.

Према његовим речима, специјалне службе су успеле да обезбеде ефикасну контраобавештајну заштиту за ове велике пројекте. Председник се захвалио свима који су учествовали у овом одговорном и тешком раду.

„Током последњих неколико година забележен је раст активности страних обавештајних служби. Они су врло чврсти у Русији – користе најмодерније методе, технике и средства. Само током 2017. године заустављена је активност 72 страна службеника и 397 агената страних специјалних служби“ – рекао је шеф државе.

„Молим вас да зауставите покушаје приступа страних обавештајних служби информацијама политичке, економске и одбрамбене природе“, додао је он.

Руски лидер је такође позвао на рад у јачању безбедности информационог простора. Да би се то урадило, по његовом мишљењу, неопходно је побољшати државни систем откривања, превенције и реаговања на сајбер нападе на информационе изворе Русије, као и повећање поузданости мрежа комуникација органа и агенција за спровођење закона.

Председник је додао да гранична служба ФСБ-а такође има важне задатке. Према његовим речима, у оквиру програма „Државне границе“ до 2021. године, неопходно је активно радити на модернизацији пограничних подручја, што ће створити поуздане препреке транснационалном криминалу, међународним терористима, шверцерима и трговцима дрогом.

Шеф државе такође је нагласио значај активног рада на тако значајном нивоу за државу и друштвену правду као што је борба против корупције.

«У деловању руског ФСБ-а недавно је обављено низ ефикасних операција против корумпираних званичника и корумпираних заједница, укључујући и оне који су паразитирали економију, систем становања и комуналних услуга, буџетска средства и опљачкали државу и грађане. Стога је то изазвало озбиљну, директну штету развоју Русије», — рекао је Путин.

Он је истакао да корумпирани ометају реализацију великих планова, углавном без преседана за друштвени развој, модернизацију инфраструктуре, унапређење градова и насеља, као и спровођења недавно усвојеног државног програма наоружања.

„Морамо да заштитимо решење за све ове проблеме ради интереса становништва. Корупција – од крађе, мита, покушаја притисака на предузетнике, од свега што носи опасност од економских и других права и слобода грађана, привреде и правила која су у основи развој државе и друштва“, сматра Путин.

На крају свог говора, председник је додао да ће наставити да ради на јачању кадровских капацитета ФСБ-а. Он је обећао да ће влада увек подржати породице палих припадника специјалних служби, те такође да ће се подићи плате и побољшати услови запослених у службама.

„Желео бих да се захвалим особљу Федералне службе безбедности, на савесном и ефективном рада, као и оперативних решења постављених задатака“ – сумирао је руски лидер.

ИЗВОР: Восток / РТ

——-

5.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.